Dead Rising 4: Frank's Big Package Review 

Dead Rising 4: Frank's Big Package Review 

24 Δεκεμβρίου 2017 17:05
Ο Frank West και τα χριστουγεννιάτικα ζόμπι καταφθάνουν στο PS4

Τα έχουμε ξαναπεί. Πριν από περίπου ένα χρόνο κλήθηκα να γράψω την άποψή μου για το Dead Rising 4 όταν αυτό κυκλοφόρησε στο Xbox One ως χρονική αποκλειστικότητα. Μια σεβαστή μερίδα της σκληροπυρηνικής κοινότητας που ακολουθεί τη σειρά, θεωρεί το τέταρτο κεφάλαιο ως το μαύρο πρόβατο και έχει κατακεραυνώσει την Capcom για τον τρόπο που χειρίστηκε το παιχνίδι. Προσωπικά δε δηλώνω μέρος αυτού του γκρουπ. Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς και πολλούς τους είχα επισημάνει και εγώ πέρυσι, αλλά αντιμετωπίζω ένα βασικό πρόβλημα. Προσωπικά, εφόσον διασκεδάζω και περνάω καλά το χρόνο μου με ένα παιχνίδι, δεν μπορώ, ας μου επιτραπεί η έκφραση “να το θάψω” χωρίς επιστροφή, ως ένδειξη ψευτοκουλτούρας και gaming ελιτισμού.   

Οπότε οδηγούμαστε σε ένα σταυροδρόμι και τα πράγματα γίνονται αρκετά απλά. Είστε φανατικοί οπαδοί των πρώτων Dead Rising; Δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε με την απουσία του timer, της μεγαλύτερης πρόκλησης και των psychopaths; Αν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε την ανάγνωση. Το Dead Rising 4 δεν είναι για εσάς, θα σας απογοητεύσει και δεν υπάρχει λόγος να χαλάσετε τα χρήματά σας και, κυρίως, τον πολύτιμο χρόνο σας. 

Αν δεν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία ανθρώπων, σας αρέσει η διασκέδαση και σας φαίνεται δελεαστικό ένα παιχνίδι που είστε κλεισμένος σε ένα εμπορικό κέντρο, παίζει χριστουγεννιάτικη μουσική από τα ηχεία και σφάζετε χωρίς τελειωμό ορδές από ζόμπι με ευφάνταστα όπλα, τότε μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε τι έχει να προσφέρει το Frank's Big Package. 

Η πιο βασική διαφορά για την έκδοση του PlayStation 4 είναι το περιεχόμενο. Το ζουμί της υπόθεσης εντοπίζεται στην βασική ιστορία που διαρκεί περίπου 12 ώρες. Έχουμε να κάνουμε με μια έκδοση που έχει δεχθεί όλα τα updates και τα patches που έχουν μεσολαβήσει από το ντεμπούτο στο Xbox One μέχρι σήμερα, όποτε υπάρχουν διορθώσεις για μερικά τεχνικά προβλήματα και ακόμα και μερικές προσθήκες. Μια από αυτές είναι τα Distress Calls μια νέα κατηγορία παράπλευρων αποστολών που δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να εξερευνήσει κανείς την χιονισμένη Willamette. Πάνω κάτω όμως έχουμε να κάνουμε με την ίδια εμπειρία. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την άποψή μου για το campaign του παιχνιδιού στο περσυνό -σχεδόν δύο χιλιάδων λέξεων- review μου, πατώντας εδώ. 

Πέρα από τη βασική ιστορία το παιχνίδι έχει και multiplayer. Όχι, δεν είναι το co-op που ενσωμάτωναν οι παλαιότεροι τίτλοι, αλλά ένας αντικατάστασης που απαρτίζεται από μια μικρή λίστα αποστολών που βλέπει μέχρι και τέσσερις παίκτες να συγκεντρώνουν μαζί resources και να προσπαθούν να επιβιώσουν. Με τους λιγοστούς παίκτες που υπάρχουν στους servers να μην βοηθάνε καθόλου, δεν βρήκα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, ούτε ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το εξής mode. Τρίτο στη λίστα του βασικού μενού είναι το Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf. Όπως προδίδει και το όνομά του πρόκειται για ένα mode στο οποίο παίζετε golf. Αν σας κάνει το ‘κλικ’, υπάρχει μπόλικο περιεχόμενο με διάφορες πίστες εμποδίων, unlockables και πράγματα για να κάνετε στο εν λόγω mode. Προσωπικά δεν το βρήκα τόσο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό όσο προσπαθεί να το κάνει ο εκφωνητής με την επική του φωνή, μόλις το επιλέξετε από το μενού.  

