Life is Strange 2: Episode 2 - Rules Review

Life is Strange 2: Episode 2 - Rules Review

11 Φεβρουαρίου 2019 11:17
Ψάχνοντας για καταφύγιο

Το Life is Strange 2: Episode 2 - Rules, ξεκινά αμέσως μετά το μικρό teaser που είδαμε στο τέλος του πρώτου επεισοδίου Roads. Ο Sean και ο Daniel μετά τα τραγικά γεγονότα που βίωσαν και τους μετέτρεψαν σε φυγάδες, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο μέσα στο δάσος και με τα λιγοστά εφόδια να επιβιώσουν τη βαρυχειμωνιά. Αυτή τη φορά δεν είναι πλέον μόνοι τους, παρέα έχουν και τη Mushroom. Ένα κουτάβι που έσωσαν στο ταξίδι τους. Για καλή τους τύχη η εγκαταλελειμμένη καμπίνα που συναντούν τυχαία στο δάσος θα αποτελέσει τη τέλεια κρυψώνα που θα τους προσφέρει προσωρινά μια στέγη, ενώ παράλληλα η απομονωμένη τοποθεσία θα τους δώσει τη δυνατότητα ώστε ο Daniel να μάθει να εξασκεί με ασφάλεια μακριά από αδιάκριτα (και επικριτικά) βλέμματα τη δύναμή του.

Για άλλη μια φορά το βάρος της ευθύνης θα πέσει στους ώμους του μεγάλου αδερφού Sean, ο οποίος εκτός από το ρόλο του εκπαιδευτή θα πρέπει να φροντίσει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Οι νέοι (όπως είναι και ο τίτλος του επεισοδίου) «κανόνες» τίθενται άμεσα σε εφαρμογή και στην ουσία αποτελούν τον πυρήνα γύρω απ’ τον οποίο περιστρέφονται τα γεγονότα του Rules. Οι κανόνες λένε πως ο Daniel δε θα πρέπει ποτέ να μιλά και να εξασκεί τη δύναμή του μπροστά σε ξένους κι επιπλέον όταν βλέπει κίνδυνο θα πρέπει να τον αποφεύγει. Ωστόσο ο ενθουσιασμός και η αφέλεια του μικρού δεν βοηθούν τη κατάσταση, αναγκάζοντας έτσι τον Sean όχι μόνο να λάβει πιο σοβαρά το ρόλο του ως κηδεμόνα, αλλά να γίνει επιπλέον ο μέντοράς του. Το να αφήσει πίσω την παιδικότητά του ένα δεκαεξάχρονο παιδί και να αναλάβει πρόωρα μια τέτοια βαριά ευθύνη βάζοντας πάνω από τον ίδιο τις ανάγκες του μικρού του αδερφού, είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι.

Αυτή η δυσκολία, η αμφιβολία, η εσωτερική μάχη και το αντίκτυπο που έχει στη μεταξύ τους σχέση είναι το υλικό που κάνει το Life is Strange 2 μέχρι στιγμής να λάμπει. Τα συναισθήματα που νιώθει ο Sean μεταδίδονται ακέρια στον παίκτη, ο οποίος μέσω των επιλογών του βλέπει μπροστά του να διαμορφώνεται και να συσφίγγεται ένας δεσμός που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Η Dontnod Εntertainment για άλλη μια φορά δείχνει την ικανότητα που έχει στο να γράφει ενδιαφέροντες χαρακτήρες, αλλά κυρίως τη μαεστρία στο να ξεκλειδώνει την προσωπικότητά τους, κάνοντας τον παίκτη να δεθεί και να τους αγαπήσει. Αυτό μάλιστα το κατάφερε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο του δεύτερο κύκλου και το συνεχίζει στο δεύτερο χωρίς ευτυχώς την έντονη φλυαρία και το teen drama που συναντήσαμε στα πρώτα επεισόδια της ιστορίας της Max. Το Life is Strange 2 στοχεύει απ’ την αρχή  στην ουσία των σχέσεων και δε φοβάται σε καμία περίπτωση να φερθεί απάνθρωπα στους ανήλικους πρωταγωνιστές του.

