Ni no Kuni II: Revenant Kingdom Review

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom Review

28 Μαρτίου 2018 15:12
Ταξίδι στην χώρα του παραμυθιού

Τι είναι αυτό που κάνει ένα παραμύθι μαγικό; Τι είναι αυτό που καταφέρνει και κάνει ένα μυθιστόρημα τόσο μοναδικό; Κάθε απάντηση είναι υποκειμενική, αλλά και ταυτόχρονα μοναδική. Για εμένα προσωπικά είναι η φαντασία. Η θεμελιώδης λειτουργία που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να πετύχουν τον κάθε στόχο της ζωής τους. Η φαντασία που "γεννήθηκε" από το μυαλό του συγγραφέα και καλεί τον αναγνώστη να ατενίσει αυτό το "παιδί" και γιατί όχι, να δεθεί μαζί του, προσφέροντας του ένα ευχάριστο διάλειμμα από τον σκληρό ρεαλισμό του κόσμου. Όλοι μας, από μικροί, έχουμε θέσει κάποιους στόχους, ή καλύτερα, όνειρα για το μέλλον μας.

Όσο δύσκολα, όσο αν θέλετε φανταστικά και αν είναι αυτά, το μονοπάτι που πρέπει να διαβούμε είναι αυτό που μας καθορίζει και ως άτομα, ως χαρακτήρες. Είναι αυτό που μας ωριμάζει και μας μαθαίνει πως πραγματικά λειτουργεί η "ζωή" με όλες τις πτυχές της, είτε αρνητικές είτε θετικές. Κάτι το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το δικό μας μοναδικό ταξίδι, δίνοντας σε εμάς το "βιολογικό χειριστήριο" για να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Πως μπορεί όμως ένα παιδί, του οποίου όνειρο είναι η ηρεμία και η γαλήνη να καταφέρει να το κάνει πραγματικότητα; Αυτό είναι ένα κομμάτι από το ταξίδι μας στο Ni no Kuni II: Revenant Kingdom, το sequel του Ni no Kuni: Wrath of the White Witch που κυκλοφόρησε το 2013. Το νέο "παραμυθένιο" κεφάλαιο της Level-5 μας εξιστορεί το ταξίδι του Evan Pettiwhisker Tildrum, ενός μικρού βασιλιά που αναγκάζεται να δραπετεύσει από το βασίλειο του μετά από πραξικόπημα. Αφελής, ανώριμος και λόγω του νεαρού της ηλικίας, ο μικρός βασιλιάς, ήρθε αντιμέτωπος με το πρώτο σκληρό χτύπημα της πραγματικότητας. Σε μία μόνο νύχτα, όσα είχε δεδομένα, όσα γνώριζε, χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Αναγκάστηκε να ξεχάσει την ζεστασιά του σπιτιού του, τα χαμόγελα των υπηρετών του, στιγματίζοντας την ψυχή του και γεμίζοντας τον ερωτήματα για την κατεύθυνση της ζωής του μέχρι τώρα. Που έκανε λάθος; Τι είναι αυτό που έπρεπε να κάνει διαφορετικά; Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που "στοιχειώνουν" τον μικρό Evan, κάνοντάς τον να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα η οποία μέσα από όλα τα αρνητικά θα προκαλέσει τον νεαρό βασιλιά και μέσα από όλες αυτές τις δοκιμασίες θα τον ωριμάσει, αναγκάζοντας τον να αναθεωρήσει για πολλά πράγματα στην ζωή του και να θέσει νέους στόχους ή καλύτερα, όνειρα. Πως θα το κάνει αυτό; Θα προσπαθήσει να γίνει ξανά βασιλιάς. Ένα βασιλιάς του οποίου όνειρο -που εν μέρει μπορεί να χαρακτηριστεί και ουτοπικό- είναι η ευημερία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια και το κυριότερο, χωρίς πόλεμο.

Έτσι λοιπόν, ο Evan ξεκινάει το ταξίδι του με ένα και μόνο όνειρο. Να δημιουργήσει το δικό του βασίλειο, να ενώσει τα υπόλοιπα βασίλεια του κόσμου έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και ισότητα. Μία περιπέτεια που θα τον γαλουχήσει και εν τέλει, θα τον μεστώσει. Πλούσια, γεμάτη, ανατρεπτική. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις με τις οποίες μπορώ να χαρακτηρίσω καλύτερα την ιστορία που αφηγείται το Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος σε έναν όμορφο παραμυθένιο κόσμο που πολλές φορές με άφηνε με αγωνία για να δω την συνέχεια της επόμενης "σελίδας". Ένα ψηφιακό βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις που ξύπνησε τον παιδικό μου εαυτό και σχημάτισε ένα όμορφο χαμόγελο στο πρόσωπό μου από την έναρξη, μέχρι και την λήξη του, ελέω του σωστού βηματισμού του και της ενδιαφέρουσας ιστορίας που αφηγείται.