Τα πράγματα νόμιζα πως θα γίνουν ενδιαφέροντα με το Frank Rising. Αυτό είναι το DLC πακέτο που συνεχίζει την κεντρική ιστορία και περιλαμβάνεται, φυσικά, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση στο Frank's Big Package. Δεν θέλω να αποκαλύψω την πλοκή, καθώς τα γεγονότα του Frank Rising ξεκινούν αμέσως μετά το τέλος του campaign, αλλά μια σειρά γεγονότων κάνει τον χαρακτήρα μας ανήμπορο να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο. Ξεχάστε λοιπόν το πλούσιο οπλοστάσιο, με τα ευφάνταστα συνδυαστικά όπλα και οχήματα που εξιλεώνουν σε μεγάλο βαθμό το βασικό campaign. Πλέον έχετε τρεις τυπικές δυνάμεις στη διάθεσή σας για να παίξετε ένα τραβηγμένο και βαρετό fetch quest που διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα. Σίγουρα, όντας το “μεγάλο” DLC που συνεχίζει την ιστορία θα έπρεπε να ήταν πολύ, μα πολύ καλύτερο.  

Με το Frank Rising να μου έχει αφήσει πικρή γεύση στο στόμα, πέρασα με συνοπτικές διαδικασίες στο πέμπτο mode, το Capcom Heroes. Η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να μου θυμίσει τι κάνει τόσο διασκεδαστική ακόμα και την απλοποιημένη συνταγή του Dead Rising 4. Στο Capcom Heroes οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν τη βασική ιστορία με τη διαφορά πως στον κόσμο του παιχνιδιού μπορούν να βρουν σε πολλά σημεία arcade καμπίνες που τους δίνουν τη δυνατότητα να μεταμφιεστούν σε κλασσικούς χαρακτήρες από το ρόστερ της Capcom. Και δεν μιλάμε μόνο για εμφανισιακή διαφορά. Κάθε ήρωας αλλάζει το gameplay και έχει τις δικές του μοναδικές κινήσεις. Ετοιμαστείτε λοιπόν να πετσοκόψετε ζόμπι ως Dante με το σπαθί και τα πιστόλια του, να φωτίσετε το εμπορικό με τις εκρήξεις από τα μπλάστερ του Mega Man και να δείρετε τους απέθαντους ως Cammy ή Ryu από το Street Fighter. Υπάρχουν 17 διαφορετικοί χαρακτήρες και όλοι όσοι δοκίμασα είναι καλοφτιαγμένοι, με ποιοτικά animations και πανέμορφα particles που γεμίζουν την οθόνη, έχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές ο καθένας, τις δικές τους αναβαθμίσεις και ξεχωριστές κινήσεις. Το Capcom Heroes έχει και αυτό μερικά μικρολαθάκια, όπως η απουσία ξανά του οπλοστασίου όταν ο παίκτης δε φορά κάποιο συγκεκριμένο κοστούμι, αλλά σίγουρα είναι η καλύτερη προσθήκη του πακέτου. Αξίζει να σημειωθεί πως κυκλοφορεί και ως δωρεάν αναβάθμιση και για τους κατόχους του παιχνιδιού στο Xbox One και το PC. 

Το Frank's Big Package, λοιπόν, σφύζει από περιεχόμενο. Η ουσία είναι φυσικά στο βασικό campaign. Τα υπόλοιπα modes, με την εξαίρεση του Capcom Heroes, δεν με ξετρέλαναν και έχουν πολλά ψεγάδια και αρνητικά. Πριν περάσω όμως στο συνοψίζοντας, θέλω να κάνω μερικά σχόλια για τον τεχνικό τομέα, ο οποίος παραδόξως έχει πολλά περιθώρια για βελτίωση. Το παιχνίδι φαίνεται από το πρώτο λεπτό πως είναι πρόχειρο port, από το γεγονός πως δεν έχει αλλάξει ούτε το λογότυπο στο κεντρικό μενού από την έκδοση του Xbox που έπαιξα πέρυσι, παρόλο που έχει άλλο όνομα με υπότιτλο. Όταν άνοιξα το παιχνίδι για πρώτη φορά έψαξα να βρω τα DLCs που υπόσχεται το Frank's Big Package. Προς έκπληξή μου η επιλογή Downloadable Content στο κεντρικό μενού, μετά από ένα αργό φόρτωμα, βγάζει error.

