Nobody Review - O ‘Better Call Saul’ πλασάρεται ως "ο γιος του κανενός"

Αλλά τα φαινόμενα ευτυχώς εδώ απατούν!
11 Μαΐου 2021 10:38
Nobody Review - O ‘Better Call Saul’ πλασάρεται ως "ο γιος του κανενός"

Στο θρίλερ εκδίκησης -μαύρη κωμωδία Nobody του Ilya Naishuller, ο βραβευμένος με Emmy, Bob Odenkirk (Undone, The Post, Nebraska), βγαίνει από τα παπούτσια του αγαπημένου μας λερίτσα δικηγόρου του Breaking Bad και του Better Call Saul, για να μπει σε εκείνα ενός άλλου χαρακτήρα, φαινομενικά μαζεμένου και άκακου αλλά στην πράξη φέρνει πιο πολύ σε «σκληρό καρύδι». Το σενάριο εν προκειμένω υπογράφει ο Derek Kolstad. Τον Odenkirk πλαισιώνουν οι ηθοποιοί: Aleksey Serebryakov, Connie Nielsen, Gage Munroe, RZA, Michael Ironside, Colin Salmon, και ο Christopher Lloyd.

Η πλοκή εστιάζει σε έναν άνδρα χαμηλών τόνων, τον ‘Hutch Mansell’, έναν υποτιμημένο εργαζόμενο, παραμελημένο σύζυγο και πατέρα που περνάει σχεδόν αόρατος μπροστά απ’ το βλέμμα των άλλων, δεχόμενος καθημερινά στο στομάχι τα “γρονθοκοπήματα” της ζωής.

Ώσπου φτάνει η μέρα να ανταποδώσει και αυτός! Μετά από μία διάρρηξη στην κατοικία του, ο ‘Hutch’ συναινεί σε ό,τι του ζητούν οι ληστές στην προσπάθειά του να αποτρέψει τα χειρότερα και να μην βλάψουν την οικογένειά του. Εντούτοις, αυτή η πειθήνια στάση του, με την παντελή έλλειψη αντίστασης από μέρους του τον κάνουν να πέσει αρκετά στα μάτια του έφηβου γιου του, ‘Blake’, και της επί χρόνια συντρόφου του, ‘Becca’ (Nielsen) που αποτραβιέται κι άλλο από κοντά του. Αυτό και μόνον αρκεί για να πυροδοτήσει την οργή του ήρωα η οποία αρχίζει να σιγοβράζει μέσα του, και φουντώνει περισσότερο την επομένη που κλωθογυρίζει στο μυαλό του το όλο σκηνικό. Αποφασίζει λοιπόν, να μην το αφήσει έτσι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν λένε; Ε λοιπόν, ποιος είδε τον ‘Hutch’ και δεν τον φοβήθηκε! Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται έπειτα από ένα απρόσμενο συναπάντημα με παρανόμους που παρενοχλούν σε ένα λεωφορείο μία κοπέλα και το συμβάν αυτό τον κάνει να θολώσει τελείως βγάζοντάς τον εκτός εαυτού!

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φλιπάρει κάποιος εντελώς; Ποιά αιτία μπορεί να σταθεί ικανή να τον ωθήσει στο να εκτονώσει τον συσσωρευμένο θυμό του προβαίνοντας σε μία βίαιη εκτόνωση; Ο Bob Odenkirk, ένας σύγχρονος χαμαιλέων της υποκριτικής μεταμορφώνεται αριστοτεχνικά μέσα από αυτήν την ερμηνεία του από έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας σε έναν άκρως επικίνδυνο δολοφόνο ελισσόμενος με άνεση μέσα σε ένα σκοτεινό γεμάτο ίντριγκα παιχνίδι εναλλαγών ανάμεσα στο είναι και στο φαίνεσθαι.

Θα μπορούσες να τον δεις ως έναν οικογενειάρχη “John Wick”, να τον καταλαμβάνει η αδρεναλίνη και να χάνει κάθε έλεγχο καθώς εξαπολύει την πιο βάναυση επίθεσή του σε άγριους μαφιόζους που έκαναν το λάθος να τον απαξιώσουν και να τον υποβιβάσουν για να οδηγηθούν με κατάπληξη και τρόμο στην πικρά οδυνηρή διαπίστωση πως τελικά ενώπιον τους είχαν έναν λύκο με ένδυμα προβάτου.

Ο δέκτης τον παρακολουθεί να κάθεται ήρεμος στη θέση του στο αστικό ενώ γυρίζει σπίτι του και όταν συναντιέται τυχαία με τους παραπάνω εγκληματίες, μία αφορμή αποδεικνύεται καθοριστική για να ανάψουν τα αίματα! Εκεί είναι μάλιστα που τον ακούς να δοκιμάζει την τύχη του ευχόμενος χαμηλόφωνα να τον προσεγγίσουν προκαλώντας τον! Και στη φάση αυτή εύλογα αναρωτιέσαι αν είναι τόσο απελπισμένος που θέλει να πεθάνει αφού φιρί φιρί το πάει να πάθει μεγάλο κακό.

Βέβαια, σε διαψεύδει πανηγυρικά η συνέχεια! Συνειδητοποιείς από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα ότι ευτυχώς σε παραπλάνησε η γενικότερη εικόνα του! Και αυτό σε αιφνιδιάζει ευχάριστα! Δεν είναι άτομο που γυρεύει μπελάδες αλλά σύντομα αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα υποχωρήσει κιόλας όταν τα μπλεξίματα έρθουν να τον βρουν, σε σημείο που θα μπει σε σοβαρές ιστορίες με ένα αιμοβόρο και εκδικητικό αφεντικό του υποκόσμου να είναι πλέον στο κατόπι του. Ωστόσο, ο ‘Hutch’ έχει κρυμμένο ως άσσο στο μανίκι του ένα παρελθόν κάθε άλλο παρά συνηθισμένο ή παρόμοιο με αυτό του μέσου ανθρώπου.

Καθώς οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του στερεύουν, η αγωνία του θεατή κορυφώνεται και το μαύρο χιούμορ παρεμβαίνει ισορροπημένα και ταιριαστά καθιστώντας πολύ διασκεδαστική την τροπή της υπόθεσης για ό,τι λαμβάνει χώρα κάθε φορά. Η περιπέτεια, το νεύρο και η γοργή ροή των γεγονότων συντηρούνται επιδέξια, με το στοιχείο της ανατροπής να καραδοκεί κάθε τόσο στη γωνία και το σασπένς να ενισχύεται προοδευτικά χωρίς να αποδυναμώνεται λεπτό το ενδιαφέρον του κοινού.

Το Nobody συνιστά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δράσης και έντασης, όπου ο Bob Odenkirk ως ένας άλλος Οδυσσέας ισχυρίζεται ότι είναι ο κανένας για να καταφέρει καίριο πλήγμα στον κατά τ’ άλλα ανίκητο εχθρό του. Μεθοδικά και με νεύρο αποδεικνύει ότι όσο outsider φαντάζει, στην ουσία ισχύει το ακριβώς αντίθετο, με το μέγεθος των φονικών ικανοτήτων του σίγουρα να μην σηκώνει καμία αμφισβήτηση από τους αντιπάλους του.