The Solus Project Review

The Solus Project Review

17 Απριλίου 2018 13:47
Η ανθρωπότητα σας χρειάζεται για μία ακόμα φορά και σε VR

Ο Indie τίτλος των Grip Games και Teotl Studios πιθανόν να είναι γνώριμος στους κατόχους PC και Xbox One καθώς κυκλοφόρησε για τα προαναφερθέντα συστήματα πριν περίπου ένα χρόνο  με την έκδοση για PS4 και PSVR που θα μας απασχολήσει να κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό. Το σωτήριο έτος 2151 η γη έχει καταστραφεί μετά από σύγκρουση με αστρικό σώμα και η εναπομένουσα ανθρωπότητα έχει χωριστεί σε τρία γιγαντιαίων διαστάσεων αποικιακά διαστημόπλοια. Με τους υπάρχοντες πόρους να στερεύουν και τον αγώνα για επιβίωση να κορυφώνεται η ανάγκη προς εποίκηση φαντάζει ως η μοναδική γραμμή πλεύσης. Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό πέντε επανδρωμένα αναγνωριστικά σκάφη στέλνονται σε ισάριθμους  μακρινούς, εκτός του ηλιακού μας συστήματος πλανήτες, με την ελπίδα ένας από αυτούς να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιήσει η ανθρωπότητα μία νέα αρχή.

Κάπου εδώ αναλαμβάνουμε τον ρόλο του πρωταγωνιστή μας ο οποίος είναι μέλος ενός εκ των αναγνωριστικών πληρωμάτων και πιο συγκεκριμένα αυτού που έχει αναλάβει την εξερεύνηση του πλανήτη με την κωδική ονομασία Gliese-6143-C. Μετά από μία ανώμαλη προσγείωση στον Gliese οι ζωές του υπόλοιπου πληρώματος έχουν χαθεί και ο ήρωας μας επωμίζεται όλο το βάρος της εξερεύνησης αυτού του περίεργου πλανήτη.

Ξεκινώντας το παιχνίδι αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με έναν first person survival τίτλο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η επιβίωση, θα πρέπει να διατηρήσουμε την υγεία του χαρακτήρα μας σε ανεκτά επίπεδα φροντίζοντας την διατροφή του και   προφυλάσσοντας τον από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό το καταφέρνετε συλλέγοντας τροφή και νερό και ανακαλύπτοντας καταφύγια. Αν τυχόν το στοιχείο της συνεχούς επιβίωσης σας αποτρέπει και σας ενδιαφέρει μόνο ο τομέας της εξερεύνησης τότε μπορείτε να ρυθμίσετε την δυσκολία του παιχνιδιού ώστε να μετατραπεί σε ένα καθαρόαιμο adventure με την εξερεύνηση και την επίλυση γρίφων να λαμβάνουν πρωταρχικό ρόλο.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πραγματικά πελώριος και προκαλεί εντύπωση, ειδικά εφόσον πρόκειται περί indie τίτλου. O Gliese χωρίζεται σε ένα σύμπλεγμα τριών μεγάλων νησιών τα οποία συνδέει ένα σύστημα σπηλαίων. Κατά την εξερεύνηση σας θα πρέπει να βρείτε τα απαραίτητα εξαρτήματα από τα συντρίμμια του διαστημόπλοιου σας ώστε να κατασκευάσετε έναν πομπό για να επικοινωνήσετε με την βάση σας, ενώ παράλληλα εξερευνείτε τον πλανήτη ανακαλύπτοντας την ιστορία του εξωγήινου πολιτισμού που είναι εμφανές πως έζησε σε αυτόν. Μοναδικός σας σύμμαχος στο ταξίδι σας είναι το pdα (personal digital assistant) σας, μέσο του οποίου παρακολουθείτε τις ζωτικές σας ενδείξεις, διαβάζετε κείμενα και χρησιμοποιείτε σαν οδηγό για την εκάστοτε αποστολή σας. Επίσης πολύ σημαντική είναι και η teleport disc συσκευή η οποία είναι απαραίτητη για την επίλυση γρίφων.

