Gears of War: Ultimate Edition Review

Gears of War: Ultimate Edition Review

24 Αυγούστου 2015 02:09
Τα γρανάζια γυρνούν ξανά στο Xbox One

Δέος, το λιγότερο, μου προκαλεί το άκουσμα της φράσης Gears of War. Η αντίδραση αυτή δεν είναι τυχαία γιατί το franchise που γέννησε ο πανούργος Cliff Bleszinski το 2006 -μαζί με την ομάδα της Epic Games- μπορεί να καυχιέται για την ολοκληρωτική επανάσταση που έφερε στο genre των third person shooters. Η βιομηχανία χρωστάει πολλά στο Gears και οι λόγοι είναι αρκετοί: το lore, οι «macho» χαρακτήρες, οι εξίσου έξυπνες ατάκες τους, το post apocalyptic σκηνικό και άλλα, όμως ένας ξεχωρίζει περισσότερο από όλους. Αναφέρομαι στο σύστημα αλληλεπίδρασης του χαρακτήρα με το περιβάλλον με τη χρήση ενός και μόνο πλήκτρου (σ.σ. Context-Sensitive Button System) του περίφημου “Α”. Αυτό φυσικά επέτρεπε το ομαλό κόλλημα του χαρακτήρα σε οποιαδήποτε επιφάνεια για να καλυφτεί πράγμα αναγκαίο για ένα shooter βασισμένο στην κάλυψη.

Φυσικά αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τους exclusives τίτλους του Xbox 360, κατακτώντας την δική του θέση στο πάνθεον των αποκλειστικών τίτλων δίπλα στο Halo, αποκτώντας μάλιστα το υψηλό status του “system seller”. Τέσσερα παιχνίδια και μια γενιά αργότερα, το Gears of War ανήκει εξ ολοκλήρου στην Microsoft, ενώ πλέον έχει ανατεθεί η περαιτέρω ανάπτυξή του στην The Coalition, ένα στούντιο αποκλειστικά αφοσιωμένο σε αυτόν τον σκοπό. Πριν προχωρήσουμε στο επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της σειράς, το Gears of War 4, έπρεπε να σερβιριστεί κάτι στους κατόχους του Xbox One, αφενός ώστε μια μερίδα να θυμηθεί τις παλιές δόξες και αφετέρου μια άλλη να γνωρίσει το franchise, ανανεωμένο σαν να μην πέρασε μια μέρα από τη κυκλοφορία του. Με αυτό σαν ιδέα η Microsoft κυκλοφορεί το Gears of War: Ultimate Edition, την απόλυτη, δηλαδή, έκδοση του πρώτου κεφαλαίου της σειράς.

Και λέω απόλυτη γιατί η The Coalition έχει φροντίσει μέχρι και την παραμικρή σπιθαμή του ανανεωμένου πρώτου Gears, ώστε να συνάδει με τα πρότυπα της τρέχουσας γενιάς. Τι σημαίνει αυτό; 1080p ανάλυση στο campaign και 60fps για το multiplayer, εντελώς νέα cutscenes, εφέ που προδίδουν παντού ότι πρόκειται για παιχνίδι του 2015 και περισσότερο περιεχόμενο. Τι αποτέλεσμα φέρνουν όμως όλα αυτά; Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Καταρχάς το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα από τα πρώτα μόλις λεπτά που έπιασα την Ultimate Edition στα χέρια μου είναι πως όλα δείχνουν αλλαγμένα και φρεσκαρισμένα, τόσο ώστε να μην παρεκκλίνουν από την αίσθηση που μου άφησε η έκδοση της Epic Games, αλλά να μου προκαλούν παράλληλα ένα αίσθημα ότι βλέπω κάτι καινούργιο χτισμένο σε παλιά, γερά θεμέλια.  

Εκτός του τεχνικού τομέα για τον οποίο θα αναφερθώ παρακάτω, η The Coalition επέλεξε να προσθέσει τις δικές της πινελιές στο campaign, καθώς μια μεγάλη μερίδα του στούντιο δούλευε από παλιά στο franchise και τώρα είχαν άπλετο χρόνο να κάνουν πράγματα που 9 χρόνια πριν δεν προλάβαιναν. Έτσι τα cutscenes έχουν γυριστεί εκ νέου θα λέγαμε με μια πιο συναισθηματικά βασισμένη σκηνοθεσία, που δίνει έμφαση στα εντελώς νέα facial animations και προσθέτει κύρος στις σημαντικές σκηνές του campaign. Όλα τα custscenes έχουν τη “Coalition” πινελιά πάνω τους και κατ’ εμέ δείχνουν καλύτερα από τα παλιά μιας και εκτός από το να προσφέρουν φρεσκάδα στο αποτέλεσμα, προσδίδουν το λίγο παραπάνω συναίσθημα που έλειπε από εκείνο το ζοφερό και σκοτεινό πρώτο Gears. Όχι πως δεν είχε. Τουναντίον θα έλεγα. Απλώς η σκηνοθεσία της Coalition έδωσε παραπάνω νόημα και εστίαση σε σημεία που η Epic δεν πρόλαβε να δώσει.

