Steep Review

Steep Review

19 Δεκεμβρίου 2016 10:30
Αδρεναλίνη στις παγωμένες Άλπεις

Πριν από ένα μήνα περίπου, είχα ασχοληθεί με την beta του Steep η οποία μου είχε χαρίσει μία ευχάριστη εμπειρία. Όπως είπα και τότε, παρόλο που δεν είμαι φανατικός των συγκεκριμένων παιχνιδιών, αλλά ούτε και των winter sports, πέρασα καλά μαζί του. Αυτό το γεγονός από μόνο του, προσθέτει αρκετούς θετικούς πόντους στον τίτλο της Ubisoft, μιας και αφού κέρδισε εμένα, οι fans του είδους λογικά θα το λατρέψουν. Όσοι είχαν διαβάσει το συγκεκριμένο preview θα θυμούνται πως δεν ήταν όλα ρόδινα για το παιχνίδι και είχα εκφράσει τη δυσαρέσκειά μου για μερικά σημεία. Βελτιωθήκαν, όμως, αυτά τα κακώς κείμενα του Steep στο τελικό «προϊόν» ή όχι;

Το Steep είναι ένα ανοιχτού κόσμου παιχνίδι με θεματολογία τα extreme sports, αναπτύχθηκε από την Ubisoft Annecy και θα εκδοθεί από την Ubisoft στα PC, PlayStation 4 και Xbox One. Η Ubisoft Annecy δημιουργήθηκε το 1996 και ειδικεύεται στα multiplayer κομμάτια μεγάλων τίτλων της Ubisoft όπως τα Assassin’s Creed και Splinter Cell. Το παιχνίδι δίνει μεγάλη έμφαση στο online multiplayer, αλλά φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να παίξετε μόνοι σας, μέσα από μια πληθώρα διαδρομών και προκλήσεων.

Το Steep μπορεί να παιχτεί, είτε σε πρώτο πρόσωπο ή με προοπτική τρίτου προσώπου. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί επίσης την κάμερα GoPro κατά τη διάρκεια των αγώνων, μιας και είναι βασικός χορηγός του. Οι τέσσερις κύριες δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες είναι οι εξής: σκι, wingsuit flying, snowboarding και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Για την ιστορία, το προσωπικά αγαπημένο μου και σίγουρα αυτό που διασκέδασα περισσότερο είναι wingsuit flying, το οποίο έχει και υψηλή πρόκληση. Έτσι, με την προσθήκη τεσσάρων δραστηριοτήτων, η ποικιλία και η διασκέδαση ανεβαίνει κατακόρυφα. Η εναλλαγή της δραστηριότητας μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέσω ενός wheel menu.

Για να περιηγηθούν στον κόσμο γρήγορα, οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία Mountain mode, το οποίο δείχνει τις διαφορετικές “drop zones” του παιχνιδιού. Αυτές οι ζώνες πτώσης χρησιμεύουν ως γρήγορα σημεία-ταξίδια, που επιτρέπουν στους παίκτες να φτάνουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου του παιχνιδιού, χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν την πραγματική απόσταση που τους χωρίζει από αυτά. Υπάρχουν διάφοροι κρυφοί αγώνες και challenges, καθώς και αρκετές κρυμμένες περιοχές, οι οποίες μπορεί να ανακαλυφθούν και να ξεκλειδωθούν κατά την εξερεύνηση στον κόσμο του Steep. Οι παίκτες είναι επίσης εξοπλισμένοι με ένα ζευγάρι κιάλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακαλύψουν νέες τοποθεσίες, που όμως δεν βρίσκονται πολύ μακριά. Για τα πιο μακρινά θα χρειαστείτε τη βοήθεια του ελικοπτέρου.

Ο χάρτης του Steep πραγματικά είναι τεράστιος, με πλούσια περιβάλλοντα διαθέσιμα προς εξερεύνηση. Από βουνά και απότομες πλαγιές, δέντρα και παγωμένες λίμνες ακόμα και bungalows, είναι εκεί και περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Η Ubisoft Annecy έχει προσθέσει τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις τέσσερις περιοχές των Άλπεων, δημιουργώντας ένα φοβερό αποτέλεσμα, βάζοντας το Mont Blanc σε κοντινή απόσταση από το Matterhorn και το Monte Rosa λιγάκι παραπέρα. Περιηγηθείτε μέσα από χιονισμένα εδάφη και ουρανούς, ανακαλύψτε κρυμμένα σημεία, ή απλά απολαύστε όλη την ομορφιά των υψιπέδων που έχουν να προσφέρουν οι κατάλευκες Άλπεις.

