Catch-22 Review | H μίνι σατιρική πολεμική σειρά κάνει ποδαρικό

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια
20 Μαΐου 2019 16:24
Catch-22 Review | H μίνι σατιρική πολεμική σειρά κάνει ποδαρικό

Οι Unboxholics, έπειτα και από πρόσκληση της COSMOTE TV, παρακολουθήσαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της μίνι σατιρικής-πολεμικής σειράς Catch-22 η οποία κάνει ποδαρικό αποκλειστικά εκεί την Κυριακή 19/5 στις 23.00 μ.μ., ένα 48ωρο ύστερα από την πρεμιέρα της στο Hulu.

Και τα έξι επεισόδιά της θα είναι διαθέσιμα στο COSMOTE CINEMA 4HD back-to-back, από τις 23.00 έως τις 04.00 π.μ., όπως επίσης και on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Η επανάληψη κάθε επεισοδίου είναι προγραμματισμένη για κάθε Κυριακή στις 23.00 μ.μ.

Προσοχή! Στο παρακάτω κείμενο ακολουθούν πληροφορίες που ενδέχεται να θεωρηθούν spoilers!


Το εν λόγω project περιόδου αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Joseph Heller, με τον βραβευμένο από την Ακαδημία, George Clooney (Syriana, Argo) πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συνταγματάρχη ‘Scheisskopf’, να λειτουργεί μεταξύ άλλων ως εξωτερικός παραγωγός, αλλά να επωμίζεται παράλληλα και καθήκοντα δημιουργού σε δύο επεισόδια.

Από δύο επεισόδια σκηνοθετούν και καθένας από τους Grant Heslov (The Men Who Stare At Goats) και Ellen Kuras (Ozark) αντίστοιχα. Το σενάριο επιμελήθηκαν οι Luke Davies (Lion) και David Michôd (The Rover).

Το cast συγκροτούν επίσης οι: Hugh Laurie (Veep, The Night Manager, House), Giancarlo Giannini, Daniel David Stewart, Rafi Gavron, Austin Stowell, Graham Patrick Martin, Gerran Howell, Jon Rudnitsky, Kevin J. O’Connor, Pico Alexander, Tessa Ferrer, Lewis Pullman, Josh Bold, Jay Paulson και η Julie Ann Emery.

Εν προκειμένω, η δράση της όλης πλοκής τοποθετείται κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου, με τον Christopher Abbott (Piercing The Sinner, James White) να μας συστήνεται ως ο ‘Yossarian’, ένας βομβαρδιστής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, του οποίου το άγχος να βγει ζωντανός κάθε φορά που τον στέλνουν σε αποστολή, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Και επειδή μέρα με την μέρα τα περιθώρια στενεύουν, ο ίδιος αναθεματίζει την τύχη του αφού από την μία έχει να αντιμετωπίσει τον εχθρό και από την άλλη να διαχειριστεί την ισχυρογνωμοσύνη και την αυταρχικότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων πόσο μάλλον την εμμονή του συνταγματάρχη ‘Cathcart’ (Kyle Chandler) να αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των εναέριων επιχειρήσεων.

Ο νεαρός αισθάνεται την αβεβαιότητα για την επιβίωσή του να τον κατατρύχει όποτε φεύγει μαζί με άλλους φίλους του για να αναχαιτίσουν τον εχθρό. Ενώ λοιπόν, πασχίζει να ξεμπερδέψει με όλες αυτές τις αποστολές διαγράφοντάς τες μία μία από το “τεφτέρι” του, για να φτάσει στην πολυπόθητη «μία και καμία», όλο και κάτι προκύπτει τελευταία στιγμή και του αναθέτουν να συμμετέχει σε άλλες πρόσθετες. Τί και αν παριστάνει κανείς τον άρρωστο για να την γλιτώσει;! Μάταιος κόπος! Για να μην μιλήσει κανείς για τις αγγαρείες και τα καψώνια που υπομένουν σε περίπτωση που φέρουν τυχόν αντιρρήσεις! Βέβαια, ο ‘Yossarian’ βρίσκει έναν διαβολικό τρόπο να πάρει το αίμα του πίσω ειδικά όσον αφορά έναν ανώτερό του, και το διασκεδάζει απίστευτα όταν του δίνεται η ευκαιρία!