Καλύτερη εξέλιξη θα ήθελα να δω σε διάφορους συμμάχους που συναντά ο Evan στην περιπέτεια του, καθώς, ναι μεν υπάρχει το απαραίτητο κίνητρο για να δικαιολογήσει τις όποιες πράξεις τους, η γραφή τους όμως μένει στάσιμη, αρνούμενη να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες για το παρελθόν τους. Κάτι το οποίο είναι κρίμα γιατί οι περισσότεροι χαρακτήρες που συνάντησα στο παιχνίδι σε κάνουν να θέλεις να μάθει ακόμη πιο πολλά για το παρελθόν τους και τα βήματα που έκαναν για να καταλήξουν στο σημείο που βρίσκονται. Εφόσον μιλάμε για sequel, το δεύτερο κεφάλαιο της JRPG σειράς έρχεται γεμάτο με πληθώρα αλλαγών και βελτιώσεων σε όλους τους τομείς.

Ένας από αυτούς είναι το gameplay. Η Level-5 αυτή την φορά αποφάσισε να ακολουθήσει ένα πιο action μονοπάτι, αφήνοντας πίσω το ιδιαίτερο σχεδόν turn-based σύστημα μάχης του προκατόχου του. Light και Heavy επιθέσεις αποτελούν την λίστα των κινήσεων σας, μαζί με άμυνα και αποφυγές. Η απαραίτητη δόση μαγικών ικανοτήτων δεν απουσιάζει, έχοντας να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά ξόρκια και επιθέσεις που όσο προχωράτε στο παιχνίδι και αυξάνετε την εμπειρία σας (Levels) θα μπορείτε να τις αναβαθμίσετε. Ένα βασιλιάς δεν μάχεται ποτέ μόνος και χρειάζεται τους απαραίτητους συμμάχους. Το ταξίδι του Evan, όπως προανέφερα, θα συνοδεύσουν διάφοροι επιπλέον χαρακτήρες που συμμερίζονται το όνειρο του και επιθυμούν και οι ίδιοι ένα κόσμο ειρήνης και χαράς. Αφού δέχονται ως αρχηγό το νεαρό, θα τον συνοδεύσουν στο μονοπάτι που επέλεξε, θα προσπαθήσουν να τον συμβουλεύσουν και να το βοηθήσουν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνάμεις τους και την θέληση τους στο έπακρο για να κάνουν τους στόχους που έχει θέσει ο Evan πραγματικότητα.

Οι χαρακτήρες λοιπόν που θα συνοδεύσουν τον μικρό βασιλιά στο ταξίδι του, έχουν το δικό τους ξεχωριστό και μοναδικό στυλ, με τον κάθε ένα να βοηθά διαφορετικά το party σας που αποτελείται από τρεις συνολικά μαχητές. Είναι από τις λίγες φορές που μπορώ να πω πως η AI είναι λειτουργική σε ένα JRPG τόσου μεγάλου βεληνεκούς. Οι σύμμαχοι δεν εμποδίζουν καθόλου την μάχη, κάνοντας σιωπηλά την δουλειά τους, αλλά όπως πάντα, το "κλειδί" για την νίκη βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια σας.

Ένα ακόμη θετικό γεγονός είναι πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς τις ικανότητες τους, καθώς το παιχνίδι σας αφήνει να αλλάξετε "on the fly" χαρακτήρα στα πλαίσια της μάχης, πράγμα το οποίο σας δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές και σε στρατηγική, αλλά και σε ψυχαγωγία, κάνοντας την κάθε αναμέτρηση περισσότερο διασκεδαστική. Εκτός των συμμάχων του, τις μάχες του Evan έρχονται να βοηθήσουν τα Higgledies.

