Lupin Review - Ο απατεώνας και τζέντλεμαν ζωντανεύει στο Netflix

Στο πρόσωπο του σταρ του ‘The Intouchables’, Omar Sy
17 Ιανουαρίου 2021 11:46
Lupin Review - Ο απατεώνας και τζέντλεμαν ζωντανεύει στο Netflix

Το Netflix φέρνει στη μικρή οθόνη το Lupin, τις περιπέτειες του απατεώνα και gentleman ‘Arsène Lupin’, με την υπογραφή του George Kay ο οποίος αντλεί έμπνευση από την διάσημη σειρά μυθιστορημάτων με επίκεντρο τον ομώνυμο φανταστικό χαρακτήρα που έπλασε με την πένα του ο σπουδαίος συγγραφέας noir ιστοριών, Maurice Leblanc.

Εν προκειμένω, την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο βραβευμένος με Emmy, Louis Leterrier, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ο Omar Sy (The Intouchables). To cast συμπληρώνουν οι: Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Vincent Londez, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Hervé Pierre, Etan Simon και η Shirine Boutella. Η 1η σεζόν του μίνι αυτού δράματος αγωνίας απαρτίζεται από πέντε επεισόδια συνολικά, και μέσα στο 2021 αναμένεται να κυκλοφορήσει και η 2η.

Ο βασικός άξονας του σόου περιστρέφεται γύρω από τον επαγγελματία κλέφτη, ‘Assane Diop’ (Omar Sy), το μοναχοπαίδι ενός μετανάστη από τη Σενεγάλη ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του ελπίζοντας να βρει στη Γαλλία μία καλύτερη τύχη για εκείνον και τον γιο του. Ωστόσο, εργαζόμενος ως σοφέρ σε μία εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του νεαρού κατηγορήθηκε άδικα από το πανίσχυρο και αδίστακτο αφεντικό του, ‘Hubert Pellegrini’,  για την κλοπή ενός αμύθητης αξίας κοσμήματος της Μαρίας Αντουανέτας, καταλήγοντας στη φυλακή όπου και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ορφανός πια, ο έφηβος ‘Assane’ εκ των συνθηκών αναγκάζεται να ωριμάσει πρόωρα και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που απλώνονται στο εξής στο διάβα του. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, λοιπόν, σκοπεύει να ξεσκεπάσει όλα τα ανεκδιήγητα εγκλήματα του ‘Pellegrini’ και να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του γονιού του, έχοντας καλά κρυμμένους άσσους στο μανίκι του, με κυρίαρχη την τέχνη της εξαπάτησης και την έφεσή του στις μεταμφιέσεις, όπως ακριβώς και ο αγαπημένος λογοτεχνικός του ήρωας, ‘Arsène Lupin’!

Το εν λόγω φιλόδοξο εγχείρημα συνιστά μία πολύ αξιόλογη ψυχαγωγική πρόταση αστυνομικής τηλεοπτικής ανθολογίας, αφού κατορθώνει να αφηγηθεί μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα μία κλασική μυθοπλασία του είδους, ενσωματώνοντας αριστοτεχνικά σε αυτήν το στοιχείο της ίντριγκας, της έντασης αλλά και του μαύρου χιούμορ. Το project περιλαμβάνει μία γερή δόση από σκηνικά, καταδίωξης, μπλόφες, και ληστείες που ανυπομονεί κανείς για την έκβασή τους.

Η πλοκή εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, με τα flash backs να μεσολαβούν διαφωτιστικά κάθε τόσο, προσθέτοντας και από μία καθοριστικής σημασίας ψηφίδα στο περίπλοκο μωσαϊκό-αίνιγμα που αποκαλύπτεται σιγά σιγά μπροστά μας με ορόσημο έναν μοντέρνο Ρομπέν των Δασών-τιμωρό. Το κουβάρι του γρίφου ξετυλίγεται βαθμιαία, χωρίς ο δημιουργός να βιάζεται και να καταφεύγει σε δοκιμασμένα κόλπα εντυπωσιασμού, κατορθώνοντας έτσι να διατηρήσει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι τέλους, με τον παράγοντα της ανατροπής να τοποθετείται εύστοχα σε καίριες φάσεις του σόου, προάγοντας πολύ ευρηματικά και ταιριαστά την δράση.

