Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds Review

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds Review

17 Νοεμβρίου 2017 15:04
Το επιδόρπιο της Guerrilla Games

Το Horizon Zero Dawn είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο πολυσυζητημένες κυκλοφορίες του PlayStation 4 για το 2017. Η Guerrilla Games κατάφερε να κάνει μια τεράστια στροφή και αλλαγή. Από τα γραμμικά shooters της σειράς Killzone που ποτέ δεν με ξετρέλαναν προσωπικά, στο ανοιχτό, πανέμορφο και ενδιαφέρον Horizon που είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει φέτος. Για τους περισσότερους από εσάς που διαβάζετε αυτό εδώ το κείμενο δε νομίζω πως χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το Horizon. Σε περίπτωση που δεν είστε όμως ήδη εξοικειωμένοι με το βασικό παιχνίδι, τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε το αναλυτικό video review του Σάκη Καρπά, πατώντας εδώ.

Ας πάμε, λοιπόν, στο The Frozen Wilds. Το πακέτο επέκτασης μεταφέρει τη δράση στον χιονισμένο βορά και συγκεκριμένα στην περιοχή The Cut. Η νέα έκταση είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ντυμένη στα λευκά και το μέγεθός της αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του συνολικού χάρτη. Όπως αφήνει να εννοηθεί και το όνομα της, η νέα περιοχή είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και σε αυτή ζουν, απομακρυσμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία και τις άλλες φυλές, οι πιο σκληροί από τους επιζήσαντες του μετά αποκαλυπτικού κόσμου του Horizon, οι Banuk. Η νέα φυλή έχει την δική της ξεχωριστή ιεραρχία και θρησκευτικά θεμέλια, προσεγγίζοντας και εκλαμβάνοντας λίγο διαφορετικά τη νέα πραγματικότητα που αντικρίζει το ανθρώπινό είδος σε έναν κόσμο που κατοικείται από μηχανές.

Η Aloy καταφθάνει στο The Cut αφού φήμες πως μερικές πρωτόγνωρες άγριες μηχανές έκαναν την εμφάνισή τους. Οι Banuk όμως αντιμετωπίζουν μια άγνωστη απειλή και η πρωταγωνίστρια μας προσφέρεται να βοηθήσει. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, αφού πρώτα πρέπει να πείσει τους Banuk πως είναι άξια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Κάπως έτσι τα γεγονότα του expansion του ξεκινούν και μια ενδιαφέρουσα ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται. Σαφώς έχουμε να κάνουμε με ένα παρακλάδι του σεναρίου που είναι εντελώς προαιρετικό. Κάποιος μπορεί να καταλάβει την ιστορία του Zero Dawn και να λάβει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ακόμα και αν δεν ασχοληθεί ποτέ με το Frozen Wilds. Υπάρχουν κάποια λιγοστά νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για το σύμπαν της σειράς και για έναν από τους αινιγματικούς χαρακτήρες της. Ωστόσο η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι πως μιλάμε περισσότερο για ένα επιπλέον ‘τυράκι’ που δεν χωρούσε στον αρχικό τίτλο. Στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι πως αν και η ιστορία δεν είναι εν τέλει τίποτα το σπουδαίο, πλαισιώνεται από ενδιαφέροντες χαρακτήρες και παρουσιάζει μερικές ακόμα πτυχές του ιδιαίτερου αυτού κόσμου. Αν κάποιος έχει την όρεξη να εμβαθύνει θα έρθει αντιμέτωπος ακόμα και με βαθυστόχαστους προβληματισμούς για ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Πρακτικά η ιστορία είναι η αφορμή για να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη αυτή νέα περιοχή που πραγματικά σε σημεία με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Υπάρχουν πολλά ξεχωριστά σημεία αναφοράς, όπως ένα φράγμα από τον παλιό πολιτισμό που επέζησε. Η εξερεύνηση και το combat βρίσκονται και πάλι στην καρδιά του gameplay. Εδώ δεν έχω να προσθέσω πολλά. Είναι πάνω κάτω το Horizon όπως το ξέρατε. Προφανώς υπάρχουν κάποιες νέες προσθήκες. Αρχικά, η Aloy έρχεται αντιμέτωπη με τρεις νέες κατηγορίες εχθρών που θέλουν αρκετό κόπο και στρατηγική προσέγγιση για να εξοντωθούν αποτελεσματικά. Όλοι οι υπόλοιποι εχθροί έχουν εμπλουτιστεί με ένα ακόμη επίπεδο, το οποίο τους καθιστά δυσκολότερους από ο τους "corrupted" εχθρούς του βασικού παιχνιδιού, κάνοντάς τους ταχύτεροι και πιο ισχυρούς. Το οπλοστάσιο μας φυσικά έχει εμπλουτιστεί αντίστοιχα για να αντιμετωπίσουμε τους νέους αυτούς εχθρούς. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα τρία elemental όπλα που βάζουν φωτιά, παγώνουν ή ηλεκτρίζουν αντίστοιχα τους αντιπάλους.