Περισσότερο και από τους Γερμανούς μαχητές τον ήρωα και τους συμπολεμιστές του τους εκνευρίζει η βραδυκίνητη και χαοτική γραφειοκρατία του στρατού, η οποία συχνά καταλύει κάθε έννοια ορθότητας. Αποκορύφωμα όλου αυτού είναι το λεγόμενο “Catch-22”, ένα ιδιότυπο θέατρο παραλόγου, μία κατάσταση απόλυτου παράδοξου όπου το άτομο βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση δεχόμενο προστάγματα τελείως αντιφατικά μεταξύ τους.

Έτσι, αν κάποιος επιθυμεί να ισχυριστεί ότι είναι παράφρων και να γυρίσει στην πατρίδα του, δεν μπορεί γιατί η αποχή του από το μέτωπο μαρτυρά ότι έχει επίγνωση του ρίσκου του κινδύνου, άρα έχει σώας τας φρένας και κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Αν ωστόσο υποστηρίζει ότι θέλει να εξακολουθεί να υπηρετεί, τότε θεωρείται ότι δεν σκέφτεται με σύνεση αλλά και πάλι έτσι κι αλλιώς στην πραγματικότητα κανείς δεν θα τον αποτρέψει να συνεχίσει να πετάει πόσο μάλλον όταν οι διαταγές για περισσότερες πτήσεις αυξάνονται. Ουσιαστικά, μόνο αν τραυματιστεί κάποιος βαριά ή συμβεί το απευκταίο είναι δυνατόν να απαλλαγεί!

Το στοιχείο του κωμικοτραγικού, το βιτριολικό χιούμορ και η ειρωνεία που αποτυπώνεται εδώ ψέγει τα κακώς κείμενα ενός ολόκληρου συστήματος, θυμίζοντας έντονα σε ύφος τον καυστικό τόνο που επικρατούσε σε δουλειές του Clooney με τους αδερφούς Coen, μεταξύ των οποίων και το Burn After Reading. Η ιστορία αυτή ξεφεύγει από τα καλούπια συνηθισμένων περιπετειών που εξυμνούν ανδραγαθήματα εν καιρώ πολέμου και προχωράει σε μία άκρως επιτυχημένη απομυθοποίηση που χτυπάει σε νευραλγικά σημεία την μανία για εξουσία!

Κάθε τι βρίσκει την θέση και το νόημά του σε ένα αφοπλιστικά ρεαλιστικό θέαμα αποτυπώνοντας πολύ ενδιαφέροντα σχόλια για την παραφροσύνη του στρατού, την φιλία, την αγάπη για την ζωή και τον φόβο για τον θάνατο. Η ατμοσφαιρική απόδοση από τις αερομαχίες και ειδικά το κλίμα που επικρατεί μέσα στην άτρακτο του μαχητικού κάνει τον θεατή να συναισθάνεται την αγωνία του εκάστοτε πιλότου για το ποια θα είναι η έκβαση για αυτόν.

Πάντως, ανάμεσα σε άλλα, οφείλει να αναγνωρίσει κανείς ότι μερικές από τις κυνικές περσόνες που πρωτοστατούν εδώ, σκιαγραφούνται μοναδικά. Π.χ. ο Scheisskopf ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς θα σταθούν προσοχή και θα παρελάσουν οι στρατιώτες παρά για το πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι για μάχη!

Ο George Clooney λοιπόν, σας προστάζει να παρουσιαστείτε! Ευπειθώς αναφέρετε!