Μικρά, χαριτωμένα πλασματάκια που αποτελούν ουσιαστικά τα φυσικά στοιχεία του κόσμου (νερό, φωτιά κτλ) και είναι οι μικροί μαγικοί του φίλοι. Κάθε higgledy που θα συναντήσετε έχει την δική του προσωπικότητα και μοναδικές επιθέσεις. Άλλα είναι πιο επιθετικά, άλλα αναλαμβάνουν τον ρόλο του "γιατρού" και ούτω καθεξής. Μία ευχάριστη προσθήκη που προσφέρει μία ακόμη δόση ψυχαγωγίας στην μάχη αποτελεί και το "collectible mechanic". Δηλαδή, διάφορα Higgledies βρίσκονται κρυμμένα σε όλον τον κόσμο και εσείς, ως παίκτες, έχετε την δυνατότητα να τα ανιχνεύσετε και να τα κερδίσετε στο πλευρό σας μετά την επίλυση ενός μικρού και εύκολου γρίφου.

Σε γενικές γραμμές το gameplay καλύπτει και με το παραπάνω τον παίκτη, καθώς είναι απλό, γρήγορο, άμεσο και εύκολο με ένα αρκετά επεξηγηματικό tutorial. Η ικανότητα εναλλαγής μαχητών στην μάχη είναι ένα ακόμη θετικό, αλλά αυτό που με "ξίνισε" αν θέλετε περισσότερο είναι η έλλειψη δυσκολίας του παιχνιδιού. Και στις 50 ώρες που ανάλωσα στον τίτλο, δεν αισθάνθηκα ούτε μία φορά πως έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου για να πετύχω κάτι, μέχρι και σε περιπτώσεις που οι εχθροί ήταν αρκετά πιο πάνω από το δικό μου level. Όσον αφορά την εύρεση αντικειμένων, εδώ, οι 'loot whore' παίκτες θα αισθανθούν σαν το σπίτι τους. Ο τίτλος σας ανταμείβει συνέχεια με νέες πανοπλίες και όπλα, εκ των οποίων το πρώτο δεν επηρεάζει την εμφάνισή σας παρά μόνο τα στατιστικά σας. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και τα boss fights που νομίζω θα συνοδεύσουν για καιρό τις gaming αναμνήσεις μου.

Συνεχίζοντας, η αναβάθμιση των ικανοτήτων του πρωταγωνιστή επιτυγχάνεται μέσα από ένα ιδιαίτερο μηχανισμό όπου επιλέγετε εσείς που θέλετε ακριβώς να αναλώσετε τους πόντους που κερδίζετε από τα levels. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε υψηλότερη άμυνα έναντι των πλασμάτων του νερού, της γης κτλ. Η δομή του κόσμου που έχει δημιουργήσει η Level-5 αποτελείται από open-world περιβάλλοντα, ενώ αναμενόμενα σε πολλά κεφάλαια της ιστορίας ο παίκτης έχει να κάνει με πιο linear μονοπάτια. Αυτά τα open-world περιβάλλοντα παρουσιάζονται με διαφορετικά γραφικά, όπου οι χαρακτήρες μεταμορφώνονται σε chibi avatars.

Αναμφίβολα, εκεί που θεωρώ πως η Level-5 έχει αν θέλετε διδακτορικό, είναι το ταλέντο της στην δημιουργία και την απεικόνιση του κόσμου της και κυρίως των υπόλοιπων βασιλείων του παιχνιδιού. Κάθε τόπος που θα ταξιδέψετε εκτός από μία αριστουργηματική παρουσίαση, έχει τα δικά του ήθη και τα δικά του έθιμα. Ο λαός κάθε πόλης που θα συναντήσετε έχει μεγαλώσει με διαφορετικές παραδόσεις και τρόπο σκέψης, κάτι το οποίο το sequel παρουσιάζει έντονα. Δεν σας κρύβω πως και μετά τους τίτλους τέλους, ακόμη δυσκολεύομαι να επιλέξω έστω και ποιο είναι -επιτρέψτε μου- το αγαπημένο μου βασίλειο. Όλα έκρυβαν μία μαγεία από πίσω τους που καταφέρνει να σε "τυλίξει" με τα χρώματά της και κάθε φορά χαιρόμουν που επέστρεφα σε αυτά.

Αργότερα το ταξίδι σας θα γίνει ακόμη ευκολότερο καθώς θα ξεκλειδώσετε επιπλέον μέσα μεταφοράς, ενώ φυσικά υπάρχει ενσωματωμένος και ένας fast-travel μηχανισμός. Εκτός των βασικών single-player αποστολών, φυσικά υπάρχουν και τα αναμενόμενα side-quests. Εγώ, ως παίκτης συνηθίζω να αφιερώνω αρκετό χρόνο σε τέτοιες αποστολές λόγω των αμοιβών τους. Οι προαιρετικές αποστολές στο Ni no Kuni II: Revenant Kingdom πολλές φορές έχουν να κάνουν με διασκεδαστικά μίνι σενάρια και εκπλήξεις που κάνουν ακόμη πιο διασκεδαστική την ενασχόληση μαζί τους, αλλά υπάρχουν και τα αντίστοιχα fetch quests, που το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι εμπειρία, Guilders (το ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού), αντικείμενα και τέλος, τους ίδιους τους NPCs που θα σας βοηθήσουν στην εξέλιξη του βασιλείου σας για το οποίο θα μιλήσω παρακάτω.

