Killers of the Flower Moon Review: Δε “σβήνει“ ο Scorsese...

Ο Martin Scorsese ρίχνει φως σε ένα σκοτεινό και ξεχασμένο κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας
23 Οκτωβρίου 2023 11:03
Killers of the Flower Moon Review: Δε “σβήνει“ ο Scorsese...

Το πιο άμεσο και αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό στις ταινίες του Martin Scorsese, είναι το θεματικό βάθος με το οποίο προσεγγίζει πάντα θαρραλέα την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και ηθικής, της ενοχής αλλά και της λύτρωσης στις ιστορίες του. Για παράδειγμα, σε ταινίες όπως το Goodfellas και το Casino, μας παρουσιάζει τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες του, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες του εγκληματικού τρόπου ζωής τους. Στο Taxi Driver, προσπαθεί να μπει στο μυαλό ενός διαταραγμένου βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, ενώ στο The Departed, εμβαθύνει σε θέματα πίστης, προδοσίας και “παίζει” με τα θολά όρια μεταξύ του νόμου και του οργανωμένου εγκλήματος. Η ενδελεχής εξερεύνηση αυτών των σκοτεινών θεμάτων, έχει πλέον εξαπλωθεί συνολικά στο έργο του.

Στο Killers of the Flower Moon, αποφασίζει να ρίξει φως σε ένα από τα πιο σκοτεινά, θλιβερά και άδικα κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας. Για πολλές δεκαετίες, η τραγική ιστορία των Ινδιάνων Osage, έμεινε ξεχασμένη. Το 2017 όμως, ο δημοσιογράφος David Grann εξερεύνησε την αληθινή ιστορία πίσω από τις μαζικές δολοφονίες των μελών της συγκεκριμένης κοινότητας και έγραψε το βιβλίο «Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI», στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Scorsese. H υπόθεση μας μεταφέρει στην δεκαετία του 1920, τότε, που Ινδιάνοι της περιοχής ανακαλύπτουν κοιτάσματα πετρελαίου στην άγονη γη τους. Η φυλή αποκτά απίστευτο πλούτο μετά την εκμετάλλευση του πετρελαίου στα εδάφη τους, αλλά οι νόμοι της εποχής για τις κρατήσεις, απαιτούν από λευκούς “φύλακες” να διαχειρίζονται τα χρήματά τους.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Leonardo DiCaprio ως Ernest Burkhart, ένας κάτοικος της περιοχής, η Lily Gladstone, στον ρόλο της Mollie Kyle, μίας ιθαγενής γυναίκας που έχει κληρονομήσει τεράστια περιουσία πετρελαίου. Ενώ, ο Robert De Niro, υποδύεται τον θείο του Ernest, William Hale, έναν κτηνοτρόφο που εμπλέκεται σε μία αιματοβαμμένη συνωμοσία για την κλοπή της γης και του πλούτου των Osage, και ο Jesse Plemons στον ρόλο ενός πρώην Texas Ranger, ο οποίος αποστέλλεται από τον J. Edgar Hoover ώστε να ερευνήσει την υπόθεση για λογαριασμό του νεοσύστατου FBI.

Για την ιστορία απλώς να σημειώσουμε ότι είναι η έκτη συνεργασία μεταξύ του Scorsese και του Di Caprio και η δέκατη μεταξύ του Scorsese και του De Niro, ενώ είναι η ενδέκατη και τελευταία συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη και του μουσικού του συνεργάτη, Robbie Robertson, ο οποίος πέθανε δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας.

Το τρίο των ηθοποιών, Di Caprio, De Niro και Gladstone, δίνει μία αξιομνημόνευτη παράσταση. Η ερμηνεία του Di Caprio, μπορεί άνετα να συμπεριληφθεί μέσα στις Τop 5 της καριέρας του, ο De Niro, στον ρόλο του αδίστακτου, Hale, απεικονίζει με επιτυχία όλες τις πτυχές αυτού του ανατριχιαστικού κακού και μικρόψυχου άνδρα, ενώ η Gladstone, αποτελεί την έκπληξη της ταινίας, προσεγγίζοντας τον ρόλο με μία απίστευτη λεπτότητα και σπάνια χάρη. Η παρουσία της κάνει αμέσως κλικ, και μοιάζει σαν εκείνους τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς που αντιλαμβανόσουν όσο παρακολουθούσες την ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσαν ότι μετά από αυτό, θα κάνουν μεγάλη καριέρα.

Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης, Martin Scorsese, είναι ο απόλυτος μάστορας της οπτικής αφήγησης. Οι ταινίες του παρουσιάζουν μία ποικιλία κινηματογραφικών τεχνικών, με απώτερο σκοπό να βυθίσει το κοινό στο σύμπαν που έχει δημιουργήσει για τους χαρακτήρες του, αλλά και να ενισχύσει την συναισθηματική κορύφωση συγκεκριμένων σκηνών. Εδώ, αφηγείται μία ιστορία τραγική, και το κάνει μέσα από ένα αποδομημένο, βραδυφλεγές γουέστερν, με έντονα τα στοιχεία του θρίλερ. Η ταινία είναι ένα μακρύ και επικό ταξίδι σε μία από τις πιο ξεδιάντροπες εποχές της αμερικανικής ιστορίας. Παρότι η χρονική διάρκεια της είναι μεγάλη, δεν χάνει ποτέ τον ρυθμό και την διακριτική ορμή της, ενώ η ίντριγκα και το δόγμα του να μην εμπιστεύεσαι κανέναν, κρατάει συνεχώς σε ψηλό βαθμό το ενδιαφέρον.

Το Killers of the Flower Moon είναι μια ταινία που θα εξοργίσει, θα συγκινήσει και θα στεναχωρήσει. Και με τον τρόπο της, τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Osage και αποκαλύπτει την αδικία και τη βία που υπέστησαν. Η πολυεπίπεδη πλοκή της, οι θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται, οι συγκλονιστικές ερμηνείες αλλά και η κρυστάλλινη απεικόνιση του ρατσισμού και της διαφθορά που μάστιζε το έθνος εκείνη την εποχή, θα κάνει αρκετούς από εσάς να την αγαπήσετε.