True Detective: Η 3η σεζόν κάνει μία στιβαρή επιστροφή στις ρίζες της πρώτης

Κάτι που πολύ θέλαμε να δούμε και το είδαμε!
14 Ιανουαρίου 2019 15:42
True Detective: Η 3η σεζόν κάνει μία στιβαρή επιστροφή στις ρίζες της πρώτης

Η αυλαία του 3ου κύκλου του True Detective, άνοιξε χθες στο HBO στις 13 Ιανουαρίου του 2019. Και ανυπομονούσαμε για την στιγμή που θα επανερχόταν δριμύτερο στην μικρή οθόνη το διάσημο αυτό αστυνομικό δράμα!

Πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα για το νέο κεφάλαιο της περίφημης noir αστυνομικής ανθολογίας, εκφράστηκαν διφορούμενες απόψεις για το εάν θα έπρεπε να συνεχιστεί ή όχι η σειρά η οποία πέρασε ένα γερό σκαμπανέβασμα ειδικά μετά την απογοητευτική έκβαση του 2ου κύκλου με τον Colin Farrell και την Rachel McAdams.

Το εγχείρημα εκείνο όταν προβλήθηκε το 2015 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της 1ης σεζόν του 2014, όπου ο Matthew McConaughey (Rust Cohle) και ο Woody Harrelson (Martin Hart) ανέβασαν εξαιρετικά υψηλά τον πήχη με τις κορυφαίες ερμηνείες τους. Παρόλαυτα, προς τέρψιν των fans του σόου οι οποίοι αδημονούσαν για μία θετική απάντηση, τελικά το True Detective ευτυχώς πήρε το πράσινο φως και για 3η χρονιά, και οι αρχικές ενδείξεις από την πρεμιέρα του είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές!

Καθήκοντα δημιουργού επωμίζεται για ακόμη μία φορά ο Nic Pizzolatto ενώ συμμετέχει και στην σκηνοθεσία ορισμένων επεισοδίων από κοινού μαζί με τον Jeremy Saulnier (Green Room).  Ο δεύτερος επιμελήθηκε και την δράση του πιλοτικού επεισοδίου. Ως εξωτερικοί παραγωγοί λειτουργούν οι: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club, Interstellar, The Lincoln Lawyer), Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, The Hunger Games films, The People vs. Larry Flynt), Cary Joki Fukunaga (The Alienist,Maniac, Beasts of No Nation), Scott Stephens, Steve Golin, Bard Dorros, και ο Richard Brown.

Πλέον στην εν λόγω σκοτεινή ανθολογία μυστηρίου που φιλοδοξεί να κάνει πάταγο όμοιο με αυτόν της πρώτης, την σκυτάλη παίρνει ένα καινούργιο αστυνομικό δίδυμο. Κεντρικούς ρόλους  αναλαμβάνουν λοιπόν, ο βραβευμένος από την Ακαδημία, Mahershala Ali (Moonlight, House of Cards, Hidden Figures) που ήδη με το Green Book ακούγεται ως φαβορί και για τα φετινά Όσκαρ, και ο Stephen Dorff (Immortals).

Ο βασικός άξονας του concept εν προκειμένω περιστρέφεται γύρω από το Ozarks, των Η.Π.Α. όπου η εξαφάνιση δύο ανηλίκων, παραμένει ανεξιχνίαστη. Το γεγονός αυτό έχει στιγματίσει ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου, κρατώντας την μικρή πόλη σε μία διαρκή καχυποψία και αβεβαιότητα. Ο Ali υποδύεται τον επιθεωρητή ‘Wayne Hays’, από το βορειοδυτικό Arkansas, ενώ ο Dorff ενσαρκώνει τον ‘Roland West’, έναν τοπικό ντεντέκτιβ  του οποίου η καριέρα επηρεάστηκε καθοριστικά από την εν λόγω υπόθεση. Οι δυο τους ξεκινούν μία επίπονη και κοπιώδη έρευνα που θα σημαδέψει ανεξίτηλα και τις δικές τους ζωές. Η απόπειρά τους να ανακαλύψουν τους ενόχους και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης μακροπρόθεσμα αποβαίνει σ' έναν τεράστιο άθλο.

Το cast της πολυσυζητημένης αυτής παραγωγής του HBO έχει εμπλουτιστεί φυσικά με καινούργια πρόσωπα. Στο επιτελείο των ηθοποιών συγκαταλέγονται οι: Carmen Ejogo (Selma), Ray Fisher (Justice League), Scoot McNairy (Halt and Catch Fire, Godless), Rhys Wakefield (The Purge), Michael Greyeyes (Fear the Walking Dead), και τον Jon Tenney (The Closer), και η Mamie Gummer (The Good Wife).