Στα συν υπάρχουν επίσης οι δύο επιπλέον ώρες του campaign που απαρτίζονται από πρόσθετα chapters στο 5ο Act του παιχνιδιού και τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο στην PC έκδοση του πρώτου Gears, λύνοντας με αυτόν τον τρόπο το θέμα της διάρκειας για το οποίο έχω ενστάσεις, μιας και δύσκολα χόρταινε κανείς την ομολογουμένως μικρή διάρκεια του -περίπου 6 ώρες. Μένοντας στο επιπρόσθετο περιεχόμενο, η συλλογή των dog tags αποκτά βαθύτερο νόημα, πέραν από το κυνήγι των achievements, καθώς με αυτά ξεκλειδώνετε ψηφιακά comics που εμβαθύνουν στο πλούσιο lore του σύμπαντος και των χαρακτήρων. Επιπροσθέτως, το πακέτο του τίτλου περιλαμβάνει τις backwards compatibility εκδόσεις όλων των τίτλων και αν είστε μέλη του Preview Program μπορείτε απλά να βάλετε το δισκάκι του Gears 2 και να συνεχίσετε για παράδειγμα, ενώ η πρόσβαση στην beta του Gears of War 4 αποτελεί ένα σημαντικότατο μπόνους. Γενικότερα, το πως ήθελε η The Coalition να κάνει δικό της το πρώτο Gears of War, τιμώντας παράλληλα τη δουλειά του Cliffy B και της παρέας του, αφήνει μια γλυκιά και γεμάτη φρεσκάδα γεύση μετά το τέλος του campaign.

Στο υπόλοιπο κομμάτι, δηλαδή αυτό του gameplay η Ultimate Edition κρατάει αναλλοίωτη τη μεστή αίσθηση που αφήνει το Gears. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως και εδώ είναι ένα στοιχείο για το οποίο η σειρά διέπρεψε. Αξίζει η αναφορά στη χρήση των Impulse Triggers του Xbox One, με το bayonet του Lancer να αποτελεί σημείο αναφοράς. Κάτι το οποίο, όμως, μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν το γεγονός πως δε μπορούσα να προχωρήσω όσο ήμουν σε κατάσταση DbnO (Downed but not Out) δηλαδή όσο ο παίκτης βρίσκεται παράλυτος και περιμένει να γίνει revive από τους συμπαίκτες του. Στην αρχική έκδοση αυτό υπήρχε και πραγματικά έδινε την ευκαιρία να βρω στρατηγική κάλυψη. Η έλλειψή του ορισμένες φορές με άφηνε εντελώς αβοήθητο και ξεκρέμαστο στο πεδίο της μάχης, ενώ πετύχαινα ασυναίσθητα τον εαυτό μου να χτυπάει παρατεταμένα το Α σε μια απέλπιδα προσπάθεια για να σηκωθώ.

Λόγω του ότι το review μας βασίστηκε σε review κώδικα, οι servers ήταν άδειοι από κόσμο, με αποτέλεσμα να μην μου επιτραπεί να δοκιμάσω την τελική βερσιόν του multiplayer. Με βάση όμως τα όσα είδα στην beta τα πράγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά μιας και εκεί μπαίνει αρκετά στην συνταγή το μείγμα του Gears of War 3, φέρνοντας τις δικές του προσθήκες και βελτιώσεις -εκτός του native 1080p και του ακατέβατου 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Και μιας και αναφέρθηκα στην ανάλυση που “τρέχει” το multiplayer, να προχωρήσω στο κομμάτι για το οποίο είναι η φαιά ουσία αυτού του remaster. Η Microsoft έχοντας πάρει σβάρνα τα επιτυχημένα remasters, μετά τα Halo Anniversary, Fable Anniversary και The Master Chief Collection, η Ultimate Edition του Gears of War συνεχίζει με απόλυτη επιτυχία αυτήν την παράδοση.

