Eight Days: Η αποκλειστικότητα του PS3 που είχε σοκάρει τους πάντες το 2006…

…και τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ
19 Ιουλίου 2023 01:01
Eight Days: Η αποκλειστικότητα του PS3 που είχε σοκάρει τους πάντες το 2006…

Eight Days, να ένα παιχνίδι που πιθανότητα ή δε γνωρίζετε ή το οποίο δεν περιμένατε να ακούσετε ποτέ ξανά. Να όμως που παρόλο που έχουν περάσει 17 χρόνια από την ανακοίνωση και 15 από την ακύρωση του project, ο γνωστός παραγωγός ντοκιμαντέρ που αφορούν το gaming, Danny O'Dwyer, κατάφερε να αποκτήσει και ανάρτησε στο διαδίκτυο το αρχικό σοκαριστικό trailer του τίτλου που είχε ρίξει σαγόνια το 2006.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό, ας δούμε την ιστορία του Eight Days, της αποκλειστικότητας του PS3 που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Αλλά πρώτα ορίστε, σε 1080p πλέον, το περίφημο trailer.

Το Eight Days αναπτυσσόταν από το London Studio της Sony, το οποίο φιλοδοξούσε να φτιάξει μια πρωτοποριακή εμπειρία για το PlayStation 3. Το παιχνίδι θα εκτυλισσόταν σε οκτώ ημέρες και σε οκτώ διαφορετικές πολιτείες και υποσχόταν το μεγαλύτερο χάρτη που είχαμε δει ποτέ σε παιχνίδι, για τα δεδομένα της τότε εποχής. Οι μεγάλες υποσχέσεις όμως δε σταματούσαν στην κλίμακα, αφού η ομάδα ανάπτυξης ήθελε να υλοποιήσει και ένα in-game ρολόι πραγματικού χρόνου.

Τι σημαίνει αυτό; Το παιχνίδι θα συγχρονιζόταν με το περιβάλλον του παίκτη και έτσι αν κάποιος ξεκινούσε να παίζει βράδυ, θα ήταν βράδυ και στον κόσμο του παιχνιδιού, ενώ αν έπαιζε τη μέρα, και στο παιχνίδι θα ήταν μέρα. Οι παίκτες θα είχαν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών χαρακτήρων με αλληλένδετες αφηγήσεις, ο ένας «καλός» και ο άλλος «κακός», οι οποίοι θα συνδέονταν με ένα κεντρικό συνδικάτο μαφίας.

Το παιχνίδι αναπτυσσόταν από μια ειδική ομάδα 63 ατόμων, η οποία υπήρχαν πλάνα να αυξηθεί σε 80 με επιπλέον 40 εξωτερικούς συνεργάτες. Οι developers έκαναν αρχικά επίδειξη ενός τμήματος του παιχνιδιού στην E3 2005, για να τονίσουν τις δυνατότητες του Cell επεξεργαστή του PS3. Ήδη αυτό το πρώτο tech demo είχε εντυπωσιάσει με τα απίστευτα για την εποχή γραφικά του, με τον Phil Harrison που εργαζόταν τότε στο PlayStation, να τονίζει πως πρόκειται για "gameplay πλάνα" ενός παιχνιδιού που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το Eight Days έφτασε στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Sony στην E3 2006, όταν αποκαλύφθηκε το επίσημο trailer του. Αυτό που είδατε παραπάνω. Το συναρπαστικό βίντεο παρουσίαζε μια ακολουθία ασταμάτητων σκηνών δράσης, με αποκορύφωμα μια επική έκρηξη που προκλήθηκε από έναν αναπτήρα. Αμέσως ακολούθησαν συζητήσεις σχετικά με το αν το trailer ήταν gameplay, λόγω της εμφάνισης του HUD σε αρκετές σκηνές. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, από ασυγκράτητο ενθουσιασμό μέχρι δυσπιστία και σχόλια όπως ότι είναι ολοφάνερο “CGI”.

Εν τέλει, μετά από δύο χρόνια απόλυτης ησυχίας, στις 4 Ιουνίου του 2008, οι φιλοδοξίες του Eight Days πάτησαν απότομα φρένο. Η Sony ανακοίνωσε την ακύρωση του παιχνιδιού, αναφέροντας ως λόγο τη μετατόπιση πόρων σε projects που πλησιάζουν στην ολοκλήρωση και την εστίασή της σε παιχνίδια με online. Παραδόξως, τον Οκτώβριο του 2009, ανακοινώθηκε ότι τελικά το παιχνίδι δεν είχε ακυρωθεί εντελώς, αλλά πως απλά είχε "μπει στον πάγο".

Προφανώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά τίποτα. Το Eight Days, λοιπόν, είναι ένα απομεινάρι ενός πολύ διαφορετικού PlayStation και μένει στη λίστα των χαμένων projects της περίεργης αυτής εποχής, μαζί με το Agent της Rockstar για το PS3, που επίσης δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας. Το ερώτημα όμως είναι, ποιο ήταν το πιο ακραίο άπιαστο trailer της αρχικής αυτή φάσης του PS3, αυτό ή η παρουσίαση του Killzone 2;

Tags: