Οι δέκα πιο επιτυχημένες οικιακές κονσόλες όλων των εποχών

Λίγο πριν η λίστα αλλάξει για πάντα
11 Αυγούστου 2023 18:07
Οι δέκα πιο επιτυχημένες οικιακές κονσόλες όλων των εποχών

Πρόσφατα η Sony έκανε γνωστό ότι το PlayStation 5 έχει πουλήσει 41.7 εκατομμύρια κονσόλες. Αυτό σημαίνει ότι το Top 10 των πιο επιτυχημένων οικιακών κονσολών πολύ σύντομα θα αλλάξει ή ενδεχομένως έχει ήδη αλλάξει, ανάλογα με το αν θεωρείτε ότι το Nintendo Switch πρέπει να ανήκει σε αυτή τη λίστα ή όχι ως υβριδικό σύστημα.

Φυσικά, το debate αυτό είναι πολύ…2017, οπότε με αφορμή την ανακοίνωση της Sony ας δούμε τη λίστα, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νεότερα δεδομένα και με το Nintendo Switch εντός της. Ας δούμε τη λίστα δηλαδή, λίγο πριν αλλάξει για πάντα.

Οι δέκα πιο επιτυχημένες οικιακές κονσόλες όλων των εποχών:

1. PlayStation 2 | Πάνω από 155 εκατομμύρια

Το PlayStation 2 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2000 και είναι η πιο επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών με διαφορά, καθώς πούλησε πάνω από 155 εκατομμύρια. Ήταν η πρώτη κονσόλα που ήταν πλήρως συμβατή με τα DVDs και έτσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του format. Αξιοσημείωτα παιχνίδια όπως το "Grand Theft Auto: San Andreas" και το "Final Fantasy X" συνέβαλαν στην απήχησή του.

2. Nintendo Switch | 129,53 εκατομμύρια

Το Nintendo Switch κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2017 και έχει πουλήσει 129,53 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό για την ευελιξία του τόσο ως οικιακή κονσόλα όσο και ως φορητή συσκευή. Το Switch έχει καθηλώσει την κοινότητα με την τεράστια βιβλιοθήκη του, έχοντας επιτυχίες όπως το "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" και το "Animal Crossing: New Horizons".

3. PlayStation 4 | 117,2 εκατομμύρια

Το PlayStation 4 κυκλοφόρησε στα ευρωπαϊκά καταστήματα τον Νοέμβριο του 2013, πουλώντας 117,2 εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων έφερε το κουμπί Share για το εύκολο streaming και έδωσε έμφαση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα σεβάστηκε πολλά από τα πράγματα που εκτιμούν οι σκληροπυρηνικοί παίκτες. Διαθέτει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με αναγνωρισμένους αποκλειστικούς τίτλους, όπως το "The Last of Us Part 2" και το "Uncharted 4: A Thief's End".

4. PlayStation | 102,49 εκατομμύρια

Το αρχικό PlayStation κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1995 και σηματοδότησε την είσοδο της Sony στην αγορά των κονσολών. Έφερε επανάσταση στο 3D gaming και πούλησε 102,49 εκατομμύρια, έχοντας κλασικά παιχνίδια όπως το "Final Fantasy VII" και το "Metal Gear Solid" που καθόρισαν ολόκληρη τη γενιά.

5. Wii | 101,63 εκατομμύρια

Το Nintendo Wii κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2006 και έχει πουλήσει 101,63 εκατομμύρια. Έφερε τα motion controls μέσω του Wii Remote, προσελκύοντας ένα ευρύ κοινό, ακόμη και ανθρώπους που δεν είχαν παίξει ποτέ παιχνίδια στο παρελθόν. Έχει μερικές πασίγνωστες mainstream επιτυχίες, όπως το "Wii Sports" και το "Mario Kart Wii" που το έκαναν αγαπημένο σύστημα πολλών οικογενειών.

6. PlayStation 3 | Πάνω από 87,4 εκατομμύρια

Το PlayStation 3 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2007 και ήταν η πρώτη κονσόλα που υποστήριζε Blu-ray δίσκους. Πούλησε πάνω από 87,4 εκατομμύρια μονάδες, και παρά το προβληματικό λανσάρισμά του και την υψηλή τιμή του, είχε πολλά εξαιρετικά αποκλειστικά παιχνίδια όπως τα "The Last of Us" και "God of War III", τα οποία εξακολουθούν να εξυμνούνται για την αφήγηση και το gameplay τους.

7. Xbox 360 | Πάνω από 84 εκατομμύρια

Το Xbox 360 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2005 και έχει πουλήσει πάνω από 84 εκατομμύρια μονάδες. Εισήγαγε τα achievements και με τα πολύ προσεγμένα online χαρακτηριστικά του, στο πλαίσιο του Xbox Live, έθεσε νέα πρότυπα για το multiplayer gaming. Φιλοξένησε διάφορες blockbuster σειρές όπως τα "Halo" και "Gears of War".

8. NES | 61,91 εκατομμύρια

Το NES, ή Famicom στην Ιαπωνία, κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1986. Πουλώντας 61,91 εκατομμύρια μονάδες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πασίγνωστες σειρές όπως το "Super Mario Bros." και το "The Legend of Zelda" ξεκίνησαν σε αυτή την πλατφόρμα.

9. Xbox One 2013 ~58 εκατομμύρια

Το Xbox One κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2013 και έχει πουλήσει περίπου 58 εκατομμύρια μονάδες, σχεδόν τα μισά δηλαδή από όσα κατάφερε ο προκάτοχός του. Η κονσόλα ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά πολυμέσων και στην ενσωμάτωσή της με την καλωδιακή τηλεόραση. Είχε κάποιες αποκλειστικές επιτυχίες όπως το "Forza Horizon 3" και το "Gears 5" και ήταν η κονσόλα στην οποία ξεκίνησε το Xbox Game Pass.

10. SNES/Super Famicom | 49,1 εκατομμύρια

Το SNES, ή Super Famicom στην Ιαπωνία, κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 1992 και πούλησε 49,1 εκατομμύρια μονάδες. Είναι γνωστό για την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του με εξαιρετικά παιχνίδια σε πολλά διαφορετικά genres. Μεταξύ άλλων είναι γνωστό για τίτλους όπως το "Super Mario World" και το "The Legend of Zelda: A Link to the Past".