The Falcon and the Winter Soldier Review - Το φινάλε χάραξε μια νέα εποχή

Αμήχανο, αλλά και εξαιρετικό ταυτόχρονα;
27 Απριλίου 2021 10:41
The Falcon and the Winter Soldier Review - Το φινάλε χάραξε μια νέα εποχή

Όπως είχαμε αναφέρει και στην αρχική μας “ματιά” στο The Falcon and the Winter Soldier, η στρατηγική της Marvel να μας συστήσει εκ νέου μερικούς από τους λιγότερο δημοφιλείς ήρωες της μέσω δικών τους τηλεοπτικών σειρών, φαίνεται πως της “βγαίνει”. Έχοντας δει πλέον το φινάλε της σειράς, αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι, η προσέγγιση του δημιουργού της, Malcolm Spellman, ήταν να προσδώσει μια ελαφρώς πολιτική χροιά στην ιστορία αλλά και περισσότερο βάθος στους τρείς βασικούς χαρακτήρες, εστιάζοντας στις εσωτερικές τους μάχες. Ο ένας προσπαθεί να βρει το κουράγιο για να αναλάβει έναν καινούργιο ρόλο στην κοινωνία, ο δεύτερος παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος προσπαθώντας να διαχειριστεί τις διαταραχές που του έχει δημιουργήσει το μετατραυματικό στρες, ενώ ο τρίτος, χάνει τον έλεγχο με την εξουσία που του έχει δοθεί.

Αυτές οι τρεις δυναμικές που έχουν τοποθετηθεί ως βάση στην πλοκή, λειτουργούν σχεδόν άψογα σε κάθε επεισόδιο. Το στοιχείο που δεν λειτούργησε ποτέ, τουλάχιστον σε εμένα, ήταν οι αντίθετες δυνάμεις, οι “κακοί” δηλαδή. Η φιλοσοφία πίσω από τις πράξεις τους ήταν απολύτως ξεκάθαρη, οι στόχοι και τα σχέδια τους ίσως όχι τόσο, η σημαντικότερη αδυναμία όμως ήταν ότι δεν κατάφεραν σε καμία στιγμή να φανούν απειλητικοί προς τους βασικούς ήρωες. Παρόλα αυτά, οι μάχες μεταξύ τους ήταν απολαυστικές, κυρίως, λόγω της έξυπνης σκηνοθεσίας των δημιουργών. Οι σκηνές μάχης στην σειρά γενικότερα, αγγίζει τα κινηματογραφικά δεδομένα, πράγμα ασυνήθιστο όταν μιλάμε για τηλεοπτικές παραγωγές.

Η ύπαρξη τους ήταν κάτι σαν εργαλείο για να βοηθήσουν στη εξέλιξη όχι μόνο της πλοκής αλλά και των τριών, Falcon, Bucky και Walker, δεν είδα δηλαδή κάποια συγκεκριμένη στρατηγική η οποία θα μπορούσε να σταθεί ως σοβαρό εμπόδιο στους τρεις αυτούς ήρωες. Άλλο η φιλοσοφία και τα πιστεύω για τα οποία αγωνιζόντουσαν (αυτά είπαμε ότι ήταν κατανοητά) κι άλλο ο τρόπος με τον οποίον θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Αυτό όμως δεν το θεωρώ αδυναμία στο σενάριο ή πρόχειρο γράψιμο από τους συγγραφείς, αντιθέτως, νομίζω ότι, αυτές ακριβώς ήταν οι προθέσεις τους. Ήθελαν το βάρος να πέσει αποκλειστικά στο εσωτερικό ταξίδι των βασικών χαρακτήρων, με τους κακούς να λειτουργούν σαν όχημα γι’ αυτούς.

Και μιας που μιλάμε για εσωτερικά ταξίδια και αφηγηματικά τόξα, με διαφορά από τον δεύτερο, που ήταν ο Bucky, η πορεία του John Walker, από το πρώτο επεισόδιο μέχρι και το τελευταίο, ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Ο χαρακτήρας του είναι υποδειγματικά γραμμένος.

Εκτός του ότι ο Wyatt Russell, ο ηθοποιός που τον υποδύεται, εκφραστικά επικοινωνεί άψογα τις εσωτερικές του μάχες και αδυναμίες που νιώθει απέναντι στους Falcon, Bucky και γενικότερα στην κοινωνία, που πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός να αντικαταστήσει τον ρόλο του Captain America, οι συγγραφείς τον βάζουν συνεχώς να έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις και εμπόδια, κυριολεκτικά σε κάθε επεισόδιο, ώσπου μέχρι το φινάλε, έχει μετατραπεί σε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο από αυτό που γνωρίσαμε στην αρχή.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι, αυτός είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο δικός του χαρακτήρας συνεχώς μεταμορφώνεται μπροστά στις καταστάσεις που συμβαίνουν, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, κυρίως από τον Falcon. Όχι ότι ο Falcon δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της σειράς, απλά ο λόγος που αλλάζει δεν έχει την ίδια δυναμική με αυτή του Walker. Οι δαίμονες του Bucky κι ο τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση του, είναι επίσης ενδιαφέρον. Κάνει τα πάντα για να αφήσει τον παλιό του εαυτό πίσω και το καταφέρνει βήμα-βήμα, μέσα από κάθε επεισόδιο.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι, ενώ ο κορμός του, The Falcon and the Winter Soldier, ήταν ιδανικός, το πρώτο επεισόδιο και το τελευταίο, ήταν τα πιο αδύναμα στο σύνολο της σειράς, κυρίως λόγω της βεβιασμένης εξέλιξης της πλοκής και των χαρακτήρων, εκτός του Walker, ο οποίος όπως είπα πιο πάνω, ήταν αψεγάδιαστος στο χτίσιμο του.

Αξίζει να αναφέρω και δυο λόγια για το μουσικό θέμα το οποίο μου θύμιζε λίγο ‘80s σε κάποια σημεία. Τέλος, μετά την ανακοίνωση του 4ου Captain America, τα γεγονότα της σειρά όχι μόνο θα δέσουν εξαιρετικά με την ταινία, αλλά θα προσδώσουν και περισσότερο ενδιαφέρον στους χαρακτήρες.