The Peanut Butter Falcon Review - Μια ρεαλιστική και γλυκόπικρη ιστορία αισιοδοξίας

Zachary Gottsagen και Shia LaBeouf συνοδοιπόροι σε μία βαθιά ανθρώπινη περιπέτεια 
13 Οκτωβρίου 2020 13:18
The Peanut Butter Falcon Review - Μια ρεαλιστική και γλυκόπικρη ιστορία αισιοδοξίας

Οι Tyler Nilson και Michael Schwartz αποφάσισαν να δώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν σε μία αξιόλογη κινηματογραφική συνεργασία κάνοντας το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους στον χώρο της σκηνοθεσίας μέσα από την ιδιαίτερη κωμωδία-δράμα The Peanut Butter Falcon, με πρωταγωνιστές τους Shia LaBeouf, Dakota Johnson, και τον Zachary Gottsagen.

Η πλοκή εστιάζει στον ‘Zak’ (Gottsagen), έναν νεαρό με σύνδρομο Down ο οποίος δραπετεύει από το κέντρο φροντίδας όπου βρίσκεται για να εκπληρώσει αυτό που ανέκαθεν ονειρευόταν: να γίνει ένας επαγγελματίας παλαιστής! Στον δρόμο του θα συναντήσει έναν ατίθασο ξένο, τον ‘Tyler’ (LaBeouf), ψαρά στο επάγγελμα, ο οποίος κυνηγημένος το έχει σκάσει από τον τόπο του. Το απίθανο αυτό δίδυμο θα το ενώσει γρήγορα ένας ισχυρός δεσμός φιλίας, την ίδια ώρα που είναι πολύ κοντά στα ίχνη του ‘Zak’ η φροντίστρια του,‘Eleanor’ (Johnson) η οποία τον αναζητά εναγωνίως για να τον φέρει πίσω ασφαλή.

Το επιτελείο των ηθοποιών συμπληρώνουν επιπλέον οι Bruce Dern, John Hawkes και ο Jon Bernthal.

Το εν λόγω φιλμ έχοντας πραγματοποιήσει ένα επιτυχημένο πέρασμα από το περσινό Φεστιβάλ South by Southwest όπου απέσπασε και το Βραβείο Κοινού, έφτασε πια και στις ελληνικές αίθουσες για να μας διηγηθεί με μοναδικό ύφος, χιούμορ, ζωντάνια και ευαισθησία μία λαμπρή μοντέρνα ιστορία, εφάμιλλη του κλασικού μύθου «Οι περιπέτειες του Huckleberry Finn» που έγραψε η σπουδαία πένα του Mark Twain.

Ο θεατής παρακολουθεί μία αριστοτεχνική δουλειά που προσεγγίζει μέσα από μία εύστοχη και ειλικρινή ματιά ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, αποπνέοντας μία αλλιώτικη αμεσότητα, λιτότητα, γνησιότητα, και έναν θαυμαστό αυθορμητισμό, όπως επίσης το στοιχείο του βαθιά ανθρώπινου και της ενσυναίσθησης, του σεβασμού προς την αξιοπρέπεια του ατόμου, την διαφορετικότητα και την αποστιγματοποίησή της, την εμπιστοσύνη και την αξία της συντροφικότητας.

Η συγκεκριμένη ταινία συνιστά έναν ξεχωριστό ύμνο προς την φιλία, την ελπίδα και την ίδια την ζωή. Είναι ένα υπέροχα αποτυπωμένο ταξίδι αυτοανακάλυψης ανάμεσα σε δύο νέους με τελείως διαφορετικά βιώματα, ιδιοσυγκρασία και ιδέες, οι οποίοι ωστόσο βρίσκουν τρόπο να συνδεθούν και μάλιστα τόσο εγκάρδια όσο δύο πραγματικά αδέρφια. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και μία σχέση εξ’ αίματος έρχεται υποδεέστερη σε δυναμική όταν συγκρίνεται με την αληθινή φιλία. Άλλωστε όπως τονίζεται και εδώ: «Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις!».

Μεταξύ άλλων, παρατηρεί κανείς ότι η έκπληξη και η ανατροπή βρίσκουν την θέση τους ταιριαστά μέσα στο project, χωρίς εντυπωσιοθηρικά κλισέ, αλλά το κυριότερο οι δημιουργοί επιλέγουν να απουσιάζουν οι μελοδραματισμοί από την αφήγηση τους.

Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης χωρίς το παραμικρό ίχνος επιτηδευμένης συγκίνησης και βαρύγδουπου διδακτισμού, το κοινό βλέπει τους ήρωες να «μεγαλώνουν», να αλλάζουν ουσιαστικά και ριζικά. Ο ένας μαθαίνει κάτι σπουδαίο από τον άλλον και επιχειρεί τα δικά του στιβαρά βήματα προς την ωρίμανση. Αρχίζει να εκτιμά καλύτερα τον εαυτό του, να συμφιλιώνεται με αυτόν, να απαλύνει τον πόνο μίας απώλειας ή του κενού που έχει μείνει από πληγές του παρελθόντος οι οποίες ποτέ δεν έκλεισαν, ενώ βλέπει πιο καθαρά αυτό που ανοίγεται μπροστά του ως ορίζοντας.

Ο ‘Tyler’ βρίσκει στο πρόσωπο του ‘Zak’ έναν ακόμη αδερφό. Αντίστοιχα και ο ‘Zak’ γίνεται σύμμαχος και συνοδοιπόρος σε μία δύσκολη αλλά συνάμα απίστευτη πορεία στην Βόρεια Καρολίνα,  κάτι που αποδεικνύεται αξέχαστη εμπειρία τόσο για τον έναν όσο και για τον άλλον. Στην εξίσωση αυτήν έρχεται να προστεθεί και ένας τρίτος παράγοντας, αυτός της ρομαντικής έλξης που υφέρπει ανάμεσα στην ‘Eleanor’ και τον ‘Tyler’ όταν και εκείνη θελήσει να γίνει μέλος της κομπανίας τους.

Όλο το cast ανταποκρίνεται άψογα στις απαιτήσεις του ρόλου τους και μοιάζει να δένουν οι ερμηνείες τους πολύ αρμονικά. Η φωτογραφία του Nigel Bluck και η μουσική επένδυση του soundtrack από τους Zachary Dawes, Noam Pikelny, Jonathan Sadoff, και Gabe Witcher προσδίδουν ακόμη περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα.

Το The Peanut Butter Falcon είναι μία γλυκόπικρη, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικά αισιόδοξη εξιστόρηση μίας διαδρομής που για να την απολαύσεις αυτό προϋποθέτει σθένος ψυχής, κίνητρο και την όρεξη να πας παρακάτω, ακόμη και να ανοίξεις τα φτερά σου για αλλού ασχέτως αν συχνά βρίσκεις τον άνεμο κόντρα.

Βρείτε την ταινία στο IMDB