Το δεύτερο επεισόδιο βλέπουμε ότι αποτραβιέται από τα καταιγιστικά γεγονότα και την έντονη πολιτική χροιά του πρώτου επικεντρώνοντας περισσότερο στις επιλογές και τις συμβουλές, οι οποίες θα σφυρηλατήσουν την προσωπικότητα και το πώς ο μικρός θα διαχειριστεί στα επόμενα επεισόδια τη νέα του κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι θέλαμε πολύ να δούμε ύστερα από όλα αυτά τα γεγονότα που βιώσαμε στο Roads μια μικρή ακτίνα ελπίδας σε όλη αυτή την απελπισία, το φόβο και τη μαυρίλα. Οι πρωταγωνιστές μας είχαν την ανάγκη -έστω και για λίγο- να ζήσουν μια φυσιολογική  ζωή. Και το γεγονός πως μέσα μας δημιουργείται αυτή η ανάγκη, επαληθεύει το πόσο καλά έχει καταφέρει το studio να μας κάνει να νοιαστούμε.

Το σενάριο θα βρει τους πρωταγωνιστές μας για άλλη μια φορά στο δρόμο αναζητώντας στέγη και φροντίδα στην οικία των παππούδων τους. Με την αστυνομία όμως να τους αναζητά, θα πρέπει πρωτίστως να χτίσουν μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης (μιας και η σχέση εξαιτίας των γονιών τους ήταν απόμακρη) και συνάμα να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Το πώς ή αν θα το κάνουν, αφήνεται εξολοκλήρου στην κρίση μας. Ο παίκτης θα έρθει αντιμέτωπος με επιλογές και ανακαλύψεις που όπως όλα δείχνουν θα επηρεάσουν αν όχι άμεσα, τότε σίγουρα μακροπρόθεσμα τα επόμενα τρία επεισόδια. Οι επιλογές επίσης που είχαμε κάνει στο δωρεάν «demo» του The Awesome Adventures of Captain Spirit -το οποίο προηγήθηκε της κυκλοφορίας του Life is Strange 2- βρίσκουν το δρόμο τους στο Rules. Μπορεί να μην έχουν φαινομενικά τόσο μεγάλη βαρύτητα στην καθ’ αυτή ιστορία των αδερφών Diaz, όμως τα γεγονότα που λαμβάνουν μέρος στην οθόνη μας θα καθορίσουν σημαντικά στο μέλλον τη σχέση μεταξύ τους.

Η ιστορία του μικρού Chris (που όπως αποδείχτηκε ζει με τον πατέρα του δίπλα στους παππούδες των παιδιών) μπλέκεται με πολύ όμορφο τρόπο στο σενάριο του δεύτερου επεισοδίου και η  συμπερίληψή του μας επιτρέπει επιπλέον να κατανοήσουμε καλύτερα την φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ εκείνου και του συνομήλικού του Daniel. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να έχει παίξει κάποιος το The Awesome Adventures of Captain Spirit, προσωπικά σας συνιστώ να το κάνετε πριν ξεκινήσετε το Life is Strange 2. Το μιας ώρας και κάτι «σφηνάκι» καταπιάνεται με μια πολύ γλυκιά και συγκινητική ιστορία. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο Chris και ο μπαμπάς του θα μας απασχολήσουν στα επόμενα επεισόδια ή αν θα έχουν μελλοντικά κάποιο ενεργό ρόλο στο σενάριο, όμως (εφόσον είναι και δωρεάν) είναι πραγματικά κρίμα να το χάσετε. Αν είχατε μια δύσκολη μοναχική παιδική ηλικία, όπου η φαντασία ήταν από τους λίγους καλούς σας φίλους, τότε ο… Captain Spirit θα μιλήσει με πολύ οικία γλώσσα στη καρδιά σας.

