Η 2η σεζόν του Raised by Wolves ανατρέπει τα πάντα | Review

Οι φαν της σειράς αδημονούν για το επόμενο της βήμα
21 Μαρτίου 2022 11:35
Η 2η σεζόν του Raised by Wolves ανατρέπει τα πάντα | Review

Ο δημιουργός της σειράς Aaron Guzikowski (γνωστός για τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Prisoners του Denis Villeneuve, με πρωταγωνιστές τους Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal), σε συνεργασία με τον πολύπειρο Ridley Scott, μας παραδίδουν για ακόμη μία χρονιά ένα πρώτης ποιότητας sci-fi δράμα. Αν και τα πρώτα επεισόδια της 2ης σεζόν φάνηκαν να μην έχουν την ίδια δυναμική και ένταση όπως τα αντίστοιχα της προηγούμενης σεζόν, μετά και το ανατρεπτικό φινάλε του 8ου και τελευταίου επεισοδίου, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που η σειρά έχει αγαπηθεί από αρκετούς φαν του είδους.

Η ιδέα της σειράς, όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν, είχε γεννηθεί στο μυαλό του Guzikowski παρατηρώντας τη σχέση των παιδιών του με τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι η απόσταση μεταξύ της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας μικραίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Οι ανησυχίες του συνάντησαν αυτές του Scott, ο οποίος έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρονιά το πόσο σημαντικός άνθρωπος αποτελεί για τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας σε μικρή και μεγάλη οθόνη. Οι θρησκευτικές αναφορές, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η τεχνητή νοημοσύνη, η εξωγήινη ζωή και τα απόκοσμα τέρατα που συναντάμε συνήθως στην φιλμογραφία του δεν λείπουν ούτε από τη συγκεκριμένη σειρά.

Θεωρώ ότι το στοιχείο που κάνει το Raised by Wolves να ξεχωρίζει απ' οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στην τηλεόραση και στο συγκεκριμένο είδος, είναι αυτό της μοναδικότητας. Χιλιοειπωμένες ιδέες αλλά και κλασικά tropes τα οποία χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα σε σημείου κορεσμού, δεν θα τα δείτε εδώ. Οι υπεύθυνοι της σειράς προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάτι καινοτόμο, αισθητικά ελκυστικό και ποιοτικό τόσο στο κομμάτι της ιστορίας όσο και στον τρόπο που αυτή θα ειπωθεί. Στις περισσότερες στιγμές το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα τους δικαιώνει. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν η 2η σεζόν είναι αντάξια της προηγούμενης ή ακόμα και αν κατάφερε να την ξεπεράσει, αδιαμφησβήτητα όμως δεν θα περάσει αδιάφορη.

Παρόλα αυτά, η απουσία κάποιων σημαντικών στοιχείων σε χαρακτήρες-κλειδιά (μερικά από τα παιδιά τους για παράδειγμα) της πλοκής είναι μία αδυναμία που συνεχίζει και υπάρχει από την 1η σεζόν, δίνοντας την αίσθηση μη πειστικότητας στις συμπεριφορές τους. Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες να θεωρηθούν από ρηχοί μέχρι και μονοδιάστατοι. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο το οποίο κρατάει χαμηλά την συνολική προσπάθεια της σειράς είναι το CGI και η αστοχία του συγκεκριμένου τμήματος να μην μπορέσει να “κρύψει” κάποιες ατέλειές του. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα ευφάνταστα κοστούμια, αλλά και κάποια από τα σκηνικά τα όποια μοιάζουν πραγματικά απόκοσμα και εξωγήινα.

Η Δανέζα ηθοποιός Amanda Collin στον ρόλο της Μητέρας είναι αυτή που κάνει και πάλι την διαφορά. Ίσως η συγκεκριμένη ερμηνεία λειτουργήσει ως πόρτα για την συμμετοχή της σε μεγάλα κινηματογραφικά project στο κοντινό μέλλον. Ο Travis Fimmel στον ρόλο του Marcus, όπως και ο Abubakar Salim στον ρόλο του Πατέρα, απέδωσαν κι αυτοί με μεγάλη επιτυχία τους χαρακτήρες τους δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες δυναμικές μεταξύ τους. 

Η 2η σεζόν του Raised by Wolves, αυτό που καταφέρνει τελικά είναι να φέρει τον θεατή αντιμέτωπο με διάφορα καίρια ζητήματα, όπως τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την πίστη, αλλά και ποια είναι η ουσία της ύπαρξης. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από αφηγηματικά μοτίβα τα όποια δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην τηλεόραση σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η σειρά δεν έχει ανανεωθεί ακόμη από το HBO Max, αλλά ο δημιουργός της Aaron Guzikowski εργάζεται ήδη πάνω στο σενάριο της 3ης σεζόν, κάνοντας τους φαν να αδημονούν για την επίσημη ανακοίνωση από την streaming πλατφόρμα.