Λίγο πριν το GTA 6 μάθαμε τι απέγινε το Agent, το «χαμένο» παιχνίδι της Rockstar για το PS3

Υπάρχει πλέον εξήγηση
23 Νοεμβρίου 2023 15:39
Λίγο πριν το GTA 6 μάθαμε τι απέγινε το Agent, το «χαμένο» παιχνίδι της Rockstar για το PS3

Για παρά πολλά χρόνια, η Rockstar Games περιλάμβανε στην ιστοσελίδα της το Agent, ένα αινιγματικό παιχνίδι που είχε ανακοινωθεί αποκλειστικά για το PS3, αλλά εν τέλει δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά ούτε και ακυρώθηκε επίσημα. Βέβαια, κάθε ελπίδα πέθανε τον Οκτώβριο του 2021, όταν η εταιρία αφαίρεσε και από την ιστοσελίδα της το τελευταίο στοιχείο.

Το Agent θα ήταν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που θα λάμβανε χώρα το 1970, αλλά τελικά δεν μάθαμε ποτέ γιατί ακυρώθηκε. Μέχρι που αυτό ήρθε να αλλάξει ξαφνικά τώρα. Αναλυτικότερα, ο πρώην technical director της Rockstar Games, Obbe Vermeij, ανάρτησε ένα blog post (που πλέον έσβησε), σχετικά με τα χρόνια του στην Rockstar North, από το 1995 μέχρι το 2009.

Στο πλαίσιο αυτή της ανάρτησης εξήγησε επιτέλους τι συνέβη με το παιχνίδι πίσω από τα παρασκήνια.

Ξεκινήσαμε πραγματικά αυτό το project και δουλεύαμε για πάνω από ένα χρόνο. Θυμάμαι, για παράδειγμα, να δουλεύω σε μια σκηνή καταδίωξης με σκι και όπλα, σε μια πλαγιά. Το παιχνίδι, όμως, δεν προχωρούσε τόσο καλά όσο ελπίζαμε. Ήταν αναπόφευκτο ότι, τελικά, ολόκληρη η εταιρία θα έπρεπε να υποστηρίξει το επόμενο Grand Theft Auto. Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την κλίμακα του παιχνιδιού σε μια προσπάθεια να τελειώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πριν έρθει το αναπόφευκτο τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη. Κόψαμε ένα ολόκληρο επίπεδο (νομίζω το Κάιρο) και ίσως ακόμη και ένα επίπεδο σε έναν διαστημικό σταθμό.

Εν τέλει, η μισή Rockstar North κλήθηκε να αναπτύξει τα DLCs του Grand Theft Auto 4 και η άλλη μισή να βοηθήσει με το υπό ανάπτυξη Grand Theft Auto V, το οποίο θα κυκλοφορούσε το 2013.

Έτσι, ο Vermeij πρόσθεσε:

Έγινε ξεκάθαρο ότι το Agent θα μας αποσπούσε πολύ την προσοχή και το εγκαταλείψαμε. Νομίζω ότι το έδωσαν σε μια άλλη εταιρία εντός της Rockstar, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Και επίσημα, λοιπόν, το Agent πέθανε, για χάρη των GTA 4 και GTA 5, αφού τα projects απαιτούσαν κάθε πόρο που είχε να διαθέσει η Rockstar.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το Agent είχε ανακοινωθεί το 2009 ως αποκλειστική κυκλοφορία του PlayStation 3, αλλά τελικά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των παικτών. Συγκεκριμένα, ο συνιδρυτής της Rockstar, Sam Houser, είχε περιγράψει το παιχνίδι ως μια εμπειρία που ήθελε πάρα πολύ καιρό να φτιάξει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Sony για την E3 2009. Αν και οι λεπτομέρειες ήταν λιγοστές, γνωρίζαμε πως πρόκειται για μια stealth περιπέτεια που θα λάμβανε χώρα στη δεκαετία του 1970 κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, μετά το 2009 τα ίχνη του παιχνιδιού εξαφανίστηκαν σχεδόν από παντού, παρόλο που η Rockstar σχεδίαζε να το κυκλοφορήσει το 2010. Το αξιοσημείωτο είναι πως το παιχνίδι παρέμενε τόσα χρόνια στην ιστοσελίδα της Rockstar, ενώ μέχρι και το Νοέμβριο του 2018, η Take-Two συνέχιζε να διατηρεί κανονικά το εμπορικό σήμα.