Jerry Seinfeld: 23 Hours to Kill Review - Ο Jerry επιστρέφει στο νέο comedy special του Netflix!

...και σχολιάζει τα πάντα!
13 Μαΐου 2020 16:38
Jerry Seinfeld: 23 Hours to Kill Review - Ο Jerry επιστρέφει στο νέο comedy special του Netflix!

Το 1989 ξεκίνησε να προβάλλεται το ‘Seinfeld’ στην Αμερική. Το ιδιαίτερο αυτό sitcom (situation comedy δηλαδή, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις σειρές που επικεντρώνονται σε παρέες που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον και ζουν απλές, καθημερινές καταστάσεις) ολοκληρώθηκε το 1998, με 9 κύκλους και 180 επεισόδια και θεωρείται ό,τι πιο επιτυχημένο έχει υπάρξει στον χώρο της αμερικανικής κωμωδίας.  Η υπόθεση του περιστρέφεται γύρω από τον Seinfeld και την παρέα του που αποτελείται από την πρώην κοπέλα και νυν κολλητή του Elaine Benes, τον καλύτερο του φίλο George Costanza και τον γείτονά του Cosmo Kramer.

Μέχρι το 1993 το ‘Seinfeld’ βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος, το οποίο ήρθε μετά από άλλες πέντε σεζόν, φτάνοντας στο τελευταίο επεισόδιο που καθήλωσε τον εκπληκτικό αριθμό των 76 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Jerry Seinfeld ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός της σειράς, μαζί με τον φίλο του και κωμικό Larry David.  Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η συγκεκριμένη σειρά δεν έφτασε ποτέ στο ελληνικό κοινό, χάνοντας την ευκαιρία έτσι να απολαύσει μια από τις πιο έξυπνες και διασκεδαστικές κωμωδίες της αμερικάνικης τηλεόρασης.  Μέσα από αυτό το sitcom, ο Jerry Seinfeld κατάφερε να ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και πιο ακριβοπληρωμένους κωμικούς της Αμερικής.  Ως stand-up κωμικός, ο Seinfeld ειδικεύεται στην κωμωδία παρατήρησης για τις ανθρώπινες σχέσεις και το 2005 το Comedy Central ονόμασε τον Seinfeld ως τον "12ο μεγαλύτερο κωμικό όλων των εποχών". 

Κάπου εδώ έρχεται το Netflix, το οποίο έχει αλλάξει το τοπίο της stand-up κωμωδίας τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάσημους κωμικούς για να προβάλλει τα σόου τους.  Το καινούργιο του comedy special -γυρισμένο στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης- για λογαριασμό του Netflix, θεωρείται το πρώτο του πρωτότυπο μετά από 22 χρόνια.  Η αλήθεια είναι πως παρά την μεγάλη του απουσία από τη σκηνή, στο πρώτο μισάωρο είναι αρκετά γρήγορος και επικριτικός για θέματα όπως η έκσταση του να είσαι στα 60 σου, οι χάλια μπουφέδες, η αγωνία του ταχυδρομείου και το πόσο κουραστική διαδικασία είναι το να "ετοιμάζεσαι" να βγεις έξω με τους φίλους σου.

Στο δεύτερο μέρος όμως, ο ρυθμός και η 'ζωντάνια' που είχε αναπτύξει στην εισαγωγή του αρχίζει να χάνεται, με αποτέλεσμα όταν φτάνει προς το τέλος του show, να σου αφήνει μια αδιάφορη αίσθηση για αυτό που μόλις παρακολούθησες.  Περνάει πολλά λεπτά από το τελευταίο του μισάωρό του, γκρινιάζοντας για την ζωή του μέσα στο γάμο, κάτι το οποίο θεωρώ πως έχει καταντήσει πλέον ένα θέμα αρκετά βαρετό που έχει συζητηθεί από αρκετούς κωμικούς στο παρελθόν με αρκετά πιο έξυπνο και αστείο τρόπο. Εκτός από τη γκρίνια για τον γάμο όμως, επέλεξε να ασχοληθεί και με θέματα που δεν ένιωθες πως είναι αντιπροσωπευτικά για την σημερινή κοινωνία, όπως για τις διαφορές ανάμεσα στη συζήτηση και τα μηνύματα.

Μπορούμε να πω λοιπόν πως το καινούργιο comedy special του Jerry Seinfeld '23 Hours to Kill', χωρίζεται σε δύο μέρη.  Στο μεγαλύτερο μέρος από το πρώτο μισάωρο είναι ο κλασσικός Seinfeld με τα γνωστά του φαλτσέτα στην φωνή, αλλά και με το κυνικό και επικριτικό του ύφος, σχολιάζοντας καθημερινές καταστάσεις, ενώ στο δεύτερο μέρος είναι κάπως κουραστικός και αδιάφορος με τα θέματα που καταπιάνεται. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία, ειδικά αν είστε θαυμαστής του.