Palm Springs Review - Ο Andy Samberg στη δική του "Μέρα της Μαρμότας"

Και τη ζει όσο πιο cool γίνεται!
14 Αυγούστου 2020 10:56
Palm Springs Review - Ο Andy Samberg στη δική του "Μέρα της Μαρμότας"

Κατά καιρούς έχουν γυριστεί διάφορες ταινίες με βασικό θέμα τους τις χρονικές λούπες, με πολλά από αυτά τα φιλμ να έχουν ένα πιο βαρύ και άλλα ένα πιο ανάλαφρο concept όπως φερειπείν η πιο πρόσφατη ρομαντική κωμωδία φαντασίας Palm Springs που θα μπορούσε να μπει στη δεύτερη κατηγορία.

Την δράση του κινηματογραφικού αυτού project ενορχηστρώνει ο Max Barbakow επιχειρώντας να πάρει το βάπτισμα του πυρός ως δημιουργός, με τον Andy Siara να έχει επεξεργαστεί το σενάριο, ενώ σε κεντρικούς ρόλους βλέπουμε τον πρωταγωνιστή του Brooklyn Nine-Nine, Andy Samberg, και την Cristin Milioti (How I Met Your Mother).

Το cast συμπληρώνουν επίσης οι: J.K. Simmons (Whiplash), Peter Gallagher, Meredith Hagner, Camila Mendes, Tyler Hoechlin και η Dale Dickey.

Η υπόθεση εστιάζει σε ένα πολύ ξέγνοιαστο τύπο, τον ‘Nyles’ (Samberg) και σε μία παράνυμφο αρκετά πεσιμίστρια, την ‘Sarah’ (Milioti), οι οποίοι συναντιούνται τυχαία σε ένα γάμο στο Palm Springs. Ωστόσο, έπειτα από την γνωριμία τους εκεί τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται ολοένα και περισσότερο όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν παγιδευτεί σε έναν χρονικό βρόχο με επεισοδιακές καταστάσεις και ακραία σκηνικά, διαπιστώνοντας σταδιακά ότι είναι αδύνατον να ξεφύγουν τόσο από ό,τι τους επιφυλάσσει ο ίδιος τους ο εαυτός όσο και ο ένας από τον άλλον.

Ο Max Barbakow δοκιμάζει να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, φτιάχνοντας το δικό του ιδιότυπο «Groundhog Day», το οποίο ναι μεν σε γενικές γραμμές ακολουθεί την πεπατημένη ανάλογων θεαμάτων, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να ενσωματώσει επιτυχημένα ορισμένα φρέσκα στοιχεία και ευρηματικές ιδέες σε αυτό.

H συγκεκριμένη δουλειά συνδυάζει το μαύρο χιούμορ με μία δόση κυνισμού και με έναν δραματικό τόνο χωρίς εντούτοις να υπερβάλλει στο τελευταίο, έχοντας κυρίως ως πρόθεσή του να αιφνιδιάσει και να διασκεδάσει τον θεατή με τα ευτράπελα και τα αλλόκοτα τεκταινόμενα που συμβαίνουν καθ΄ όλη την διάρκεια της ιστορίας.

Οι δύο κύριοι ήρωες εγκλωβίζονται σε μία λούπα που τους υποχρεώνει να βιώνουν ξανά και ξανά τον θάνατό τους με χρονική αφετηρία πάντα το πρωινό πριν την τέλεση του γάμου όπου έχουν προσκληθεί κάτι που συνέχεια καταλήγει για αυτούς στο μοιραίο και μάλιστα με πολλαπλούς τρόπους και εκδοχές, όσες δηλαδή και οι φορές που επανέρχονται στη ζωή.

Μέσα από ένα πλήθος γεγονότων, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αποδράσουν από αυτόν τον ατέρμονα κύκλο θανάτου και αναγέννησης αναζητώντας την λύση που χρειάζονται για να τον σπάσουν επιτέλους. Παρ' όλ' αυτά, εκείνο που δεν έχουν χωνέψει ακόμη είναι ότι η απάντηση μπορεί εν τέλει να βρίσκεται σχεδόν κάτω από την μύτη τους!

Το εν λόγω εγχείρημα μεταξύ άλλων προσεγγίζει με ένα ενδιαφέρον και έξυπνο σκεπτικό ποικίλες πτυχές της καθημερινής πρακτικής και των διαπροσωπικών σχέσεων, ακόμη και ζητήματα υπαρξιακά σχολιάζοντας εύστοχα πάνω σε αυτά χωρίς όμως να το κάνει με κάποιο διδακτικό ύφος. Για παράδειγμα, έμμεσα καταπιάνεται με το κομμάτι της συντροφικότητας, της μοναχικότητας, του έρωτα, της απιστίας, της απώλειας, της ελπίδας, της ματαίωσης, του τυχαίου, της αυτοανακάλυψης, της ελεύθερης βούλησης και των συνεπειών που πηγάζουν από αυτήν κάθε φορά.  Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονται από μία σκωπτική διάθεση, ένα πλαίσιο περισσότερο σατιρικό παρά με την επιδίωξη να οδηγηθούμε σε έναν πιο σοβαρό προβληματισμό.

Το Palm Springs αναγκάζει τον Andy Samberg και την Cristin Milioti να ζουν τις τελευταίες τους στιγμές επανειλημμένα, σαν ένα κυνικά αστείο καθαρτήριο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τους ενώ δεν θα ήταν καθόλου εξωφρενικό να χαρακτηρίσει κανείς την περίπτωσή τους ως ένα ιδιαίτερα αντισυμβατικό ραντεβού- déjà vu για μελλοθάνατους!

Βρείτε την ταινία στο IMDB