Servant: Η 3η σεζόν βουτάει στο βιβλικό αλλόκοτο μυστήριο | Review

Αυτές είναι οι εντυπώσεις μας από τα τρία πρώτα επεισόδια της σειράς
15 Φεβρουαρίου 2022 08:40
Servant: Η 3η σεζόν βουτάει στο βιβλικό αλλόκοτο μυστήριο | Review

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως μια σειρά όπως το Servant, δεν υπάρχει άλλη σαν και αυτή στην τηλεόραση -και τις streaming υπηρεσίες. Αυτό το ιδιαίτερο μίγμα της είναι μοναδικό και ανεξαρτήτως αν είστε φαν του είδους, αξίζει σίγουρα την προσοχή σας, διότι ξεχειλίζει από φροντίδα.

Το σόου που εμπνεύστηκε ο M. Night Shyamalan και εκτέλεσε ο Tony Basgallop συνεχίζει αισίως για 3η σεζόν στο Apple TV+, έχοντας ήδη εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα του καταλόγου του και δικαίως. Αυτή η συνταγή μαύρου χιούμορ, αγωνίας και τρόμου σε μαγνητίζει. Στην 3η σεζόν και τουλάχιστον από τα τρία πρώτα επεισόδια που παρακολούθησα όλα αυτά τα στοιχεία εντείνονται περαιτέρω.

Αυτή η αίσθηση του τέρμα αλλόκοτου στις ερμηνείες των ηθοποιών, στις καταστάσεις που ζουν και το γενικότερο ζοφερό κλίμα που υποβόσκει σε κάθε σκηνή σχεδόν είναι το χαρακτηριστικό που για εμένα «πουλάει» το Servant.

Οι Turners προσπαθούν να συνέλθουν από τα όσα δεινά τους βρήκαν στην προηγούμενη σεζόν και να προσαρμοστούν στη νέα τους πραγματικότητα, ενώ η Leanne κοντεύει να φρικάρει με την αντίσταση που συναντά από την αίρεση που προέρχεται. Το ότι ακόμα αυτή η αίρεση και τα μέλη της και τα κίνητρά της παραμένουν σχετικά άγνωστα ή τουλάχιστον πλέουν ακόμα σε μια γκρίζα θάλασσα κάνουν το μυστήριο ακόμη πιο βαθύ και το ξετύλιγμα του κουβαριού ακόμη πιο απολαυστικό. Δε ξέρω εάν δοθούν αργότερα απαντήσεις -που πιστεύω θα δοθούν μιας και του χρόνου θα τελειώσει- αλλά λατρεύω αυτό το βραδύκαυστο ξετύλιγμα βουτηγμένου στο σασπένς του Basgallop και του Shyamalan. Να πω σε αυτό το σημείο πως η κόρη του, Ishana Shyamalan, σκηνοθετεί μερικά από τα επεισόδια της 3ης σεζόν αρκετά αποτελεσματικά.

H παράνοια και ο φόβος που ζει η Leanne την πνίγουν και η ερμηνεία της Neil Tiger Free τα δίνει όλα στο να αποτυπώσει τον «τρόμο» που ζει. Το ίδιο κάνει φυσικά και η Lauren Ambrose ως Dorothy που νομίζεις ότι θα φλιπάρει ανά πάσα στιγμή και πως το βλέμμα της γυαλίζει μονίμως. Το ίδιο και ο Sean του Toby Kebbel που με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να αγνοήσει την παράξενη κατάσταση μέσα στο σπίτι του, αλλά και ο Rupert Grint ως Julian, που η καχυποψία του τον μετατρέπει οριακά σε συνωμοσιολόγο.

Το ατού του Servant και εκεί είναι η "μαγκιά" του, στο πως αποδίδει τον τρόμο του, είναι πως δεν χρειάζεται το σκοτάδι για να τον μεταφέρει στον θεατή. Μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή με την φωτογραφία του, την ιδιόρρυθμη σκηνοθεσία του και τα διάφορα τρικ που εφαρμόζει για να σε βυθίσει στην…αίρεσή του.

Ειδικά η 3η σεζόν φαίνεται να προσθέτει εντονότερες πινελιές ενός βιβλικού τρόμου και υπερφυσικών καταστάσεων τύπου "Η Προφητεία", ενώ υπάρχουν και ψήγματα από προηγούμενες δουλειές του Shyamalan σε αυτό (βλ. Signs, Village). Το σίγουρο είναι πως πήρε φόρα το Servant και ανυπομονώ να δω που θα οδηγήσει η 3η σεζόν όταν και θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαρτίου. Κλείνω λέγοντας ξανά πως αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία αν ψάχνετε μια σειρά να δείτε.