iBeer: Η ιστορία μιας απλής ιδέας που έγινε iPhone εφαρμογή και έβγαλε λεφτά με το τσουβάλι!

Προσφέροντας αμύθητα ποσά στον δημιουργό της
15 Οκτωβρίου 2023 14:56
iBeer: Η ιστορία μιας απλής ιδέας που έγινε iPhone εφαρμογή και έβγαλε λεφτά με το τσουβάλι!

Μια από τις πρώτες και πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο iPhone ήταν το iBeer, μια απλή εφαρμογή που μετέτρεπε την οθόνη της συσκευής σε ένα υποτιθέμενο ποτήρι μπύρας, το οποίο οι χρήστες μπορούσαν να προσποιούνται ότι πίνουν, γέρνοντας τη συσκευή. Το iBeer δημιουργήθηκε από τον μάγο Steve Sheraton, και πέρα από άκρως διασκεδαστικό, ήταν και μια επίδειξη των δυνατοτήτων του iPhone, όπως το επιταχυνσιόμετρο και η φωτεινή έγχρωμη οθόνη του, σε μια εποχή που τα smartphones μόλις που είχαν ξεκινήσει να γίνονται πιο διαδομένα.

Παρακάτω θα βρείτε την άγνωστη -για πολλούς- ιστορία του app, το οποίο έγινε πραγματικά ανάρπαστο, βγάζοντας λεφτά με το τσουβάλι! Πόσο επιτυχημένο ήταν αναρωτιέστε;  Ο Sheraton, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Hottrix που αναγράφεται ως ο developer, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο περιοδικό MEL1 ότι το iBeer του επέφερε έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικότερα, αποκάλυψε ότι στην κορύφωση της δημοφιλίας του, το iBeer απέφερε από 10.000 έως 20.000 δολάρια την ημέρα από τις πωλήσεις στο App Store! Ναι, καλά διαβάσατε. Έως και 20 χιλιάδες την ημέρα! Η πορεία αυτή συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια και η εφαρμογή εν τέλει γιόρτασε τις 90 εκατομμύρια λήψεις τον Μάρτιο του 2014.

Το ταξίδι του Sheraton για τη δημιουργία του iBeer ξεκίνησε το 2007, όταν ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο με τον εαυτό του να "πίνει μια μπύρα" στο iPhone του. Το βίντεο έγινε viral, έχοντας εκατομμύρια προβολές και αιτήματα από ανθρώπους που ήθελαν να έχουν την ίδια λειτουργία στα τηλέφωνά τους. Στη συνέχεια, ο Sheraton πούλησε το αρχείο του βίντεο που έμοιαζε σαν κάποιος να έπινε μπύρα για 2,99 δολάρια στο iTunes, βγάζοντας περίπου 2.000 δολάρια την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όταν ο Steve Jobs εγκαινίασε το App Store το 2008, η ίδια η Apple προσέγγισε τον Sheraton, καθώς η εταιρία αναζητούσε προγραμματιστές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εφαρμογές για να δείξουν τις δυνατότητες του iPhone. Τότε, ο Sheraton σύστησε την εταιρία Hottrix, δημιουργώντας μια ειδική την εφαρμογή που χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο του iPhone για να ενεργοποιεί διάφορα βίντεο και ακολουθίες εικόνων με αφρό και υγρό που έκαναν το τηλέφωνο να μοιάζει σαν να γεμίζει και να αδειάζει μπύρα. Το iBeer λοιπόν κυκλοφόρησε στο App Store για 2,99 δολάρια το 2008 και εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση από την πρώτη κιόλας ημέρα, όπου και παρέμεινε για περίπου ένα χρόνο.

Μιλώντας σχετικά με την εφαρμογή, ο Sheraton τόνισε:

Κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο App Store από την πρώτη κιόλας ημέρα και παραμείναμε εκεί για περίπου ένα χρόνο. Πέρα από το οπτικό χιούμορ και το ότι απευθυνόταν στον μικρότερο κοινό παρονομαστή, το iBeer είχε μεγάλη επιτυχία επειδή επέτρεπε στους ανθρώπους να δείχνουν στους φίλους τους τι μπορούσε να κάνει το τηλέφωνο. Μπορούσες να τους δείξεις χάρτες και όλα αυτά τα κάπως geeky πράγματα, αλλά το iBeer ήταν ένας πιο κατανοητός, αστείος και διασκεδαστικός τρόπος για να αναδείξεις το επιταχυνσιόμετρο του iPhone και τη φωτεινή οθόνη του με τα εξαιρετικά αληθοφανή χρώματα.

Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως με τις τόσο επιτυχημένες ιδέες, οι απομιμήσεις δεν άργησαν να έρθουν. Ο Sheraton, λοιπόν, πήγε στα δικαστήρια την Coors, έναν εταιρικό γίγαντα που προσπάθησε να αντιγράψει την ιδέα του λίγο αργότερα και κυκλοφόρησε μια δική της εφαρμογή με το όνομα iPint. Ο Sheraton κέρδισε τελικά την υπόθεση και έλαβε διακανονισμό από την Coors.

Η επιτυχία του Sheraton με το iBeer του επέτρεψε να ζήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής, νοικιάζοντας ακριβά σπίτια σε μέρη όπως η Βαρκελώνη και γεμίζοντάς τα με έπιπλα αντίκες. Ωστόσο, αντιμετώπισε επίσης πολύ άγχος και πίεση από τη διαχείριση της επιχείρησής του και την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών και των αντιγραφέων. Τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει το iBeer και να επικεντρωθεί σε άλλα projects. Μιλώντας στο περιοδικό, δήλωσε ότι εξακολουθεί να λαμβάνει μηνύματα από ανθρώπους που τον ευχαριστούν για την δημιουργία του και του λένε πόσο πολύ το απόλαυσαν. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι περήφανος για το app και ότι ελπίζει ότι ενέπνευσε και άλλους προγραμματιστές να δημιουργήσουν καινοτόμες εφαρμογές.

Το iBeer εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο App Store ως freemium εφαρμογή, δηλαδή με τους χρήστες να μπορούν να πληρώσουν για να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις. Έχει επίσης ενημερωθεί για να υποστηρίζει νεότερες συσκευές και λειτουργίες. Ο Sheraton δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει κάποια έσοδα από το iBeer, αλλά όχι τόσα πολλά όσο πριν.

Συνολικά, το iBeer είναι ένα από τα παραδείγματα του πώς μια απλή ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε μια επικερδή εφαρμογή με τον σωστό συγχρονισμό, την τεχνολογία, το μάρκετινγκ και φυσικά λίγη τύχη. Είναι επίσης μια υπενθύμιση του πώς το App Store έχει αλλάξει με τα χρόνια και πώς οι προγραμματιστές πρέπει να προσαρμόζονται στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, αφού κάποτε, μια τόσο απλή και αθώα εφαρμογή μπορούσε με ευκολία να φτάσει στην πρώτη θέση των charts.