Στην παρούσα φάση, ο Ray Fisher ερμηνεύει τον ‘Henry Hays’, γιο του αστυνόμου Wayne. Ο McNairy μας συστήνεται ως ο ‘Tom’, πατέρας των δύο παιδιών που αγνοούνται, ο οποίος πασχίζει να συμβαδίσει με την κρίση που έφτασε στο κατώφλι της πόρτας του, και να συνδράμει όσο μπορεί τους εκπροσώπους του Νόμου στο δύσκολο έργο τους.

Το project που έκανε ποδαρικό σχεδόν πριν από ένα εικοσιτετράωρο φέρει τον μυστηριώδη αέρα μιας άλλης εποχής. Με σημείο αναφοράς του το υποβλητικό, ρετρό σκηνικό του Ozarks, διαμορφώνεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα μίας αγωνιώδους μυθοπλασίας, όπου η βαριά σκιά της ειδεχθούς πράξης που προαναφέρθηκε εξακολουθεί να πέφτει για καιρό πάνω στην επαρχιακή κοινότητα που στέκει μουδιασμένη από τον φόβο. Οι πρωταγωνιστές βουτούν στα άδυτα του αποτρόπαιου αυτού συμβάντος καθώς αρχίζουν να εξετάζουν ενδελεχώς την εξαφάνιση των δύο μαθητών σε ένα μέρος όπου η ανησυχία εκφράζεται μέσα από τον βουβό πόνο και την ενοχή όσων έμειναν πίσω. Ο δράστης αφήνει στην σκηνή του εγκλήματος την δική του ιδιότυπη υπογραφή σπέρνοντας την ανασφάλεια και τον τρόμο σε όποιον αντικρίζει το θέαμα που το συνοδεύει.

Το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται μέσα από τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους αποκαλύπτοντας αποσπασματικά λεπτομέρειες για το παραπάνω χρονικό. Τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν σιγά σιγά καθώς ο ένας από τους ήρωες ηλικιωμένος πια εν όψει ενός ντοκιμαντέρ δέχεται να μιλήσει σε μία δημοσιογράφο. Λόγω προβλημάτων υγείας δυσκολεύεται κάπως με την μνήμη του που δείχνει βαθμιαία να τον εγκαταλείπει. Ωστόσο παλεύει να ξαναθυμηθεί και αναμοχλεύει τις πικρές εμπειρίες και αναμνήσεις που του άφησαν τα περασμένα. Όταν δεν βρίσκεται ο γιος του τριγύρω, ακούει ό,τι θεώρησε ζωτικής σημασίας και το έχει καταγράψει ηχητικά αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει όλα αυτά που τον τριβελίζουν ξεπηδώντας ακανόνιστα στο μυαλό του. Οι αναδρομές συντελούνται σε καθοριστικά τεκταινόμενα που συνδέονται με τον κύριο δρώντα και τον συνεργάτη του ενώ διαχειρίζονται την υπόθεση. Συνταρακτικές αλήθειες και η φρίκη μία ανείπωτης τραγωδίας αναδύονται σταδιακά στην επιφάνεια μέσω μίας παρενθετικής αφήγησης που επιτρέπει τις εναλλαγές από το τότε (1980, 1990) στο τώρα (2015) και τούμπαλιν. Αποσαφηνίζεται πώς κινήθηκαν οι δύο επιθεωρητές ούτως ώστε να διαλευκάνουν το έγκλημα και αν ευοδώθηκε ή όχι η προσπάθειά τους.

Οπωσδήποτε ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζει κανείς στον 3ο κύκλο του True Detective είναι η φωτογραφία, το υπνωτιστικό τραγούδι των τίτλων αρχής και οι μελωδίες των δύο πρώτων επεισοδίων που αποδεικνύονται πράγματι εντυπωσιακές. Το στοιχείο του μακάβριου και του απάνθρωπου ξεπροβάλλει λίγο λίγο κάθε φορά που κάτι ξεθάβεται από τον πυθμένα μίας μελανής ιστορίας που απ’ ό,τι φαίνεται τηρεί την υπόσχεσή της να στείλει ρίγη στην ραχοκοκαλιά μας και να μας βάλει σε πολλές σκέψεις.