Αυτό που χαρακτηρίζει έναν βασιλιά εκτός από τις ηγετικές του ικανότητες, είναι το ίδιο το βασίλειό του. Εφόσον ο Evan αποφάσισε να χτίσει από την αρχή ένα βασίλειο όπου οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, το παιχνίδι σας δίνει αυτή ακριβώς την δυνατότητα και το ονομάζει Kingdom Management. Αυτό, αποτελεί ένα ενδιαφέρον mode, μέσα στο οποίο καλείστε να χτίσετε το δικό σας βασίλειο και να το εμπλουτίσετε τόσο με κτίρια χωρισμένα σε υπουργεία, κήπους, αγορές, όσο και με νέους κατοίκους. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσει ο παίκτης στο βασίλειο του, τόσο καλύτερες αμοιβές θα έχει. Στο εν λόγω mode θα μπορείτε να συγκεντρώσετε περισσότερους πόρους, να αναβαθμίσετε τα ξόρκια σας, να αυξήσετε την οικονομία σας και πολλά ακόμη που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάθε παίκτη, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και ένα εξαιρετικό διάλειμμα από τις αναμετρήσεις.

Ο στρατός ενός βασιλιά είναι το "Α" και το "Ω" και εν τέλει, είναι και αυτό που χαρακτηρίζει την πραγματική του δύναμη. Ο Evan έχει στην κατοχή του ένα στρατό που όσο προχωρά στο παιχνίδι μπορεί να αναβαθμίζει και να ενδυναμώνει. Ο νεαρός συχνά αναγκάζεται να τον χρησιμοποιήσει για την άμυνα του λαού του ενάντια σε εισβολείς που απειλούν την ειρήνη του τόπου του. Με άλλα λόγια, εδώ έχουμε το Skirmish Mode. Ακόμη ένα mode το οποίο έρχεται να σας προμηθεύσει με ένα μικρό διάλειμμα. Εδώ, λαμβάνετε τον έλεγχο του στρατού σας που αποτελείται από τέσσερις μονάδες και καλείστε να κερδίσετε τον εχθρό σας, χρησιμοποιώντας το μυαλό σας και ενσωματώνοντας μία μικρή δόση στρατηγικής.

Σίγουρα, μην περιμένετε να συναντήσετε κάποια βαθύ στρατηγικό σύστημα, όπως αυτά των Total War ή άλλων παιχνιδιών ομοίου genre. Όμως, δεν μπορώ να μην δώσω για ακόμη μία φορά τα εύσημα στην Level-5, όχι μόνο για την δημιουργικότητα της, αλλά και για την θέληση της να παραδώσει ένα ψηφιακό σεντούκι εκπλήξεων που όχι μόνο κοιτά τα υπόλοιπα JRPG κατάματα, αλλά παραδίδει και μαθήματα στο πως να κρατήσεις ευχαριστημένο και προσηλωμένο ένα παίκτη στο παιχνίδι, προσφέροντας του πληθώρα επιλογών που συμβάλλουν στην διασκέδαση του. 

Αν με ρωτήσει κάποιος τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει καλύτερα το Ni no Kuni II: Revenant Kingdom, θα απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη η θεσπέσια παρουσίαση του, χάρις τον έξοχο οπτικοακουστικό του τομέα. Cel-shaded γραφικά, με μία "ζεστή" παλέτα χρωμάτων γεμίζουν την οθόνη του παίκτη, "αγκαλιάζοντας" τον με τις αποχρώσεις τους και "βυθίζοντάς" τον σε έναν έξοχο παραμυθένιο κόσμο. Το πόνημα της Level-5 είναι αναμφίβολα από τα ομορφότερα JRPG παιχνίδια που έχω αντικρίσει μέχρι σήμερα. Παρά την απουσία κάποιας συνεργασίας με το Studio Ghibli, το συναίσθημα, αν θέλετε, βρίσκεται ακόμα εκεί, διότι η ομάδα κράτησε το ύφος του πρώτου παιχνιδιού και το εξέλιξε ένα βήμα παραπάνω, σεβόμενη το κοινό που έχτισε το πρώτο κεφάλαιο που αγαπήθηκε τρομερά για αυτό. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το άγγιγμα του στούντιο απουσιάζει εντελώς.

Ο Joe Hisaishi ανέλαβε για ακόμη μία φορά τον ρόλο του μουσικού συνθέτη. Ένα ρόλο που έχει αποδείξει αμέτρητες φορές το ταλέντο του είτε σε ταινίες του Studio Ghibli είτε στο πρώτο Ni no Kuni. Έτσι και εδώ, η κάθε νότα, η κάθε μελωδία δένει αρμονικά σε όλα τα τοπία και τις καταστάσεις του παιχνιδιού. Κάθε κομμάτι πηγάζει από συναισθήματα που αναπαριστάνουν άψογα την σκηνή που βλέπει ο παίκτης στην οθόνη του.

Ομαλότερη έρχεται να κάνει την εμπειρία η "κρυστάλλινη" 1080p ανάλυση και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο στο απλό PS4, ενώ στο "Pro" μοντέλο έχουμε 4K ανάλυση και 60fps. Να σημειωθεί πως το παιχνίδι παίχτηκε στην "απλή" κονσόλα της Sony. Ελάχιστες φορές κατά την διάρκεια ενασχόλησης μου με το παιχνίδι παρατήρησα μερικά slowdowns και framedrops μικρής διάρκειας που ίσως σε μερικούς περάσουν και απλά απαρατήρητα. Επίσης, μία και μοναδική φορά η μελωδία του background σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά με επανεκκίνηση του παιχνιδιού δεν συνάντησα ξανά το ίδιο πρόβλημα.

Φυσικά, στα voice-overs διαθέσιμες υπάρχουν και οι αγγλικές, αλλά και οι Ιαπωνικές φωνές, εκ των οποίων, οι δεύτερες θεωρώ πως κάνουν πιο "ρεαλιστικούς" τους χαρακτήρες. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με ένα άρτιο τεχνικό τομέα που σας υπόσχομαι πως δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν. Τέλος, να σημειωθεί πως διαθέσιμο υπάρχει για αγορά και το Season Pass του παιχνιδιού, το οποίο θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο την εμπειρίας σας, γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι τι επιπλέον καλούδια ετοιμάζει η Level-5 για το παιχνίδι της.

Συνοψίζοντας : Το Ni no Kuni II: Revenant Kingdom αποτελεί ένα υπόδειγμα JRPG παιχνιδιού. Ένα παραμύθι με αρχή, μέση και τέλος, με μία όμορφη ιστορία που θα σας κρατήσει απασχολημένους για 40 με 50 ώρες. Οι αλλαγές και οι προσθήκες που έχουν ενσωματωθεί στον gameplay τομέα είναι καλοδεχούμενες και δίνουν ένα νέο αέρα στο πόνημα της Level-5. Κάθε τόπος που θα επισκεφθείτε σφύζει από μαγεία και συναισθήματα, έχοντας τα δικά του ήθη, τα δικά του έθιμα. Το πακέτο έρχονται να κάνουν ακόμη πιο πλήρες τα επιπλέον διασκεδαστικά modes, όπου το κάθε ένα έχει την ικανότητα να ψυχαγωγεί διαφορετικά τον παίκτη. Αλλά αυτό που κάνει το ταξίδι του νεαρού Evan να ξεχωρίζει είναι η μαγευτική του αναπαράσταση που μένει πιστή στο ύφος του προκατόχου του. Cel-shaded γραφικά με μία πλούσια παλέτα χρωμάτων "υπνωτίζουν" τον παίκτη. Το φαντασμαγορικό εικαστικό και ο άρτιος τεχνικός τομέας προσκαλούν τον παίκτη σε μία απαράμιλλη περιπέτεια. Τέλος, το όλο πακέτο δένει αρμονικά ο αριστουργηματικός κατ' εμέ μουσικός τομέας, με τις μελωδίες που δημιούργησε ο Joe Hisaishi να διαμορφώνουν το απόλυτο παραμύθι. Εν κατακλείδι, όσοι λατρέψατε το πρώτο κεφάλαιο της σειράς, σας εγγυώμαι πως το δεύτερο δεν πρόκεται να σας απογοητεύσει, ενώ όσοι δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Level-5
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Hellas
Available for : PS4, PC
Release date : 2018-03-23