Mare of Easttown Review – Το νέο αστυνομικό δράμα της Kate Winslet που πρέπει να δεις

HBO τα κατάφερες για ακόμα μία φορά
02 Ιουνίου 2021 09:14
Mare of Easttown Review – Το νέο αστυνομικό δράμα της Kate Winslet που πρέπει να δεις

Όταν ο Nic Pizzolatto, τον Μάρτιο του 2014, μας παρουσίασε το True Detective, είχαμε μαγευτεί όλοι από τον σκοτεινό, γεμάτο θλίψη κόσμο των, Rustin "Rust" Cohle, και, Martin "Marty" Hart. Η αστυνομική σειρά μυστηρίου της HBO, θεωρείται -όχι άδικα- μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Ο συνδυασμός του επιβλητικού δράματος χαρακτήρων, με το “Whodunnit” στοιχείο που υπάρχει σε σειρές τέτοιου είδους, ήταν ένας από τους λόγους που εκτόξευσε την δημοφιλία του σόου σε δυσθεώρητα καλλιτεχνικά ύψη. Επτά χρόνια αργότερα, με το Mare of Easttown, τo ίδιο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εμφανίζεται και πάλι με ένα καταπληκτικό αστυνομικό διαμαντάκι στην συλλογή του.

Ο δημιουργός της καινούργιας αστυνομικής σειράς μυστηρίου της HBO, Brad Ingelsby, συνθέτει ένα ευφυέστατο “Whodunnit”, χωρίς όμως να παραμερίζει την προσωπική ζωή των χαρακτήρων του, και πως αυτή θα εμπλακεί στην βασική πλοκή της σειράς.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι, το Mare of Easttown, έκανε πρεμιέρα στις 18 Απριλίου κι αποτελείται από επτά ωριαία επεισόδια. Η ιστορία επικεντρώνεται στην ντετέκτιβ της μικρής κωμόπολης του Easttown στα βάθη της Pennsylvania, Mare Sheehan, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί μία οικογενειακή τραγωδία, ενώ ταυτόχρονα, αναλαμβάνει την δολοφονία μίας νεαρής αξιαγάπητης μητέρας που συγκλόνισε τους κατοίκους της περιοχής.

Η υποβλητική ατμόσφαιρα, τα σκοτεινά μυστικά αλλά και οι τελικές ανατρεπτικές αποκαλύψεις, τα στοιχεία δηλαδή που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των ιστοριών αυτών, λειτουργούν σε μία τέλεια αρμονία μαζί με τις προσωπικές ιστορίες των βασικών πρωταγωνιστών -κυρίως της Mare- οι οποίες βρίσκονται εκεί για να ανυψώσουν το δράμα και το μυστήριο κι όχι για να το καλύψουν. Το αναφέρω αυτό επειδή, συνήθως, μία εύκολη παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετοί δημιουργοί που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος, είναι αυτή του μελοδράματος. Ο Ingelsby, όμως, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, Craig Zobel, καταφέρνουν να υπερπηδήσουν το εμπόδιο αυτό και μας παραδίδουν ένα σοβαρό, τιμιότατο αστυνομικό δράμα.

Πως το πετυχαίνουν αυτό; Με το εξαιρετικό σενάριο φυσικά.

Σέβομαι απεριόριστα τις τηλεοπτικές σειρές που πηγαίνουν κόντρα στους κανόνες της εποχής και είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν χρόνο από την δράση, μόνο και μόνο για να εστιάσουν στους χαρακτήρες και το δράμα τους.

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, αντιλαμβάνεσαι τα θέλω και τις ανάγκες των παικτών κλειδιά της ιστορίας. Η ροή, κι ο ρυθμός γενικότερα, χτίζεται βαθμιαία καθώς προχωρούν τα επεισόδια δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην πλοκή. Ο αργόσυρτος αυτός ρυθμός όμως, παίζει σημαντικό ρόλο και στο χτίσιμο της γενικότερης ατμόσφαιρας στην κωμόπολη του Easttown.

Το Easttown, λειτουργεί κι αυτό σαν χαρακτήρας στην ιστορία, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε κάποτε κι η πόλη του "Twin Peaks". Τα αδιέξοδα που αισθάνεται κάποιος ζώντας σε ένα τόσο μικρό μέρος που όλοι γνωρίζουν τα πάντα για τον γείτονα τους, αλλά την ίδια στιγμή, την στιγμή δηλαδή που ένα τραγικό γεγονός συνταράσσει την κοινωνία, κανένας δεν έχει την διάθεση να μιλήσει. Άλλωστε, οι ομοιότητες με την σειρά του David Lynch, δεν σταματάνε εκεί. Ο τρόπος που αποκαλύπτονται τα μυστικά που κρύβει η ζωή της γλυκύτατης, νεαρής μητέρας που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη, μοιάζουν αρκετά με εκείνα της αξιολάτρευτης Laura Palmer.

Η Kate Winslet, στον ρόλο της ψυχικά κατεστραμμένης ντετέκτιβ, θεωρώ ότι δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα της. Έχει αφοσιωθεί στον ρόλο ολοκληρωτικά και ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα εκφραστικά της μέσα για να μας μεταφέρει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της, είναι σε πολλά σημεία συγκινητικός.

Τελευταία φορά, την είχαμε δει στην μικρή οθόνη το 2011 στο αμερικανικό δράμα, Mildred Pierce. Η επιστροφή της στην τηλεόραση είναι άκρως επιτυχημένη, επίσης, με αυτή την ερμηνεία, θεωρώ ότι θέτει τον εαυτό της βασικό φαβορί για τα επόμενα τηλεοπτικά βραβεία EMMY.

Κλείνοντας, το Mare of Easttown, είναι κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο “Whodunnit” αστυνομικό δράμα. Τα θέματα που θίγει, όπως αυτά της απώλειας, της μοναξιάς, της συγχώρεσης, το καθιστά ως ένα προσεγμένο character study. Παρόλα αυτά δεν χάνει ποτέ το στοιχείο του μυστηρίου, καταφέρνει να σε τοποθετήσει ακριβώς στην μέση των γεγονότων και μαζί με την Mare, προσπαθείς κι εσύ να ενώσεις τα χαμένα κομμάτια του παζλ, ώστε να βρεθεί στο φινάλε ο πραγματικός δολοφόνος.

Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αστυνομικά σόου εκεί έξω είναι ότι, συνδυάζει με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, το βραδυφλεγές δράμα χαρακτήρων που είδαμε στο True Detective, και τα απροσδόκητα σκοτεινά μυστικά που αποκαλύπτονταν σταδιακά στο Twin Peaks.