Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Review

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Review

03 Ιουλίου 2017 10:06
Ο αγαπημένος μας χαρακτήρας πιο όμορφος από ποτέ!

Πρέπει να υπάρχουν ελάχιστοι εκεί έξω gamers ή μη που δεν γνωρίζουν τη διασημότερη μασκότ του PlayStasion. Ο Crash Bandicoot αποτελεί κλασική φιγούρα στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών όπως ο Sonic, ο Mario και η Lara Croft. Στα mid 90’s η Sony έκανε την παρθενική της είσοδο στο χώρο των video games με τη δική της hardware πρόταση, το θρυλικό PlayStation. Η Sony ψάχνοντας να δώσει την της απάντησή σε μια εποχή που τα 2D platforms μεσουρανούσαν με πρωτοστάτες τον Mario της Nintendo και τον Sonic της Sega, η πρόταση της Naughty Dog το 1994 όταν και παρουσίασε το άγνωστο ακόμα Crash Bandicoot στα γραφεία της εταιρίας, έφτασε ως από μηχανής θεός, κερδίζοντας τη χρηματοδότηση και μια λαμπρή μελλοντική συνεργασία που κρατά μέχρι τις μέρες μας. Εμπνευσμένη από τον Tasmanian Devil της Warner Bros και μια γκάμα μαρσιποφόρων της Αυστραλίας, το bandicoot ήταν η τελική επιλογή που έδωσε ζωή στον αγαπημένο μας χαρακτήρα. Καθώς το επόμενο βήμα στα βιντεοπαιχνίδια έκλεινε προς το 3D, η Naughty Dog συνδύασε το κλασικό 2D -που οι παίκτες ήταν ήδη εξοικειωμένοι- με το 3D, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να διαβεί τον δρόμο της εξέλιξης που πρόσταζε η εποχή, αλλά και να ικανοποιήσει την Sony που αναζητούσε να αναδείξει την δύναμη της κονσόλας της σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Το πόνημα του studio το αγκάλιασε θερμά ο κόσμος καθώς πούλησε από το 1996 όπου και εκδόθηκε μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της κονσόλας, συμπεριλαμβανομένων των δύο sequels που ακολούθησαν, το αστρονομικό για εκείνα τα δεδομένα νούμερο των 6.8 εκατομμυρίων αντιτύπων. Αλλάζοντας σελίδα με το PlayStation 2, η προσοχή της Sony και Naughty Dog στράφηκε προς το νέο ip, Jak & Daxter πουλώντας έτσι τα δικαιώματα στην Activision. Το νέο studio της Vivendi Universal που ανέλαβε το βαρύ φορτίο της συνέχισης του Crash, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει την ποιότητα των τριών πρώτων, με αποτελέσματα κάτω του μετρίου. Απογοητευμένοι οι fans είχαν πειστεί ότι ο Crash δεν πρόκειται να επιστρέψει στην αρχική του δόξα, κάτι που απέδειξαν και οι τραγικές, παρά την multiplatform κυκλοφορία του, πωλήσεις. Έτσι ο Crash Bandicoot μπήκε στην κατάψυξη,  αλλά ο διακαής έστω και μάταιος όπως όλα έδειχναν πόθος της επανεμφάνισης, συνέχισε να σιγοκαίει στη συνείδηση των fans, μέχρι την έκπληξη της περσινής Ε3 όπου και ανακοινώθηκε ότι ο Crash Bandicoot επιστρέφει ως remake σε μια συλλογή που περιλαμβάνει τα τρία αρχικά παιχνίδια του original PlayStation κάνοντας τους fans να πανηγυρίζουν.  

Έτσι από τα χέρια της Vicarious Visions, ενός εργολαβικού studio που καταπιάνεται κατά βάση με αξιόλογες μεταφορές τίτλων σε φορητά ως επί το πλείστων συστήματα, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy έγινε πριν λίγες μέρες πραγματικότητα, ξυπνώντας αναμνήσεις και δάκρυα νοσταλγίας. Ωστόσο γεννούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί ένας 20ετής τίτλος στο σήμερα, αν μπορεί να προκαλέσει την ίδια συγκίνηση κι αν μπορούν να γίνουν αλλαγές που θα ικανοποιούν τους παλιούς και τους νέους gamers. Θα τα δούμε όμως όλα αυτά αναλυτικά παρακάτω.

