Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX Review

Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMIX Review

12 Απριλίου 2017 14:56
Μια συλλογή μόνο για λίγους

Πρέπει να ομολογήσω ότι όσο κι αν έχω ασχοληθεί με την σειρά Kingdom Hearts μου πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να βάλω την ιστορία και τα παιχνίδια σε μια τάξη. Εδώ που τα λέμε, πιο εύκολα μαθαίνεις να λύνεις Sudoku με κινέζικους αριθμούς, παρά την σειρά  των παιχνιδιών Kingdom Hearts και την υπόθεση του καθενός.  Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Kingdom Hearts 3. Η Square Enix λοιπόν, αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Kingdom Hearts 1.5 +2.5 Remix, το οποίο αποτελεί την δεύτερη προσπάθεια συγκέντρωσης των παιχνιδιών της σειράς σε μια συλλογή προοριζόμενη για το PlayStation 4 και το PlayStation 4 Pro. Αυτή η συλλογή περιέχει παιχνίδια που προηγούνται της συλλογής που ήδη έχει κυκλοφορήσει για τις δύο κονσόλες. Περισσότερα όμως για τις δυο συλλογές θα πούμε παρακάτω. Συνολικά, μέσα στο πακέτο αυτό, βρίσκονται τέσσερα ολοκληρωμένα  παιχνίδια και δυο cinematic movies. Τα τελευταία, είναι στην ουσία τα cinematic από δυο παιχνίδια που κυκλοφόρησαν για handheld κονσόλες.

Το 2013 και 2014 είχαν κυκλοφορήσει το Kingdom Hearts 1.5 και 2.5 αντίστοιχα. Οι δυο αυτές συλλογές συμπεριλαμβάνονται πια μαζί, στο Remix. Αναλυτικότερα , το πρώτο και το δεύτερο Kingdom Hearts, καθώς και τα Birth by Sleep και Chain of Memories μαζί με τα δύο cinematic, 358/2 και Coded. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με 1080p ποιότητα και 60 frames είναι ικανά να προσφέρουν μια εξαιρετικά ομαλή εμπειρία με πανέμορφα animation.

Στο πρώτο Kingdom Hearts ο παίκτης γνωρίζει τους βασικούς ήρωες και την πολύ στοιχειώδη πλοκή. Το gameplay είναι ολόιδιο  με τη μόνη διαφορά, πέρα από τον οπτικό τομέα, να έγκειται στο ότι δίνει πιο ομαλή αίσθηση. Το βασικό πρόβλημα του είναι στην κάμερα που δεν είναι εξ’ ολόκληρου επάνω στον παίκτη με αποτέλεσμα να κουράζει πολύ. Το επόμενο στη σειρά είναι το Chain of Memories το οποίο εισάγει νέα mechanics στο παιχνίδι που βασίζονται σε κάρτες. Με αυτές, ο παίκτης φτιάχνει ένα deck το oποίο επηρεάζει και το gameplay. Κατά τα άλλα είναι ένα παιχνίδι το οποίο επαναλαμβάνει το πρώτο και θα μπορούσε να λείπει από την συλλογή, κατά την γνώμη μου. Ακολουθεί το δεύτερο παιχνίδι, το οποίο θεωρώ πως είναι και το καλύτερο και λίγο πλουσιότερο από πλευράς gameplay. Είναι σαφώς ευκολότερο και μοιάζει περισσότερο με hack n slash.

Τα Coded και 358/2 είναι πια σε μορφή ταινίας κάτι που θεωρώ πως θα μπορούσε να είχε αλλάξει λίγο για να μην είναι τόσο  βαρετά. Κάποιες επιλογές διαλόγων, ή ελάχιστη συμμετοχή από τον παίκτη θα βοηθούσαν πολύ. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα τους είναι σημαντικά και δένουν τη σειρά καλύτερα, αφού το Coded χρονικά ακολουθεί το δεύτερο Kingdom Hearts και το 358/2 κλείνει τα κενά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο παιχνίδι. Τέλος, το Birth by Sleep αφορά γεγονότα πριν από το πρώτο παιχνίδι και επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο εχθρό εν ονόματι Xehanort. Το συγκεκριμένο, είναι το καλύτερο της συλλογής αυτής. Συνδυάζει τα θετικά του πρώτου και του δευτέρου παιχνιδιού και είναι απ την αρχή ως το τέλος άκρως απολαυστικό.

