I'm Your Woman Review - H Rachel Brosnahan σε ένα υποβλητικό νεονουάρ θρίλερ

Πήρε το όπλο της η "Marvelous Mrs. Maisel" στη νέα ταινία της Julia Hart
18 Φεβρουαρίου 2021 11:40
I'm Your Woman Review - H Rachel Brosnahan σε ένα υποβλητικό νεονουάρ θρίλερ

Η Julia Hart μας παραδίδει το νεονουάρ θρίλερ-δράμα I'm Your Woman, υπογράφοντας και το σενάριο από κοινού με τον παραγωγό του La La Land, Jordan Horowitz, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε την βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα, σταρ του The Marvelous Mrs. Maisel, Rachel Brosnahan. Το cast συμπληρώνουν επιπλέον οι: Arinzé Kene, Marsha Stephanie Blake, Bill Heck, Frankie Faison, Marceline Hugot και ο James McMenamin.

Το εν λόγω κινηματογραφικό project του Amazon Studios τοποθετείται χρονικά κατά τη δεκαετία του 1970, με επίκεντρο την  ‘Jean’, μία νέα γυναίκα που απροσδόκητα ένα βράδυ αναγκάζεται να πάρει το μωρό της και να τραπεί σε φυγή. Ένας φίλος του συντρόφου της την προειδοποιεί πως κινδυνεύει και η ίδια αφότου ο σύζυγός της, ο ‘Eddie’, πρόδωσε τους μαφιόζους συνεργάτες του και έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Πλέον, η ‘Jean’ καλείται να βρει κάπου μακριά ένα καταφύγιο και με την βοήθεια ενός ανέλπιστου συμμάχου θα χαράξει έναν καινούριο δρόμο στη ζωή της αναλαμβάνοντας μόνη της την ανατροφή του θετού γιου της.

Η ταινία αυτή συνιστά μία ρετρό, υποβλητική και μετρημένη σε ένταση ιστορία εγκλήματος και συνάμα ένα αφήγημα χειραφέτησης, που πετυχαίνει να διατηρήσει με ισορροπημένο και ρεαλιστικό τρόπο το στοιχείο της δράσης, του σασπένς και της ίντριγκας χωρίς περίπλοκες και τραβηγμένες τροπές, αλλά κυρίως χωρίς εντυπωσιοθηρικές εκρήξεις και κατάχρηση σκηνών βίας.

Σε πρώτη φάση, εδώ ξεχωρίζει η αξιόλογη ερμηνεία της Rachel Brosnahan η οποία προσεγγίζει με θαυμαστή φυσικότητα τον χαρακτήρα της καταφέρνοντας να μας κάνει να συναισθανθούμε από την αρχή του έργου την ηρωίδα που υποδύεται. Αφήνει, λοιπόν, για λίγο στην άκρη τα παπούτσια της κυρίας ‘Maisel’ για να μπει σε εκείνα μίας αλλιώτικης γυναικείας φιγούρας.

Καταρχάς, δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κανείς πως εν προκειμένω από άποψη εξωτερικής εμφάνισης, με ξανθό μαλλί, η ομοιότητά της με την ‘Dolores’ (Evan Rachel Wood) του Westworld είναι εκπληκτική. Προχωρώντας παραπέρα, καθίσταται κατανοητό ότι η ‘Jean’ από μία χαμηλών τόνων παρουσία που μέχρι πρότινος περνούσε ήσυχα μέσα στο σπίτι τις μέρες της, πρέπει πια να αποχωριστεί την ασφάλεια της comfort zone της εφόσον υποχρεώνεται εκ των συνθηκών να ακολουθήσει πιο αβέβαια μονοπάτια.

Από ενδοτική, λιγάκι άτολμη, και χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ανακαλύπτει πώς τελικά έχει το τσαγανό να κάνει πράγματα που πριν ούτε καν φανταζόταν. Βγαίνει από την σκιά του άντρα της ο οποίος ήταν μέρος ενός σκοτεινού παρασκηνίου αδίστακτων παρανόμων.

Ακριβώς σε αυτήν την απελευθέρωση η δημιουργός του φιλμ επιλέγει να δώσει έμφαση, βάζοντας στην άκρη σχεδόν ως δευτεραγωνιστή τον ‘Eddie’, τις παράνομες δοσοληψίες του και την κλίκα κακοποιών που τον πλαισιώνουν. Αντιθέτως, όμως η Julia Hart διαλέγει να αναδείξει το πώς η ‘Jean’ μέσω των διάφορων προκλήσεων που αντιμετωπίζει, μεταμορφώνεται σε ένα πιο αγωνιστικό και σκληραγωγημένο άτομο που ξέρει ότι χρειάζεται να δράσει με πυγμή και θάρρος εδώ και τώρα.

Υπερβαίνοντας εαυτόν, εμπεδώνει σταδιακά ότι μπορεί να υπερασπιστεί με τις δικές της δυνάμεις εκείνη και το παιδί της σε μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κατάσταση που προέκυψε εξαιτίας του αγαπημένου της, μία θανάσιμη απειλή από παράγοντες του υποκόσμου που της  χτυπά απρόσμενα την πόρτα.

Εκεί που δεν είχε ιδιαίτερο κίνητρο να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά της, μέσα από μία σκληρή δοκιμασία ήρθε το ίδιο κίνητρο να την βρει, δίνοντάς της την ευκαιρία να διαπιστώσει πως είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα νόμιζε ή απ’ όσα την είχε πείσει ο περίγυρός της να πιστεύει καθώς και η κυρίαρχη αντίληψη της τότε εποχής.

Πλέον, έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει ανατραπεί κάθε τι γνώριμο προς αυτήν. Έχει βγει εντελώς έξω απ’ τα νερά της αλλά για χάρη του μωρού της είναι αποφασισμένη να εξερευνήσει ό,τι άγνωστο συναντήσει στο διάβα της. Δεν περιμένει κάποιον μεσσία να την σώσει. Ναι μεν, η διαδρομή της όσο απρόβλεπτη κι αν είναι θα την φέρει κοντά σε ανθρώπους στους οποίους μπορεί να βασιστεί αλλά δεν σημαίνει ότι αγκιστρώνεται πάνω τους. Παλεύει με κάθε μέσο για αυτήν και τον μικρούλη της.

Στο I'm Your Woman η Rachel Brosnahan περνά δια πυρός και σιδήρου αλλά διαλέγει να προστατέψει πάση θυσία την οικογένειά της, να ξεπεράσει με κόπο ό,τι φαντάζει ως ανυπέρβλητο εμπόδιο και να μην χάσει το παιχνίδι κάνοντας το λάθος να κοιτάξει ξανά πίσω της.

Βρείτε την στο IMDB