True Detective Night Country Review: Αμφιλεγόμενο το φινάλε της 4ης σεζόν

Μικτά τα συναισθήματα μετά και την ολοκλήρωση της σειράς
21 Φεβρουαρίου 2024 12:50
True Detective Night Country Review: Αμφιλεγόμενο το φινάλε της 4ης σεζόν

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απουσίας, η 4η σεζόν του True Detective επιστρέφει για πρώτη φορά χωρίς τον Pizzolatto να έχει συμμετοχή στο σενάριο ή στη σκηνοθεσία της σειράς, αλλά να παραμένει μέλος της ως εκτελεστικός παραγωγός. Η Issa López είναι αυτή που έχει αναλάβει το νέο project, γράφοντας και σκηνοθετώντας όλα τα επεισόδια. Το πρώτο από τα 6 έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου ενώ το τελευταίο έπαιξε στις 18 Φεβρουαρίου.

Πρωταγωνιστεί η δις βραβευμένη με Όσκαρ, Jodie Foster (Σιωπή των Αμνών, The Accused), μαζί με την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του boxing, Kali Reis, ενώ το cast συμπληρώνουν οι Christopher Eccleston, Fiona Shaw, Finn Bennett, Anna Lambe, Aka Niviâna, Isabella Star Lablanc και Joel D. Montgrand. H πλοκή διαδραματίζεται στην φανταστική πόλη Ένις της Αλάσκας και ακολουθεί την έρευνα πίσω από την εξαφάνιση οκτώ ανθρώπων από έναν ερευνητικό σταθμό.  

Έχουμε εκφράσει τόσο σε Framerate όσο και από τα κείμενά μας εδώ μέσα τον θαυμασμό μας για τον κόσμο που έχουν χτίσει οι συντελεστές της σειράς. Η ιδέα της παγωμένης Αλάσκας βυθισμένη στο σκοτάδι με δυο ντετέκτιβ να ερευνούν την πιθανή δολοφονία μίας ομάδας ανθρώπων, προσδίδει μία έντονα μυστηριακή ατμόσφαιρα που αργά, αλλά σταθερά σε κερδίζει συναισθηματικά.

Μετά και το τελευταίο ηλιοβασίλεμα, οι κάτοικοι της μικρής πόλης αποχαιρετούν το φως της ημέρας και υποδέχονται την νύχτα για τις υπόλοιπες 60 μέρες. Το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να δράσουν οι χαρακτήρες της σειράς είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικό.  

Επιπρόσθετα, αυτό το σκηνικό έδωσε την ευκαιρία στην δημιουργό της να τοποθετήσει μερικά στοιχεία τρόμου στην ιστορία, τα οποία παρουσιάζονται όλο και περισσότερο από επεισόδιο σε επεισόδιο. Στα θετικά, θα πρέπει να αναφέρω και την καλλιτεχνική απόφαση να εισχωρήσουν διακριτικά ένα ακόμη στοιχείο το οποίο εκτίμησα ιδιαίτερα, αυτό της φολκλορικής αισθητικής. Ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της ιστορίας, τον ρυθμό της αλλά και το γενικότερο μυστηριακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δράσουν οι πρωταγωνιστές.

Οι δυο ντετέκτιβ δηλαδή, η Liz Danvers, που την υποδύεται η Foster, μετά την εμβληματική της παρουσία ως πράκτορα του FBI, Clarice Starling στο αστυνομικό θρίλερ, The Silence of the Lambs, επιστρέφει στο είδος και καταφέρνει να παρουσιάσει έναν χαρακτήρα αρκετά γκρίζο, όπως και η Kali Reis υποδυόμενη την Evangeline Navarro, όπου και αυτή με την σειρά της δίνει μία πειστική ερμηνεία.  

Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που οι σκηνές μεταξύ τους, μοιάζουν βεβιασμένες, το ίδιο συμβαίνει και με τους διαλόγους που ακούγονται, σαν η δημιουργός να θέλει βιαστικά να κάνει ξεκάθαρο το πως αισθάνονται η μία για την άλλη. Δεν χωνεύονται καθόλου.

Επίσης, ο ρυθμός των γεγονότων στα δυο τελευταία επεισόδια, μάλλον και αυτός μοιάζει να βιάζεται να προχωρήσει καθώς προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και να ολοκληρώσει την περίπλοκη και πολυεπίπεδη πλοκή σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα κάποιες από τις ανατροπές και αποκαλύψεις να τις αισθανθείτε εύκολες ή ακόμα και βολικές με αποτέλεσμα η τελική λύση να παραμείνει ασαφή.  

Ωστόσο, σασπένς και δράση υπάρχει, οι απαντήσεις δίνονται, το μυστήριο λύνεται και η ιστορία των δυο βασικών χαρακτήρων ολοκληρώνεται. Θέλω να πω ότι, δεν σε αφήνει αδιάφορο ή συναισθηματικά κενό η σειρά, απλώς, μετά και το αμφιλεγόμενο φινάλε, σίγουρα θα υπάρξουν διαφωνίες και αντιρρήσεις για την έκβαση της υπόθεσης.

Για παράδειγμα, οι δυο βασικοί χαρακτήρες, που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις και εμπόδια, τελικά λυτρώνονται κατά κάποιο τρόπο από τα τραύματα του παρελθόντος. Τώρα, κατά πόσο αυτή η λύτρωση θα ικανοποιήσει τελικά τους θεατές, είναι ένα ζήτημα που όπως είπαμε, θα σηκώσει μεγάλη κουβέντα.  

Είτε άρεσε είτε όχι, αυτό ήταν το φινάλε της 4ης σεζόν μίας αστυνομικής σειράς που κουβαλάει μεγάλη κληρονομία από πίσω της. Είναι αλήθεια ότι ο τίτλος True Detective, θα είναι για πάντα συνδεμένος στις αναμνήσεις όλων με την αριστουργηματική 1ης σεζόν του. Ο πήχης ήταν – και συνεχίζει να είναι – τόσο ψηλά που κάθε φορά που η σειρά ανθολογίας επιστρέφει, σχεδόν αυτόματα το μυαλό μας θα γυρίζει πίσω στον χρόνο και στους δυο εκείνους ντετέκτιβ που κοιτάξανε βαθιά μέσα στην άβυσσο, λίγο παραπάνω από το επιτρεπτό.  

Βέβαια, το True Detective Night Country, σε σύγκριση με τις σεζόν 2 και 3, μάλλον είναι η επόμενη αξιόλογη προσθήκη μετά την 1η. Είναι must-watch για τους λάτρεις του είδους αλλά και γι’ αυτούς που απολαμβάνουν ιστορίες με μια πινελιά υπερφυσικού και επιστημονικής φαντασίας.