Συνολικά, η συλλογή δεν έχει υποστεί αλλαγές. Αυτό σημαίνει αρχικά, ότι όποιος έπαιξε τα δυο remix (1.5 και 2.5) δεν έχει αντικειμενικά κανέναν απολύτως  λόγο να ασχοληθεί. Κατά δεύτερον, το gameplay τόσα χρόνια αργότερα έχει προχωρήσει, αφήνοντας πίσω, και το λέω με όλο το σεβασμό και την αγάπη προς τη σειρά, τα πρώτα παιχνίδια. Παίζοντας, καταλάβαινα τη διαφορά και δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε, παρά τη νοσταλγία μου. Θεωρώ αυτή τη συλλογή, μια κακή επιλογή. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από δυο προηγούμενα remix, που τρέχουν πολύ καλά στην κονσόλα αυτής της γενιάς. Θα προτιμούσα να δω Remastered ή ακόμα και Remake. Έτσι, και οι νέοι στον κόσμο του Kingdom Hearts θα το αγαπούσαν πιο εύκολα και δεν θα το θεωρούσαν απαρχαιωμένο όσον αφορά το gameplay, αλλά και όσοι ήδη το αγαπούν θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθούν μαζί του. Η συλλογή αυτή είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει κανείς τώρα τη σειρά. Με σεβασμό και κατανόηση στην πορεία της στο χρόνο, οποιοσδήποτε θελήσει να ασχοληθεί θα περάσει καταπληκτικά.

Αφού την ολοκληρώσει, τον περιμένει ήδη το Kingdom Hearts 2.8 HD Final Chapter Prologue, το οποίο έπεται, παρόλο που κυκλοφόρησε νωρίτερα, και θα κλείσει την μέχρι τώρα ιστορία αφήνοντας μια γλυκιά ανυπομονησία για τον τελευταίο τίτλο. Σε αντίθεση με το 2.8 το οποίο προσφέρει και νέο περιεχόμενο, το review μας για το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ, το Kingdom Hearts 1.5 +2.5 Remix δεν θεωρώ ότι προσφέρει τίποτα απολύτως στη σειρά. Σίγουρα, η νοσταλγία είναι μεγάλη, και είναι η μόνη δικαιολογία να ασχοληθεί κανείς. Αλλά όταν η μια επανακυκλοφορία διαδέχεται την άλλη τόσα χρόνια, χωρίς καμία αλλαγή, τότε αρχίζω και αναρωτιέμαι μήπως αυτή η νοσταλγία είναι η κινητήρια δύναμη μιας εμπορευματοποίησης. Όπως και να έχει όμως, το Remix αυτό, θα το πρότεινα μόνο σε όσους θα ασχοληθούν για πρώτη φορά με τα παιχνίδια. Για αυτούς, είναι μια συλλογή διαμάντι, καθώς μαζεύει την ιστορία σε ένα πακέτο που αξίζει πραγματικά την τιμή του.

Συνοψίζοντας : Το Kingdom Hearts 1.5 +2.5 Remix είναι ένα πακέτο παιχνιδιών ιδανικό μόνο για όσους θα ασχοληθούν για πρώτη φορά με τη σειρά, και στους οποίους το προτείνω ανεπιφύλακτα. Εκτός αυτών όμως, δεν θεωρώ ότι έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω, πέρα από στιγμές νοσταλγίας, σε όσους έχουν ήδη ασχοληθεί.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Square Enix
Publisher : Square Enix
Distributor : CD Media
Available for : PS4
Release date : 2017-03-28