Για την ώρα υπέθεσα πως πρέπει να παίξει κανείς την εισαγωγή του campaign για να ξεκλειδωθούν. Φτάνοντας στο τρίτο chapter κατάλαβα πως κάτι άλλο συμβαίνει, αφού ακόμα δεν είχα πρόσβαση. Με την πολύτιμη βοήθεια του Google ανακάλυψα πως για να γίνει το Frank's Big Package… Big Package έπρεπε να πάω χειροκίνητα στο PlayStation Store και να κατεβάσω άλλα 17Gb. Όλα αυτά μετά και από ένα Day One patch αρκετών Gb…για ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο.  

Πλέον έγινε ξεκάθαρο πως μιλάμε για πρόχειρο port και αυτό δυστυχώς είναι φανερό και εντός του παιχνιδιού αυτού καθ΄ αυτού. Συγκεκριμένα, αν και πολλά gameplay bugs έχουν διορθωθεί, αφού έχουμε να κάνουμε με την πλήρως ενημερωμένη έκδοση, εντόπισα μερικά σημαντικά προβλήματα καθαρά τεχνικής φύσεως που δεν υπήρχαν παλιά στο παιχνίδι. Το πρώτο και πιο βασικό είναι πως η επιλογή για να σηκώσει ο παίκτης κάποιο αντικείμενο πολλές φορές αργεί να εμφανιστεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό αν κυνηγάς κάποια τροφή για health όταν είσαι έτοιμος να χάσεις, μιας και αυτά τα δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα. Παράλληλα, παρατήρησα ένα ελαφρώς αυξημένο input lag που κάνει το χειρισμό λίγο πιο στυφνό και δύσκολο. Για να βεβαιωθώ πως δεν με απατά η μνήμη μου, το έψαξα και είναι κάτι που παρατήρησαν και άλλοι χρήστες.

Τέλος, εντόπισα και αρκετά textures που τρεμοπαίζουν. Σαφώς και το οπτικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλύτερο συνολικά σε σχέση με την Xbox One έκδοση, αφού στο PS4 ο τίτλος τρέχει στα 1080p και όχι στα 900p. Γενικά όμως όσοι είχαν παράπονο με την ποιότητα της εικόνας και τώρα θα μείνουν με το παράπονο. Πιθανότατα είναι η μέθοδος του anti-aliasing ή κάποιο post-processing φίλτρο, που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά και πάλι η εικόνα δεν είναι το ίδιο καθαρή όσο άλλοι 1080p τίτλοι του PlayStation 4 και αυτό που περίμενα όταν έβαλα τον δίσκο στην κονσόλα. Η απόδοση από την άλλη είναι βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό και δεν παρατήρησα κανένα αξιοσημείωτο framedrop. Η έκδοση του PS4 τρέχει σταθερά στα 30 καρέ, χωρίς ίχνος tearing. 

 

Συνοψίζοντας : Αν είστε φανατικός των Dead Rising, ήδη θα γνωρίζετε πως αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι για εσάς. Δεν είναι αγχωτικό, δεν έχει τους psychopaths ούτε την παραδοσιακή συνταγή που χαρακτήρισε τα πρώτα κεφάλαια της σειράς. Τι είναι το Dead Rising 4; Είναι μια παιδική χαρά με άρωμα Χριστουγέννων. Μπορείτε με άνεση να ξοδέψετε πολλές ώρες σφάζοντας ορδές από ζόμπι με όπλα που δεν είχατε φανταστεί ποτέ πως θα μπορούσαν να υπάρχουν. Λίγη άμυαλη διασκέδαση που και που χρειάζεται και αυτή εξάλλου. Σίγουρα υπάρχουν λάθη, υπάρχουν αρνητικά και λόγοι για να ξοδέψετε αλλού τα χρήματά σας και το χρόνο σας. Το Frank's Big Package, η έκδοση του PS4, έχει άφθονο περιεχόμενο, αλλά και πάλι το ζουμί είναι στο campaign και στο δωρεάν Capcom Heroes mode. Δυστυχώς, βασανίζεται από μερικά πρωτόγνωρα τεχνικά θέματα που υποβαθμίζουν την εμπειρία. Το Dead Rising 4 είναι, λοιπόν, ένα λούνα πάρκ. Το αν είναι για εσάς εξαρτάται από το αν έχετε όρεξη να ανεβείτε στο τρενάκι της άμυαλης διασκέδασης ή αν προτιμάτε ο χρόνος σας να πάει σε πιο ποιοτική ψυχαγωγία. 
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Capcom Vancouver
Publisher : Capcom
Distributor : Bandai Namco Hellas
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2017-12-05