Ο Dr Neo Cortex είναι ο τρελός επιστήμονας που θέλει- τι άλλο- να κατακτήσει τον κόσμο. Με τη βοήθεια των συνεργατών του δημιουργεί ένα υπέρ-όπλο που σκοπό έχει να μετατρέψει τα φιλήσυχα πλάσματα των φανταστικών Wumpa Islands σε στρατιές από minions που θα ριχθούν στη μάχη προς επίτευξη του σχεδίου του. Παρόλο που το όπλο δεν είναι ακόμα έτοιμο, το δοκιμάζει πάνω στο μαρσιποφόρο bandicoot  το οποίο τον απορρίπτει και ο Crash δραπετεύει από το εργαστήριο. Στο πλευρό του θα έχει τη βοήθεια του αρχαίου υπό τη μορφή μάσκας πνεύματος Aku Aku που θα του δώσει extra δυνάμεις κι αργότερα της αδερφής του Coco που θα τον καθοδηγήσουν ώστε να σώσει τον κόσμο και να τινάξει στον αέρα τα σχέδια του σατανικού Cortex. Εκείνος απ’ την άλλη θα ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους όπως ενεργειακούς κρυστάλλους και χρονομηχανές, καθώς και συμμάχους όπως ο δίδυμος κακός αδερφός του Aku Aku, Uka Uka, που θα κάνουν το έργο του Crash και της ομάδας του ακόμα πιο δύσκολο.

Η Vicarious Visions πήρε αυτούσιους του μηχανισμούς και τα επίπεδα, αναδιαμορφώνοντας με απόλυτη πιστότητα τα γραφικά στο σήμερα, σε βαθμό που αν κάποιος έσβηνε τη μνήμη μας θα ήμασταν σίγουροι πως πρόκειται για σύγχρονο παιχνίδι. Και τα τρία παιχνίδια δείχνουν πιο όμορφα από ποτέ. Από τους χαρακτήρες μέχρι το φυλλαράκι στο background έχουν σχεδιαστεί απ’ την αρχή και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τους παλιούς fans να χαμογελούν καθώς οι εικόνες και οι γνώριμοι ήχοι θα επαναφέρουν στην επιφάνεια τις παιδικές τους αναμνήσεις. Πολλά ωστόσο απ’ τα παιχνίδια που ο κόσμος θεωρεί «παιδικά» κάθε άλλο παρά εύκολα είναι στη πραγματικότητα. Τα Crash Bandicoot δεν είναι καθόλου εύκολα παιχνίδια (ειδικά το πρώτο) και θα δοκιμάσουν αρκετά την επιδεξιότητα και…τα νεύρα σας, καθώς απαιτούν σε αρκετά σημεία απόλυτο συγχρονισμό και συγκέντρωση. Κάτι που να σας πω την αλήθεια είχα, όντας καλομαθημένος απ’ τα σύγχρονα παιχνίδια που έχουν τη τάση να μας παίρνουν απ’ το χεράκι, ξεχάσει πως είναι.

Νευρίασα, φώναξα, έβρισα, όμως οι ξεκαρδιστικές σκηνές του «θανάτου» του ήρωα που έσπαγαν την ένταση, η επιμονή ότι μπορώ να τα καταφέρω (αφού τα κατάφερνα τότε) και το γλυκό αίσθημα της επίτευξης στο τέλος του κάθε επιπέδου, με έκαναν να μη θέλω να ξεκολλήσω. Η δυσκολία φαντάζομαι ότι μπορεί να ξενίσει τους νεότερους παίκτες όμως θα πρέπει να έχουν στο νου ότι η ίδια αυτή δυσκολία κάποτε σφυρηλάτησε μια ολόκληρη γενιά από gamers. Η Vicarious Visions έχοντας γνώση ότι η δυσκολία αυτή θα είναι αποτρεπτική για κάποιους, φρόντισε να εμπλουτίσει τα παιχνίδια με επιπρόσθετα check points, έξτρα ζωές και Aku Aku μάσκες που κάνουν τον Crash ανίκητο. Αυτές ωστόσο δίνονται μόνο μετά από πολλαπλές αποτυχίες σε μια πίστα. Μη νομίζετε ότι ξαφνικά το παιχνίδι θα γίνει εύκολο, απλά δίνει ένα έξυπνο κατά την άποψή μου έναυσμα, ώστε να συνεχίσει ο παίκτης να ασχολείται. Οι προσθήκες όμως του studio δεν σταματούν εδώ.

Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να παίξουν είτε με τον Crash είτε με την αδερφή του Coco, ενώ το time attack mode που γνωρίσαμε πρώτη φορά στο Crash Bandicoot Warped είναι διαθέσιμο και στα τρία παιχνίδια ανεβάζοντας το replay value μέσα από ένα σύστημα leaderboard που εμφανίζει τις επιδόσεις φίλων τους και παικτών από όλο τον κόσμο. Και τα τρία παιχνίδια είναι γεμάτα από προκλήσεις αφού εκτός από τη συλλογή κρυστάλλων που απαιτούνται για να προχωρήσει η ιστορία και να ξεκλειδωθούν τα επόμενα επίπεδα, ο παίκτης θα κληθεί να έχει ανοιχτά τα μάτια του για κρυφά σημεία μέσα στις πίστες προκειμένου να μαζέψει όλα τα κιβώτια και να ξεκλειδώσει μυστικές περιοχές που δίνουν «διαμαντάκια» με τα οποία θα ανοίξει αργότερα άλλες κρυφές περιοχές.