Αυτό που μου άρεσε πολύ στο Rules είναι πως είναι απρόβλεπτο. Μπορεί εμείς να παίρνουμε αποφάσεις ή για να το πω καλύτερα, να βάζουμε «κανόνες» στον μικρό Daniel για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει, αλλά αυτός ως παιδί δεν πάει να πει κιόλας ότι θα τις ακολουθήσει κατά γράμμα. Λάθη είναι φυσικό να γίνουν γιατί τέλειος δεν είναι κανείς. Πόσο μάλλον ο Sean ο οποίος είναι ουσιαστικά ένα ακόμα παιδί που βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη σε μια θέση που του επέβαλε να μεγαλώσει και να γίνει απότομα υπεύθυνος. Ο μικρός απορροφά σαν σφουγγάρι κάθε πράξη και αντίδρασή μας, γυρίζοντάς τη μπούμερανγκ τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω του.

Η συμπεριφορά που θα έχουμε απέναντι στον Daniel ύστερα από μια τέτοια ανυπακοή, αν δηλαδή θα είμαστε επικριτικοί ή θα του δώσουμε ήρεμα να καταλάβει το λάθος του, φαίνεται από τώρα ότι επηρεάζει αρκετά τη σχέση που έχουν αλλά και που θα έχουν στο μέλλον. Κάποιες φορές είναι σχετικά εύκολο να προβλέψεις το αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων και κάποιες φορές όχι. Αυτό που κάνει όμως το παιχνίδι κάθε φορά καλά μπροστά σε μια τέτοια απόφαση είναι να σε δυσκολέψει και να σε κάνει να νιώσεις άβολα. Κι’ αν για οπουδήποτε λάθος μετανιώσεις για κάτι, θα σου δώσει την ευκαιρία να επανορθώσεις. Το αν θα την εκμεταλλευτείς βέβαια, είναι στο δικό σου χέρι.

Στον οπτικό τομέα η Unreal Engine 4 συνεχίζει να προσδίδει υπέροχο αποτέλεσμα. Μικροπροβλήματα όπως κάποια κατά τόπους glitches παρατηρήθηκαν ξανά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαλάσουν την εμπειρία. Τα περιβάλλοντα είναι θαυμάσια και οι λήψεις της κάμερας σε συνδυασμό με τη μουσική επένδυση του Jonathan Morali (που από τον πρώτο κύκλο υπογράφει τη σύνθεση) ειδικά σε μερικές ιδιαίτερα συναισθηματικές στιγμές, έχουν την ικανότητα να προκαλούν ακόμα και δέος.

Συνοψίζοντας : Το δεύτερο επεισόδιο Rules δείχνει να αποτραβιέται από την έντονη πολιτική χροιά, την απελπισία και τα καταιγιστικά γεγονότα του πρώτου, αφήνοντας τους πρωταγωνιστές του να νιώσουν για λίγο ξανά παιδιά. Ωστόσο το βάρος της διαπαιδαγώγησης προστίθεται πιο έντονα από ποτέ στις πλάτες του μεγάλου αδερφού, ο οποίος αυτή τη φορά θα κληθεί να πάρει ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις που όπως φαίνεται θα έχουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην ίδια την ιστορία όσο και στη προσωπικότητα του μικρού. Η Dontnod Entertainment στο Rules συνεχίζει να χτίζει τις βάσεις για τα επόμενα επεισόδια χωρίς φυσικά να σημαίνει πως είναι το μόνο που κάνει. Κάποια μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια και κάποια ίσως γίνουν πιο αινιγματικά από ποτέ. Κάποιες επιπτώσεις των πράξεων μπορεί να προβλεφθούν και κάποιες όχι. Το σίγουρο είναι πως όποια απόφαση κι αν κληθείτε να πάρετε θα σας δυσκολέψει. Μένουν ακόμα τρία επεισόδια για το φινάλε. Οι βάσεις είναι έτοιμες. Ας ελπίσουμε ότι το Life is Strange 2 θα μας συγκλονίσει στην συνέχεια όπως το πρώτο.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Dontnod Entertainment
Publisher : Square Enix
Distributor : CD Media S.A.
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 11-02-2019