Ένα πρώτο παράπονο που προκύπτει είναι η έλλειψη χάρτη. Ναι μεν υπάρχει πάντα ένα αρκετά γραμμικό μονοπάτι όσων αφορά το main objective, ο κόσμος του παιχνιδιού όμως είναι γεμάτος από διάφορα μυστικά, όπως logs του πληρώματος τα οποία εμβαθύνουν στην ιστορία και την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού τα οποία δυστυχώς δύσκολα θα αναζητήσει κανείς καθώς κάθε παρέκκλιση από την βασική διαδρομή αποπροσανατολίζει και κοστίζει πολύτιμο χρόνο.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού εκτός VR ακολουθεί την πεπατημένη των first person τίτλων χωρίς να παρουσιάζει εκπλήξεις. Μοναδικό αρνητικό είναι πως δεν μπορείτε να συνδυάσετε δύο αντικείμενα εντός του inventory αλλά θα πρέπει να κάνετε drop το πρώτο και εν συνεχεία να επιλέξετε το δεύτερο ώστε να το κάνετε use με αυτό που «ρίξατε». Στον τομέα του VR παρατηρείται το παράδοξο της αποκλειστικής χρήσης του ps move για να ελέγξουμε τον χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς αυτό οφείλεται στο ότι η δυνατότητα του VR προστέθηκε πολύ αργότερα στην παραγωγή του τίτλου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ενσωμάτωση της  χρήσης του dualshock 4. Ο χειρισμός με το ps move όμως παραμένει ομαλός και λειτουργικός απαιτώντας ελάχιστο χρόνο εκμάθησης.

Στον τομέα των γραφικών το Solus Project σίγουρα δεν ανταγωνίζεται σύγχρονους τίτλους και θυμίζει περισσότερο παιχνίδι πενταετίας. Πάραυτα τα γραφικά εξυπηρετούν το σκοπό της δημιουργίας ατμόσφαιρας που αν και δεν φτάνει τα όρια του τρόμου, θα σας κρατήσει ανήσυχους και ορισμένες φορές θα σας ανατριχιάσει. Άξια αναφοράς είναι  η απεικόνιση ατμοσφαιρικών φαινομένων όπως ανεμοστρόβιλων και βροχών μετεωριτών καθώς και η αρχιτεκτονική των διάφορων κτισμάτων που θα συναντήσετε. Με το PSVR όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον φυσικό δορυφόρο του Gliese η όψη του οποίου προκαλεί δέος.

Το άσχημο είναι πως η χρήση του VR κοστίζει σε draw distance, κάτι βασικό σε παιχνίδι εξερεύνησης, ενώ δεδομένου του ότι ακόμα δεν μπορεί να επιτευχθεί απόλυτη ευκρίνεια σε VR περιβάλλον θα δυσκολευτείτε να διαβάσετε τα πολλά κείμενα που ξεδιπλώνουν την ιστορία του παιχνιδιού. Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσετε το VR Headset επιλεκτικά και μόνο για «τουρισμό» των διάφορων εντυπωσιακών τοποθεσιών και φαινομένων.

Ο ήχος του παιχνιδιού ξαφνιάζει ευχάριστα και είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το παιχνίδι θα χαραχθεί στην μνήμη όσων επιλέξουν να ασχοληθούν με αυτό. Ο συνθέτης Jonas Kjellberg έχει ντύσει την διάρκεια της περιπλάνησης μας στον άγνωστο πλανήτη με μουσικές και ήχους αντάξιες της μοναχικής μας Οδύσσειας . Ειδικά στα ηχητικά εφέ που προμηνύουν κινδύνους έχει γίνει πραγματικά φανταστική δουλειά. Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται και τα λιγοστά voice overs που καταφέρνουν να μεταδώσουν την αγωνία του πρωταγωνιστή. Τέλος ιδιαίτερα ευχάριστο είναι και το μουσικό κομμάτι που παίζει κατά το loading, κάτι αναγκαίο με κάθε loading screen να διαρκεί περίπου ένα λεπτό.

Συνοψίζοντας : Το The Solus Project είναι το απόσταγμα της εργασίας μίας μικρής ομάδας ανθρώπων που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν. Εκεί που πάσχει είναι στην έλλειψη μέτρου καθώς οι συγκινήσεις που προσφέρει δεν είναι αρκετές για να γεμίσουν τις περίπου είκοσι ώρες που διαρκεί. Παραμένει όμως αξιόλογο και σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή που διατίθεται θα το πρότεινα στους λάτρεις των adventure και της επιστημονικής φαντασίας, ειδικά όσους κατέχουν PSVR.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Grip Games
Publisher : Teotl Studios
Distributor : Teotl Studios
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2017-09-18