Στα του τεχνικού τομέα, τα πράγματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Η μηχανή γραφικών στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς ωστόσο να κάνει «θαύματα», τουλάχιστον την Xbox One έκδοση, στην οποία βασίστηκε το παρόν κείμενο. Να αναφέρω πως και οι μουσικές επιλογές είναι πολύ πετυχημένες και ταιριάζουν γάντι με το ύφος του τίτλου. Το gameplay και ο χειρισμός είναι καλοπεριποιημένα και, αναμενόμενα, βασίζονται στα physics. Δε συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. Είχε κάποια μικρά θεματάκια κατά διαστήματα αλλά όχι κάτι τόσο τρανταχτό που να αμαυρώσει όλη την εμπειρία. Ίσως και με μελλοντικά updates, η Ubisoft Annecy να βελτιώσει και άλλο τον τίτλο.

Ένα από τα παράπονα που είχα στην beta, που αφορούσε την ποικιλία των ακροβατικών, συνεχίζει να υφίσταται και στο κανονικό παιχνίδι. Τα κόλπα που μπορείτε να εκτελέσετε είναι αρκετά περιορισμένα, αν και δεν αποτελούν βασικό στοιχείο του τίτλου. Σίγουρα όμως μια μεγαλύτερη ποικιλία θα ήταν καλοδεχούμενη. Το δεύτερο παράπονο, αφορούσε την ποικιλία των αποστολών και των αγώνων. Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς καλυτέρα, μιας και έχει προστεθεί άφθονο περιεχόμενο για να ασχοληθείτε. Highlight του Steep θα χαρακτήριζα τις αποστολές αφήγησης, όπου πριν από αυτές ακούμε την ιστορία πίσω από την εκάστοτε διαδρομή.

Κατά τα άλλα στο Steep υπάρχουν τέσσερα στυλ παιχνιδιού. Μπορούμε  να ασχοληθούμε με το στυλ Explorer για να εξερευνήσουμε τον κόσμο και να ανακαλύψουμε νέες προκλήσεις και θέσεις, ενώ με το στυλ Freestyler επικεντρωνόμαστε στην ακρίβεια και την ορθότητα των ακροβατικών κόλπων. Ένα από τα διασκεδαστικότερα modes του παιχνιδιού είναι το Bone Collector, το οποίο ανταμείβει τους παίκτες για την εκτέλεση γελοίων ακροβατικών αλλά και των μεγαλειωδών συντριβών τους. Το τελευταίο στυλ, Freerider, περιγράφεται ως ένα μείγμα και των τριών στυλ παιχνιδιού, στο οποίο οι παίκτες θα ανταμειφθούν αν εξερευνήσουν τον κόσμο, εκτελέσουν κόλπα και αναλάβουν να πάρουν μέρος σε επικίνδυνες διαδρομές και αγώνες.

Μετά από κάθε συντριβή σας σε γκρεμό ή βράχια, έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε κατευθείαν από την αρχή την συγκεκριμένη διαδρομή ή αγώνα στον οποίο συμμετέχετε και να μάθετε τις δυνάμεις G τις οποίες δεχτήκατε κατά την σύγκρουση. Επίσης, κάθε διαδρομή που συμμετέχετε καταγράφετε και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Mountain Mode, με τις δυνατότητες pause, rewind και replay, καθώς και να τραβήξετε screenshots και να τα μοιραστείτε σε διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Το παιχνίδι προσφέρει επίσης πολλές online δραστηριότητες. Έτσι αν είστε οπαδός των multiplayer modes, εδώ θα περάσετε όμορφα. Μπορείτε να συναντήσετε οποιαδήποτε στιγμή άλλους παίκτες και να επιλέξετε να τους ακολουθήσετε ή να παίξετε μαζί τους. Μπορείτε επίσης σαν ομάδα με τους φίλους σας, να εκτελέσετε τα πιο τρελά ακροβατικά, ανταγωνιζόμενος ο ένας τον άλλον, αλλά και να τους προκαλέσετε να νικήσουν τα δικά σας προσωπικά ρεκόρ, τις γραμμές σας σε κάθε διαδρομή και τις βαθμολογίες σας. Οι παίκτες μπορούν να μοιράσουν τις δραστηριότητές τους με την μορφή challenge σε άλλους παίκτες. Σε αυτό το κομμάτι το Steep τα καταφέρνει περίφημα.

Συνοψίζοντας : Τα Steep σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις που θα έχει ένας παίκτης από ένα τέτοιου είδους παιχνίδι. Είναι διασκεδαστικό και διαθέτει μπόλικο περιεχόμενο να ασχοληθείτε. Σίγουρα δεν μπορούμε να το συγκαταλέξουμε στα αριστουργήματα του είδους, αλλά αν αναλογιστούμε πως το συγκεκριμένο genre παιχνιδιών περνάει μια περίοδο «κρίσης», το Steep είναι η παγωμένη όαση που πολλοί αναζητούσαν.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Ubisoft Annecy
Publisher : Ubisoft
Distributor : CD Media
Available for : Xbox One, PS4, PC
Release date : 2016-12-02