Secret Invasion: Επιστροφή σε κατασκοπικά θρίλερ λημέρια για τη Marvel – Premiere Review

Ένας αλλαγμένος Nick Fury του Samuel Jackson
26 Ιουνίου 2023 13:27
Secret Invasion: Επιστροφή σε κατασκοπικά θρίλερ λημέρια για τη Marvel – Premiere Review

Ομολογώ ότι η πολιτική και κατασκοπική θρίλερ πλευρά του MCU με ιντρίγκαρε πολύ, ειδικά με την υλοποίηση της στο Captain America: The Winter Soldier και στη σύνδεσή του με το Agents of Shield. Είναι και τα δύο εξαιρετικά δείγματα crossover αφήγησης, αλλά και αρκετά γειωμένα για τα δεδομένα της Marvel. Πιο σκοτεινά, πιο σοβαρά, πιο γκρίζα σκηνικά και χαρακτήρες έρχονται να συγκρουστούν και στην νεότερη σειρά της Marvel Studios για το Disney Plus, με τίτλο Secret Invasion. Με αυτές τις αρετές και αυτό το ύφος φαίνεται πως θέλει να πορευτεί το Secret Invasion και πάνω σε αυτό το -χαμένο από το προσκήνιο του MCU- οικοδόμημα στηρίζεται.

H σειρά Secret Invasion βασίζεται σε ένα από τα πιο γνωστά και λατρεμένα storylines από κόμικ της Marvel, στο οποίο η φυλή των εξωγήινων Skrulls έχει εισχωρήσει κρυφά στη Γη, με σκοπό την κατάκτησή της εκ των έσω, έχοντας το απόλυτο αβαντάζ: την δυνατότητα να μεταμορφώνονται σε όποιον και όποια επιθυμούν. Αυτό και μόνο ως αφηγηματική συσκευή μπορεί να γίνει ένα πανίσχυρο εργαλείο εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και ειδικά στο υποgenre της κατασκοπίας όπου εστιάζει τώρα το MCU μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις.

Το Secret Invasion είναι πρακτικά και η 'solo' σειρά του Samuel Jackson ως Nick Fury, άρα και η μεγάλη του στιγμή να λάμψει, χωρίς να είναι guest. Φυσικά, μιας και μιλάμε για τον Samuel Jackson, περαιτέρω συστάσεις ή αναλυτικές περιγραφές για την ερμηνεία του είναι άσκοπες. Είναι ο Sam Jackson, ο ηθοποιός που έκανε την ατάκα «mother*****r» σήμα κατατεθέν του και είναι ένας καρατερίστας που απλά δε μπορείς παρά να λατρέψεις για αυτό που είναι.

Εδώ η επιστροφή του γίνεται με σκοπό να εμφανιστεί στη μάχη κατά των Skrulls ως από μηχανής θεός. Ο ρυθμός της γραφής και των εξελίξεων γίνεται με την εισβολή να έχει ξεκινήσει ήδη πρακτικά και οι Skrulls να ενεργούν εν γνώσει μερικών μυστικών υπηρεσιών. Μόνο που ο Nick Fury δεν είναι ο ίδιος ο Nick Fury που ξέραμε πριν το Endgame. Το συμβάν του Blip φαίνεται πως τον άλλαξε ανεπιστρεπτί και διέλυσε την αυτοπεποίθησή του. Δεν είναι μόνο ότι δε το ξέρει ο ίδιος ότι «γέρασε» αλλά του το θυμίζουν συνεχώς αντίπαλοι και σύμμαχοι, σε σημείο που του λένε «τι ήρθες να κάνεις εδώ τελικά;».

Δίπλα στον Jackson όμως υπάρχει ένα πολυπληθές cast οσκαρικών και μη οσκαρικών αλλά αξιόλογων ηθοποιών. Η Olivia Colman υποδύεται μια χαρακτήρα αλά Nick Fury, αρκετά αινιγματική και ισχυρή όπως φαίνεται. Η Emilia Clarke του Game of Thrones παίζει την κόρη του Talos, Gaia, στην απέναντι όχθη των Skrulls. O Ben Mendelsohn επιστρέφει ως Talos, ενώ ο Kingsley Ben Adir παίζει τον μεγάλο κακό της σειράς, τον αρχηγό των επαναστατών των Skrulls, ονόματι Gravik.

Το πρώτο επεισόδιο του Secret Invasion κύλησε ισόποσα για όλους τους χαρακτήρες, αποτελώντας μια από τις πιο στιβαρές πρεμιέρες για σειρά του MCU εδώ και πολύ καιρό. Στέκεται τόσο σοβαρά στο ύψος του που αποτελεί «όαση» στις σειρές που τελευταία σέρβιρε το MCU, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει το DNA της Marvel.

Σε αυτό το σημείο δε γίνεται να μην αναφέρω τα όσα έχουν ειπωθεί για την απόφαση της Marvel Studios να φτιάξει με τεχνητή νοημοσύνη το intro της σειράς. Έχουν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις και το ότι ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας", στέκει σαν επιχείρημα, αλλά είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που δε χωράει να αναλυθεί κατάλληλα στο παρόν κείμενο.

Όπως και να 'χει, με το καλημέρα το Secret Invasion δείχνει ότι είναι μια σκληρή σειρά σε έναν ασυγχώρητο κόσμο που έχει αλλάξει λόγω του Blip και αυτό ήδη προσφέρει αρκετές συγκινήσεις, αλλά και μεγάλες ανατροπές. Τα έξι επεισόδια ελπίζω να κρατήσουν τη σειρά σε έναν καλό ρυθμό κάτι που ήδη έδειξε ότι μπορεί να κάνει και αναμένουμε τη συνέχεια της και τι θα ξεδιπλώσει.