Πρόκειται για ένα ακόμη remaster υπόδειγμα που αναδεικνύει τις δυνατότητες της κονσόλας, το ταλέντο της ομάδας ανάπτυξης αλλά και την επιμονή της Microsoft για κάτι τέτοιο. Το νέο Gears of War, πέραν των καθιερωμένων (υψηλότερη ανάλυση στην εικόνα και στα textures), σφύζει από φωτισμούς και αντανακλάσεις σε κάθε σπιθαμή των μοντέλων και του περιβάλλοντος. Τα μοντέλα των χαρακτήρων δείχνουν πιο αληθοφανή και εκεί είναι που συμβάλλουν διάφορες λεπτομέρειες στο δέρμα, τα πρόσωπα, ακόμη και στις στολές τους που έχουν διάφορα physics πάνω τους.  Όλα έχουν αποκτήσει μια πιο αληθοφανή υπόσταση, είτε πρόκειται για κτίρια στο background, είτε για λεπτομέρειες όπως μπουκάλια και έπιπλα, είτε για τις φυλλωσιές που κρέμονται από τα διαλυμένα κτήρια, χάρη στην ανεπτυγμένη γεωμετρία που υπάρχει σε κάθε λογής texture. Βρίθει λεπτομερειών και εφέ που έγιναν στάνταρ στη νέα γενιά, όπως ambient occlusion, άκρως ρεαλιστικά εφέ καπνού, φωτιάς -ειδικά οι εκρήξεις με άφηναν με το στόμα ανοικτό- βροχής και σκιών, κάνοντας το να φαίνεται πραγματικά ένα παιχνίδι που του 2015 για το Xbox One.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, τα περιβάλλοντα έχουν μεταμορφωθεί πλήρως και σχεδόν δεν αναγνωρίζονται με το «γυμνό» μάτι. Επίσης, τα εξελιγμένα facial animations που προστέθηκαν -και αναφέρθηκα παραπάνω- προσθέτουν πολλούς πόντους, ιδιαίτερα στον τομέα των cutscenes. Βέβαια για να τα λέμε όλα, υπήρξαν κάμποσες στιγμές που ο δείκτης των καρέ βούτηξε κάτω από τα 30fps όταν στην οθόνη γινόταν ο κακός χαμός, όμως όχι τόσο ώστε να θεωρηθεί ενοχλητικό καθώς όλες τις υπόλοιπες φορές, η Ultimate Edition έτρεχε ομαλότατα.

Προσωπικά, βρήκα στην αρχή περίεργη την αίσθηση των 30 καρέ στο campaign, σε σχέση με τα 60 που τρέχει στο multiplayer και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θα ήθελα όλα να τρέχουν το ίδιο ομαλά. Στα πολύ θετικά συγκαταλέγω το άνοιγμα της παλέτας των χρωμάτων σε πιο φωτεινές αποχρώσεις, ξεφεύγοντας από τα μουντά και ξεπλυμένα χρώματα του πρώτου παιχνιδιού. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με έναν πιο φωτεινό τεχνικό τομέα, που ταιριάζει γάντι και εξαρχής θα έπρεπε να κινείται σε αυτό το πλαίσιο, καθώς δεν αλλοιώνει στο ελάχιστο την κατάθλιψη και το post apocalyptic vibe της Epic. Τέλος, η κρυστάλλινη 1080p ανάλυση δένει τον αψεγάδιαστο τεχνικό τομέα, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα, ενώ ο ήχος έχει δεχθεί το δικό του λίφτινγκ και πλέον υποστηρίζεται έως και 7.1 Surround.

Συνοψίζοντας : Στο δια ταύτα, το Gears of War: Ultimate Edition αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μια φορά πως η Microsoft απλά και ξεκάθαρα κατέχει τα remasters όσο καμία άλλη εταιρία στη βιομηχανία. Και αυτό όχι μόνο γιατί ανανεώνει και προσθέτει επιπλέον περιεχόμενο αλλά γιατί φέρεται με σεβασμό στο αρχικό προϊόν και το βελτιώνει όσο πρέπει. Όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλος έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη έκδοση του Gears of War, καθώς παίρνει άριστα με τόνο σε όλους τους τομείς, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει την The Coalition για τις επιλογές της. Αυτή είναι, λοιπόν, η δική σας απόλυτη ευκαιρία να πηδήξετε στο βαγόνι της σειράς και να προετοιμαστείτε ή να φρεσκάρετε τη μνήμη σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν την έλευση του Gears 4.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : The Coalition
Publisher : Microsoft
Available for : Xbox One
Release date : 2015-08-25