The Unholy Review - Ο Jeffrey Dean Morgan στην ταινία τρόμου με ελληνικό άρωμα

...Ιεροσυλία προς το horror είδος
16 Απριλίου 2021 11:41
The Unholy Review - Ο Jeffrey Dean Morgan στην ταινία τρόμου με ελληνικό άρωμα

Ο Evan Spiliotopoulos (Charlie's Angels, Beauty and the Beast) με το The Unholy επιχειρεί να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο επιλέγοντας να καταπιαστεί με το είδος του τρόμου και του παραφυσικού, χωρίς ωστόσο να δικαιώνεται σε αυτήν του την απόπειρα, αφού δυστυχώς η ταινία χωλαίνει σε πολλά σημεία. Εν προκειμένω, ο εν λόγω δημιουργός υπογράφει και το σενάριο, αντλώντας έμπνευση από το μυθιστόρημα Shrineτου James Herbert, ενώ ως πρωταγωνιστή έχει επιστρατεύσει τον Jeffrey Dean Morgan (The Walking Dead, Supernatural). Στο πλάι του εμφανίζονται επίσης οι ηθοποιοί: Cricket Brown, William Sadler, Katie Aselton, Diogo Morgado, και ο Cary Elwes.

Το φιλμ εστιάζει στην ‘Alice’ (Brown), μία 18χρονη κοπέλα με πρόβλημα ακοής και ομιλίας, που διατείνεται ότι την επισκέφθηκε η Παρθένος Μαρία και την θεράπευσε, δίνοντάς της από τότε το χάρισμα να ευεργετεί με θαύματα όσους το έχουν ανάγκη. Η μαρτυρία της για το προσωπικό θαύμα που βίωσε αρχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις ώστε να συρρέει πλήθος κόσμου να την δει την ώρα που βοηθάει με θεϊκό τρόπο άλλους ανθρώπους γύρω της.

Όμως, ένας σκεπτικιστής δημοσιογράφος εν ονόματι ‘Gerry Fenn’ (Dean Morgan) ελπίζοντας να επανέλθει στο προσκήνιο με μία είδηση που θα προκαλέσει πάταγο, επισκέπτεται εκείνο το μέρος και αρχίζει να διερευνά το όλο θέμα. Μετά από λίγο, ανατριχιαστικά ανεξήγητα γεγονότα σημειώνονται με αποτέλεσμα να γεννάται εντός του ήρωα η υποψία πως τα συμβάντα αυτά είναι έργο μίας άλλης δύναμης παρά της Μητέρας των Ουρανών!

Η συγκεκριμένη μυθοπλασία μάλλον προτιμά να κινηθεί εκ του ασφαλούς μέσα στο πλαίσιο δοκιμασμένων συνταγών, παρά να πρωτοτυπήσει. Αυτό που εντοπίζει κανείς σε μεγάλο βαθμό στην πλοκή είναι ότι κυριαρχούν πολλά κλισέ μοτίβα που συχνά αναμασώνται. Επομένως, η ιστορία χάνει σχεδόν από την αρχή το ενδιαφέρον της, παρουσιάζοντας πολλές αδυναμίες που αναπόφευκτα κάνουν τον θεατή να δυσανασχετήσει.

Ειδικότερα, υφίσταται μία κοινότοπη προσέγγιση θεματικών όπως η σύγκρουση ανάμεσα στο καλό και στο κακό, το ενυπόστατο και το άυλο, η αβεβαιότητα μπροστά στο άγνωστο, η ύπαρξη ή όχι της αντιπέρα όχθης, η υπόσχεση περί θείας ανταμοιβής στην μετά θάνατον ζωή. Βεβαίως, στην παρούσα περίπτωση όπως παρατηρεί κανείς, δεν λείπουν από εδώ και τα jump scares μονοπωλώντας κατά πολύ την υπόθεση ώστε να γίνεται κατανοητό πως ο χειρισμός του horror στοιχείου δεν γίνεται με ευρηματικότητα και με γνώμονα την διαμόρφωση υποβλητικής ατμόσφαιρας, αλλά περισσότερο με ένα εύπεπτο, εντυπωσιοθηρικό σκεπτικό.

Ο άτονος χαρακτήρας που παίρνουν οι τροπές του θρίλερ αυτού, έχει ως συνέπεια το να καθίσταται υπερβολικά προβλέψιμη και αρκετά πληκτική η αφήγηση στο σύνολό της, ώστε εύλογα να αναρωτιέται κάποιος για το τι είχε στην πραγματικότητα στον νου του ο σκηνοθέτης και γιατί αυτό δεν αποδόθηκε επιτυχώς.

Η αίσθηση που σου αφήνει το project είναι ότι αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και αρκετά επιπόλαια το κομμάτι της αγωνίας, του φόβου και του παράγοντα του απρόβλεπτου ώστε να καταλήγει σε κάτι άνευρο και ανιαρό που κάθε άλλο παρά υπηρετεί τον σκοπό του στην κατηγορία των θεαμάτων όπου ισχυρίζεται ότι ανήκει.

Ο Jeffrey Dean Morgan παρόλο που ηγείται του cast, δεν καταφέρνει από μεριάς του να πείσει ή να παρασύρει το κοινό με την ερμηνεία του. Oπότε και η μορφή που υποδύεται φαντάζει αρκετά συνηθισμένη ώστε να σβήνεται γρήγορα από το μυαλό του δέκτη ως αδιάφορη. Θα ήταν λοιπόν, σχεδόν “ιεροσυλία” το The Unholy να αναγνωριστεί ως ένα τίμιο μεταφυσικό θρίλερ, αφού απέχει πολύ από κάτι τέτοιο.