Η 2η σεζόν του "Raised by Wolves" ξεκινά με περισσότερα ερωτηματικά

Αυτές είναι οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα δύο επεισόδια
08 Φεβρουαρίου 2022 11:12
Η 2η σεζόν του "Raised by Wolves" ξεκινά με περισσότερα ερωτηματικά

Είναι γνωστό ότι ο πολύπειρος Βρετανός σκηνοθέτης Sir Ridley Scott, συνηθίζει να αντλεί έμπνευση για τις ταινίες του από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, όπως έκανε την περσινή χρονιά με το "The Last Duel", αλλά και από την μυθολογία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με το "Prometheus". Οι θρησκευτικές αναφορές, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η τεχνητή νοημοσύνη, η εξωγήινη ζωή, αλλά και απόκοσμα τέρατα, είναι επίσης συνηθισμένα αφηγηματικά μοτίβα που συναντάμε συχνά στην φιλμογραφία του. Το "Raised by Wolves" που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2020 στο HBO Max, μπορεί να μην είναι δική του δημιουργία, εκτελεί όμως χρέη παραγωγού, ενώ έχει σκηνοθετήσει τα 2 πρώτα επεισόδια της πρώτης σεζόν και η επιρροή που έχει ασκήσει στο project είναι εμφανέστατη.

Ο δημιουργός της σειράς είναι ο Aaron Guzikowski, ο οποίος είναι γνωστός για το εξαιρετικό σενάριο στο "Prisoners" του Denis Villeneuve, με πρωταγωνιστές τους Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal. Έχουν υπάρξει διάφορες θεωρίες όσο αφορά την πηγή έμπνευσης της σειράς, σύμφωνα με τον Guzikowski όμως, η ιδέα του ήρθε παρατηρώντας την σχέση των παιδιών του με τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι η απόσταση μεταξύ της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας μικραίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Μέχρι που μπορεί να φτάσει άραγε αυτή η σχέση; Πως θα ήταν αν κάναμε επανεκκίνηση ως είδος σε κάποιο καινούργιο πλανήτη; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει στην σειρά.  

Προφανώς και δεν μένει μόνο σε αυτά. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, έξυπνα, δανείζεται αρκετά στοιχεία βασισμένα από βιβλικά κείμενα, για να τα χρησιμοποιήσει τόσο στο worldbuilding όσο και στο χτίσιμο των χαρακτήρων, άλλωστε, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, παρόμοια μοτίβα θα βρούμε και στις δουλειές του Scott και η συνεργασία τους στο κομμάτι αυτό είναι αδιαμφισβήτητη. Η δομή της πρώτης σεζόν έχει στηριχθεί πάνω σε αυτές τις θεματικές και όπως φαίνονται τα πράγματα από την έναρξη της δεύτερης σεζόν, όλα αυτά τα στοιχεία αναμένονται να διογκωθούν. Οι αλληγορίες, οι συμβολισμοί, αλλά και τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα, γίνονται κομμάτι της αφήγησης πηγαίνοντας την ιστορία ένα βήμα παρακάτω.

Η νέα σεζόν λοιπόν, συνεχίζει από εκεί που μας είχε αφήσει το φινάλε της προηγούμενης, όταν οι ήρωές μας (μαζί με το κακόβουλο φίδι) βρέθηκαν ανεπάντεχα στην Τροπική Ζώνη του πλανήτη. Εκεί, η Μητέρα (Amanda Collin) και ο Πατέρας (Abubakar Salim), θα επανενωθούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, για να ενταχθούν σε μία νεοσύστατη αποικία. Οι ελπίδες τους για μία καινούργια αρχή θα γκρεμιστούν όταν το φίδι, απειλεί να εξαφανίσει και τους τελευταίους εναπομείναντες ανθρώπους, την ίδια στιγμή που ο Marcus (Travis Fimmel), έχοντας κι αυτός φτάσει στην μυστηριώδη Τροπική Ζώνη, προσπαθεί να προσηλυτίσει όσους περισσότερους μπορεί στη θρησκεία του.

Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι: Winta McGrath, Niamh Algar, Jordan Loughran, Felix Jamieson, Ethan Hazzard και Aasiya Shah.

Αυτό είναι το καινούργιο πλαίσιο στο οποίο οι χαρακτήρες καλούνται να δράσουν. Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη σεζόν, οι δυναμικές μεταξύ τους δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί ξεκάθαρα. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραιτήτως κακό, καθώς βρισκόμαστε αρκετά νωρίς στην ιστορία. Η απουσία όμως κάποιων σημαντικών στοιχείων σε χαρακτήρες-κλειδιά (μερικά από τα παιδιά τους για παράδειγμα) της πλοκής, τους κάνει να μοιάζουν μονοδιάστατοι, ρηχοί και οι συμπεριφορές τους μη πειστικές. Η συγκεκριμένη αδυναμία συνεχίζεται από την 1η σεζόν και θα περίμενε κανείς να έχει βρεθεί μέχρι τώρα ένα σεναριακό εύρημα ώστε η κατάσταση αυτή να διορθωθεί.

Παρόλα αυτά, το "Raised by Wolves", είναι από τις τηλεοπτικές σειρές επιστημονικής φαντασίας που έχουν πραγματικά κάτι να πουν και φαίνεται ότι υπάρχει υλικό από τους συγγραφείς ώστε να παραμείνει η ποιότητά της σε υψηλά επίπεδα. Αναλυτικότερο κείμενο θα ακολουθήσει μετά το φινάλε της σεζόν, όπου θα μιλήσουμε και για τις ερμηνείες των ηθοποιών (κυρίως αυτή της Amanda Collin) αλλά και για το CGI, το οποίο αν και απαραίτητο στοιχείο στο είδος, μάλλον είναι ένα από τα αδύναμα σημεία της σειράς.