Η κύρια μορφή της υπόθεσης είναι ένας άνθρωπος-χαμαιλέων που μοιάζει να έχει την στόφα του νικητή ξέροντας πολύ καλά να ελίσσεται, και να προσαρμόζεται στις υπάρχουσες συνθήκες που συναντά κάθε φορά. Έτσι, καταφέρνει μπροστά ακόμη και σε φαινομενικά απροσπέλαστα εμπόδια, να βρει την λύση που θα τον βγάλει από την δύσκολη θέση και φυσικά να κάνει τις σωστές ερωτήσεις που θα τον οδηγήσουν σε άτομα-κλειδιά και πολύ χρήσιμα γεγονότα ως προς την αναζήτησή του.

Επανακαθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και ακόμη και όταν η συγκυρία δεν του προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, εκείνος αυτοσχεδιάζει και περνάει δυναμικά στην αντεπίθεση. Στο σύνθετο αυτό κυνήγι απαντήσεων, ο πολυμήχανος, θαρραλέος και διαβολικά γοητευτικός, ‘Assane Diop’ βάζει ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό του και με το παρελθόν του να φέρει με τον δικό του τρόπο ενώπιον της δικαιοσύνης έναν ανήθικο άνδρα που παγίδεψε και έβλαψε ανεπανόρθωτα τον πατέρα του.

Ο ‘Assane’ με κοφτερή ματιά και απαράμιλλη χάρη βολιδοσκοπεί προσεχτικά το πεδίο, και τις κινήσεις του αντιπάλου του, υφαίνοντας μία απίστευτα έξυπνη πλεκτάνη, αποφεύγοντας τις κακοστημένες λοβιτούρες και τα επιπόλαια λάθη, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει να σπέρνει τον πανικό στο στρατόπεδο του εχθρού χτυπώντας τον σε νευραλγικά σημεία και ωθώντας τον σε σπασμωδικούς χειρισμούς.

Το πορτρέτο του ήρωα σκιαγραφείται με θαυμαστή ζωντάνια και αμεσότητα κάτι στο οποίο βεβαίως συμβάλλει η υποκριτική δεινότητα του Omar Sy ο οποίος όσον αφορά στη περσόνα που υποδύεται εδώ συχνά ανταποκρίνεται πλήρως στον ορισμό του poker face και του απρόβλεπτου, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τον δέκτη με τις αντιδράσεις  και τις ενέργειές του καθώς και τα κίνητρα που υποβόσκουν στις τελευταίες αυτές.

Μεταξύ άλλων, μέσα στην αφήγηση αυτήν προσεγγίζονται με κριτική διάθεση θέματα όπως: η απονομή του Νόμου, οι ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, οι ανισότητες, η διαχείριση του προσφυγικού, η κοινωνική υποκρισία ανεπτυγμένων δυτικότροπων χωρών, η διαφθορά, οι απρόσκοπτες αμφιλεγόμενες, παρασκηνιακές δραστηριότητες οικονομικών παραγόντων με μεγάλη επιρροή και η διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας μαζί τους.

Το καταιγιστικό cliff hanger φινάλε του Lupin λειτουργεί ως μία πολύ ενδιαφέρουσα πάσα για τον επερχόμενο 2ο κύκλο, αφήνοντας στον θεατή να διαλέξει τί απ’ όλα είναι ο ‘Assane’: Ήρωας ή αχρείος; Απατεώνας ή gentleman; Ή μήπως όλα αυτά μαζί;…

Βρείτε την σειρά στο IMDB