The Lord of the Rings: The Rings of Power Review - Αμήχανο ξεκίνημα...

Οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα δύο επεισόδια της τηλεοπτικής prequel σειράς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
02 Σεπτεμβρίου 2022 13:07
The Lord of the Rings: The Rings of Power Review - Αμήχανο ξεκίνημα...

Η νέα σειρά «The Lord of the Rings: The Rings of Power» του Amazon, έκανε πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου με δύο ωριαία επεισόδια. Όπως ήδη γνωρίζετε εδώ και αρκετό καιρό, το συγκεκριμένο project, πρόκειται για το ακριβότερο στην ιστορία της τηλεόρασης, με τη συνολική συμφωνία να ακουμπάει το 1 δισ. δολάρια.

Αδιανόητος αριθμός ακόμα και για τα κινηματογραφικά δεδομένα. Παρ΄ όλα αυτά, το υψηλό budget (αν και πολύτιμο για τους δημιουργούς) ποτέ δεν έπαιξε τον σημαντικότερο παράγοντα στην επιτυχία ενός έργου, που σημαίνει ότι, αν αυτό το αστρονομικό ποσό δεν συνοδευτεί από ένα ξεκάθαρο όραμα, έχοντας παράλληλα μία στοιχειώδη καλλιτεχνική ελευθερία από το στούντιο, τότε, μάλλον θα μιλάμε για την μεγαλύτερη αποτυχία της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι, έχουμε βρεθεί αμέτρητες φορές απογοητευμένοι από όλα αυτά τα remakes, prequels και sequels, σειρών και ταινιών που αγαπήσαμε. Οπότε, όσον αφορά το Rings of Power, οι προσδοκίες των περισσοτέρων ήταν εξαρχής χαμηλές, ενώ από την άλλη ο αρνητισμός στα ύψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά και την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του, δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι κατάφερε να διώξει ή έστω να μειώσει λίγο από τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί μετά και τις πρώτες φωτογραφίες, τα teaser και τα trailers, και στην συνέχεια το πλαίσιο που θα διαδραματίζεται η ιστορία.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η σειρά επικεντρώνεται στα γεγονότα που συνέβησαν χιλιάδες χρόνια πριν από αυτά που είδαμε στις τριλογίες των «The Hobbit» και «The Lord of The Rings», και προσπαθεί να μεταφέρει τους θεατές στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης και στην επάνοδο του Κακού. Όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουμε ένα ανσάμπλ χαρακτήρων, τόσο γνώριμων όσο και καινούργιων, και θα βρεθούμε από τα βάθη των Misty Mountains, στα σκοτεινά ορυχεία του Khazad-dûm, και από τα μαγευτικά δάση της πρωτεύουσας των ξωτικών, Lindon, μέχρι το νησί της Numenor και τα πέρατα του χάρτη.

Στα θετικά της, ανήκει σίγουρα η μουσική επένδυση του Bear McCreary σε συνεργασία με τον Howard Shore (συνθέτη των ταινιών Lord of the Rings και Hobbit), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το βασικό μουσικό θέμα της σειράς. Ο McCreary, κατάφερε και έφερε στον κόσμο της Μέση Γης, φρέσκιες μελωδίες, εντελώς διαφορετικές από αυτές του Shore, όμως, εξίσου καινοτόμες, ευαίσθητες, μυστικιστικές και επιβλητικές.

Από την άλλη, αυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει είναι το οπτικό υπερθέαμα το οποίο μάλλον ξεπερνάει την τηλεόραση γενικότερα. Δαπανήθηκαν απίστευτα χρήματα στο τεχνικό τομέα της σειράς, όπως η φωτογραφία, ο ήχος, η καλλιτεχνική διεύθυνση, και δεν νομίζω ότι θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το τελικό αποτέλεσμα ακουμπάει τα κινηματογραφικά δεδομένα.  

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά “αγκάθια” στην καρδιά του όλου εγχειρήματος τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν οι συγγραφείς να αφαιρέσουν. Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε για τίποτα σίγουροι καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο 2ο επεισόδιο της σειράς, αλλά, οι συγκεκριμένες αδυναμίες πιο πιθανό είναι να επεκταθούν και στα υπόλοιπα επεισόδια, παρά να βρεθεί κάποιος τρόπος για να διορθωθούν.

Αρχικά, πλοκή ακόμη δεν υπάρχει. Τα πρώτα επεισόδια είναι καθαρά εισαγωγικά, μας συστήνουν τους χαρακτήρες και τις διαφορετικές φυλές της ιστορίας, μας παρουσιάζουν μέρη και περιοχές ξακουστές της Μέσης Γης, και γενικότερα, φαίνεται να τοποθετούν τις βάσεις για την δράση που θα ακολουθήσει. Τίποτα το μεμπτό μέχρι εδώ.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, υπάρχει ο κίνδυνος οι διαφορετικές τοποθεσίες και η διαχείριση πολλών χαρακτήρων να δημιουργήσουν μία ανισορροπία στον ρυθμό της πλοκής. Επιπλέον, το γεγονός ότι ακόμα -πέρα από έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα- δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που παρακινεί τους υπόλοιπους χαρακτήρες-κλειδιά της ιστορίας, χάνουν ως έναν βαθμό την δραματική τους αξία. Όπως αναφέραμε πιο πάνω όμως, βρισκόμαστε στις αρχές αυτού του κόσμου και θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ώστε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην συνέχεια. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν έχει ξεχωρίσει ακόμα κάποια ερμηνεία από τους ηθοποιούς.

Πράγματι, οι δημιουργοί του Rings of Power έχουν αναλάβει ένα μεγάλο έργο να ολοκληρώσουν. Μέχρι στιγμής, στα δυο πρώτα επεισόδια, υπάρχει μία αμηχανία στην αφήγηση και μοιάζει λες και η σειρά ψάχνει να βρει τα πατήματα της. Παρ΄ όλα αυτά, οι showrunners της σειράς, J.D. Payne και Patrick McKay, έχουν δηλώσει ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο, ενώ η Amazon την θέλει να επεκτείνεται σε πέντε σεζόν, με την 1η να ολοκληρώνεται στις 14 Οκτωβρίου μετά και την προβολή του 8ου και τελευταίου επεισοδίου.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε ένδοξες στιγμές στον χώρο της φαντασίας, καθώς έχουμε την επιλογή, κάθε εβδομάδα και για τις επόμενες μέρες να παρακολουθούμε το House of the Dragon και το Rings of Power, δυο σειρές με πλούσια και βαριά κληρονομιά από πίσω τους. Το ποια από τις δύο θα καταφέρει να μας κερδίσει, μένει να το δούμε στις οθόνες μας.