Η melee επίθεση γίνεται επίσης δυνατότερη, υπάρχουν νέα armors και ένα νέο νόμισμα, το ‘Bluegleam’ που συλλέγεται εξερευνώντας το περιβάλουν και με το οποίο, είναι δυνατόν να αγοραστούν οι νέοι προσθήκες του expansion. Οι δυνατότητες της Aloy έχουν επίσης αυξηθεί. Υπάρχει ένα νέο skill tree με abilities που σχετίζονται κυρίως με την συλλογή πόρων και το ταξίδι  με mounts. Όντας πλήρως εξοπλισμένος από το βασικό campaign βρήκα αδιάφορα τα νέα skills. Τέλος, υπάρχει μια νέα κατηγορία έξυπνων γρίφων που συνάντησα δύο-τρείς φορές, ενώ στο combat πλέον πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, αν υπάρχουν τριγύρω, τα νέα towers που αναπληρώνουν τη ζωή των μηχανών και πρέπει να καταστραφούν. Ο πυρήνας του gameplay παραμένει ίδιος και αυτό δεν είναι κακό. Ήδη είχαμε να κάνουμε με στιβαρούς και περιποιημένους μηχανισμούς. Απλά μην περιμένετε το Frozen Wilds να εφεύρει ξανά τον τροχό. Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι το sequel.

Θέλω να μιλήσω και για το οπτικοακουστικό κομμάτι. Παρόλο που ίσως είναι χιλιοειπωμένα πράγματα, δεν γίνεται και εγώ με την σειρά μου να μην σταθώ στο πόσο σοκαρίστηκα από τα γραφικά του παιχνιδιού. Από τα μοντέλα των χαρακτήρων που βρίθουν λεπτομερειών, μέχρι τα τεράστιας κλίμακας και απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, το εντυπωσιακό draw distance, το ρεαλιστικό, φυσικό και άμεσο animation, τις λεπτομέρειες σε κάθε γωνιά, σχεδόν όλες οι πτυχές του τεχνικού τομέα είναι αψεγάδιαστες και συνθέτουν ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα δίχως ανταγωνισμό. Η Guerilla Games έχει θριαμβεύσει σε αυτό το κομμάτι και είναι άξια συγχαρητηρίων. Τα νέα χιονισμένα σκηνικά έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά, με το ίδιο το χιόνι να έχει βάθος και να αλλάζει μορφή όχι μόνο από τα βήματα της Aloy, αλλά και από κάθε αντικείμενο που το ακουμπά, όπως κάποιο κομμάτι ενός μηχανικού εχθρού που έπεσε. Μάλιστα, η ομάδα έχει βελτιώσει πάρα πολύ το lip sync και τα facial animations σε σχέση με το βασικό παιχνίδι και έχει προσθέσει διάφορες εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα αν τρέξεις και κάνεις slide στο χιόνι τα ρούχα της πρωταγωνίστριας γεμίζουν με νιφάδες χιονιού, ενώ αν κάνεις roll και καταφέρεις να σκάψεις αρκετά το χιόνι συναντάς κανονικά το γρασίδι από κάτω του. Υπήρξαν στιγμές που το framerate έπεφτε ελαφρώς και είδα κάποια μικρά glitches και bugs, όμως δεν πρόκειται για τίποτα σπουδαίο. Σε ένα παιχνίδι τέτοιας κλίμακας και ομορφιάς μπορώ να αγνοήσω τις όποιες ασήμαντες ατέλειες.

Στα του ήχου, τώρα, υπάρχουν μερικά νέα αξιοσημείωτα μουσικά κομμάτια που συνοδεύουν άρτια την δράση και τα όσα συμβαίνουν. Το voice acting των νέων χαρακτήρων είναι πολύ καλό και πειστικό και η μίξη του ήχου δεν έχει προβλήματα.

Πριν ολοκληρώσω, πρέπει να αναφερθώ και στο περιεχόμενο. Χρειάστηκα περίπου 8 ώρες για να ολοκληρώσω τη νέα περιπέτεια της Aloy. Τα main quests αν και λιγοστά έχουν πολλά σκέλη και θα σας οδηγήσουν να εξερευνήσετε τις περισσότερες ομορφιές και τα σημεία αναφοράς της νέα περιοχής. Φυσικά, υπάρχουν και μερικά side quests που εστιάζουν σε μικρές, προσωπικές ιστορίες άλλων ατόμων και νέα collectables και errands. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν νέα vantage points για να γίνει αντιληπτό το που βρισκόμαστε σε συνάρτηση με τον παλιό κόσμο και τα side quests έπαιξα μου άρεσαν, αλλά δεν με ξετρέλαναν κιόλας. Αυτός που θέλει να εξαντλήσει το περιεχόμενο σίγουρα θα χρειαστεί 15 ώρες. Πρόκειται για διάρκεια που έχουν άλλα ολόκληρα παιχνίδια και σίγουρα είναι υπέρ του expansion, την ώρα που άλλες εταιρίες ζητούν αντίστοιχα χρήματα για πακέτα χαρτών και skins όπλων.

Συνοψίζοντας : Το Frozen Wilds είναι λίγο ακόμα Horizon. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό εξαρτάται από το πόσο απολαύσατε το βασικό παιχνίδι. Αξίζει τα €19.99; Και αυτή η ερώτηση εξαρτάται από τον ίδιο ακριβώς παράγοντα. Προσωπικά δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως το απόλυτο expansion που δεν πρέπει να χάσει κανείς, αλλά θα ήμουν ψεύτης αν δεν έλεγα πως απόλαυσα ιδιαιτέρως τις ώρες μου στα πανέμορφα χιονισμένα τοπία του, τα οποία δίχως υπερβολή ρίχνουν σαγόνια. Οι προσθήκες στο combat, τα νέα skills, οι πιο δύσκολοι καινούργιοι εχθροί και η συμπαθητική ιστορία είναι η τρούφα στη γλυκιά πάστα που μας σέρβιρε η Guerilla Games για επιδόρπιο. Μέχρι το αναπόφευκτο sequel θα παραμείνουμε με μια γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Guerrilla Games
Publisher : Sony Interactive Entertainment
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4
Release date : 2017-11-07