Τα levels συνολικά χαρακτηρίζονται από τεράστια ποικιλία. Θα βρεθείτε από μια παραλία γεμάτη εξαγριωμένους ιθαγενείς που προσπαθούν να σας πιάσουν, υποβρύχια σε σπηλιές να αποφεύγετε πεινασμένους καρχαρίες και νάρκες, στους πάγους να γλιστράτε πάνω σε μια πολική αρκούδα με πιγκουίνους και φάλαινες δολοφόνους, ενώ ξαφνικά θα βρεθείτε σε μια πυραμίδα γεμάτη θανάσιμες παγίδες να σας κυνηγούν οι μούμιες! Γενικά η ποικιλία στα επίπεδα, στους εχθρούς, στα bosses και στα μέσα που θα επιστρατέψετε στην περιπέτειά σας, αν μη τι άλλο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίνια.

Ως προς το χειρισμό και το gameplay εκτός από τη δυνατότητα να παίζουμε ταυτόχρονα, τόσο με τους αναλογικούς, όσο και με το σταυρόνημα, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Για την ιστορία να αναφέρω ότι το πρώτο παιχνίδι δεν υποστήριζε τους αναλογικούς μοχλούς καθώς το πρώτο DualShock controller, κυκλοφόρησε αρκετά αργότερα από την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Ωστόσο όπως είναι αναμενόμενο στο N. Sane Trilogy, όλα τα παιχνίδια δουλεύουν αρκετά καλά με τον αναλογικό αλλά δε σας κρύβω ότι αρκετές φορές σε περιπτώσεις που απαιτούσαν ακρίβεια με βόλεψε καλύτερα το d-pad. Στη βάση τους τα Crash Bandicoot είναι απλά γραμμικά platformers με στατική κάμερα. Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε τη δυσκολία και τον απαιτητικό χειρισμό, μπορούμε πολύ εύκολα να βγάλουμε επιπόλαια συμπεράσματα, όπως ότι τα παιχνίδια αυτά με τους δύστροπους για τα σημερινά δεδομένα μηχανισμούς δεν έχουν θέση στο 2017.

Όμως κατά κύριο λόγο το trial & error είναι o πυρήνας των platformers. Φέρτε στο νου σας σύγχρονα platformers αλλά και platformers του παρελθόντος, όπως τo Gex, τo Croc, το Tombi, το Klonoa, το Spyro the Dragon και θα διαπιστώσετε ότι ο κοινός τους παρονομαστής είναι η απλότητα στο gameplay και η αγνή διασκέδαση. Θεωρώ καθαρά αφήνοντας στην άκρη τον νοσταλγικό παράγοντα, ότι τα Crash Bandicoot όχι μόνο δεν είναι περιττά αλλά λείπουν από το σύγχρονο gaming. Προσφέρουν τόνους διασκέδασης, ποικίλα επίπεδα γεμάτα εχθρούς και gameplay challenges που έχουμε ξεχάσει.

Συνοψίζοντας : Η Vicarious Visions σεβόμενη την ιστορία των παιχνιδιών Crash Bandicoot που σφυρηλάτησαν και μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά gamers, επανέφερε το αγαπημένο μας μαρσιποφόρο σε μια συλλογή που περιλαμβάνει την «αφρόκρεμα» των τριών πρώτων παιχνιδιών, τα οποία έκαναν αρχικά τους εμφάνιση στο μακρινό 1996 από την Naught Dog. Η δουλειά που έκανε το studio είναι άξια συγχαρητηρίων, πρωτίστως γιατί παρέμεινε απόλυτα πιστή στην original τριλογία και κατ’ επέκταση γιατί ο  οπτικοακουστικός τομέας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σύγχρονα παιχνίδια. Τόσο τα περιβάλλοντα, οι χαρακτήρες όσο και τα cut-scenes, επανασχεδιάστηκαν από την αρχή δίνοντας στο 20αετή τίτλο την φρεσκάδα που έπρεπε. Το studio ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Επέκτεινε με γνώριμα extra modes το ήδη υψηλό replay value που είχαμε δει στο 3 για όλα τα παιχνίδια και εμπλούτισε φροντίζοντας τους νέους παίκτες, με επιπρόσθετα check points, έξτρα ζωές και Aku Aku μάσκες, τα οποία ωστόσο δεν χαλούν στους παλιούς την αυθεντική εμπειρία. Εν κατακλείδι ο Crash Bandicoot στέκεται επάξια στο σήμερα και αποτελεί must για τους λάτρεις των platformers, τόσο των old school όσο και των νεότερων παικτών.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Vicarious Visions
Publisher : Activision
Distributor : IGE
Available for : PS4
Release date : 2017-06-30