Το The Elder Scrolls V: Skyrim κυκλοφόρησε το 2011 από τη Bethesda και άλλαξε τις προσδοκίες που έχουμε σήμερα από τα open world παιχνίδια. Από πολλούς θεωρείται ένα από τα καλύτερα RPG όλων των εποχών και όχι αδίκως. Τον τίτλο αυτό δεν τον κέρδισε για τα γραφικά του, το role-play, ούτε καν για το σενάριό του. Αντιθέτως, θεωρείται ένα "αριστούργημα γεμάτο ατέλειες", αφού έχει αμέτρητα bugs που έως και σήμερα δεν έχουν λυθεί, ιδιότροπη AI και άβολα animations, που ίσως για όσους δεν έχουν ασχοληθεί να το θεωρούν απίστευτο, αλλά ακόμα και αυτά βοήθησαν στην τεράστια φήμη που απέκτησε το Skyrim. Αυτό που το έκανε να πετύχει είναι ο γεμάτος μυστήριο κόσμος του με τις ατελείωτες ώρες εξερεύνησης, το εθιστικό του gameplay και η ικανότητά του να σε βυθίζει στον κόσμο του για εκατοντάδες ώρες.
Σε συνδυασμό με την επική ορχηστρική μουσική που χαράχτηκε στα μυαλά όλων των gamers, αποτέλεσε το πιο πετυχημένο Elder Scrolls αλλά και ένα από τα σημαντικότερα RPG που έχουμε δει έως σήμερα. Μάλιστα, μας παρέδωσε και μερικά μαθήματα, τα οποία απ'ότι φαίνεται σήμερα έχουμε ξεχάσει, όπως το γεγονός πως ένα παιχνίδι με εκατοντάδες bugs και glitches, ήταν τόσο ποιοτικό στους άλλους τομείς που δεν εμπόδισε κανέναν να το απολαύσει (μερικά άλλωστε προκαλούσαν και γέλιο), ή ότι ο όρος "open world" δεν σημαίνει ανοιχτός, άψυχος κόσμος πλημμυρισμένος με επαναλαμβανόμενα fetch quests. Κάθε σπηλιά, κάθε camp, κάθε όχθη ποταμού έχει τη δική της ιστορία να διηγηθεί χωρίς να χρειάζεται κάποιο quest, χωρίς καν να καταλάβεις πως βρέθηκες εκεί, απλά παρασέρνοντας τον εαυτό σου από ένα τυχαίο συμβάν που σου τράβηξε την προσοχή, την ώρα που σκότωνες τις κότες του δύσμοιρου γείτονα, αφού πρώτα του έκλεψες μέχρι και τα μαχαιροπίρουνα (από miss-click).
Με την πάροδο των χρόνων, το Skyrim ακόμα απασχολεί εκατομμύρια παίκτες και η υποστήριξή του συνεχίζεται κυρίως από τους ίδιους, δημιουργώντας mods για τα PC και μεταμορφώνοντας το παιχνίδι σε κάτι πολύ πιο σύγχρονο, με συνέπεια οι εκδόσεις PS3/X360 να μένουν πολύ πίσω. Έτσι, η Bethesda αποφάσισε να κυκλοφορήσει μία remaster έκδοση για τις κονσόλες της τρέχουσας γενιάς, PS4 (με native 4K υποστήριξη στο Ps4 Pro) και Xbox One, με τίτλο The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition. Κατά τα πρώτα λεπτά ενασχόλησής μου με το Skyrim, προσπαθούσα να εντοπίσω διαφορές με την παλαιότερη έκδοση, μόνο σε σχέση με ότι είχα στη μνήμη μου και ομολογώ πως το παιχνίδι μου φάνηκε ακριβώς όπως πέντε χρόνια πριν.
Παλαιωμένα textures, άχαρα animations, αργές ανταποκρίσεις σε διαλόγους, μερικά bugs που εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά του τεχνικού τομέα που παρατηρεί κανείς, ειδικά αν δεν γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο εκδόσεων με εικόνες τη μία δίπλα στην άλλη. Με λίγη παραπάνω προσοχή όμως, παρατηρoύνται βελτιωμένα lighting effects και λίγο πιο καθαρές λεπτομέρειες σε σύγκριση με τις παλιές κονσόλες, αλλά πολύ κοντά στην αρχική έκδοση των PC. Τα καρέ ανά δευτερόλεπτο κυμαίνονται στα 30 αλλά υπάρχουν αρκετές "βουτιές" ανά διαστήματα, γεγονός που λέει πολλά για το αν έπεσε δουλειά στο optimization του τίτλου τόσα χρόνια μετά.
Ωστόσο, έχουν προστεθεί διάφορες ρυθμίσεις όπως το Depth of Field, το Quicksave και ο διαχωρισμός των saves σύμφωνα με κάθε χαρακτήρα. Ο ήχος, σε γενικό φάσμα, είναι πολύ βελτιωμένος ποιοτικά σε σχέση με την αρχική έκδοση, τουλάχιστον για το PS4, αν και στις εκδόσεις των Xbox One και PC είχε παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες ποιότητα πολύ κατώτερη λόγω αδικαιολόγητης συμπίεσης των αρχείων ήχου, κάτι που θα διορθωθεί στην πορεία. Η μεγαλύτερη βελτίωση που εντόπισα είναι στους χρόνους φόρτωσης, κάτι που στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς ήταν τραγικό, ενώ πλέον μιλάμε για ζήτημα λίγων δευτερολέπτων. Επιπροσθέτως, η έκδοση αυτή φέρει μαζί της τα τρία DLCs Dawnguard, Heathfire και Dragonborn προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όποιον δεν τα είχε αποκτήσει στο παρελθόν.
Ως γενική εικόνα, θα έλεγα πως το παιχνίδι έχει υποστεί ένα στοιχειώδες "lifting" σε σημεία, αλλά συνεχίζει να δείχνει την ηλικία του, ασχέτως αν αυτό θα έπρεπε να ενοχλεί ή όχι. Κατά τη γνώμη μου, είναι αστείο να μιλάμε για τεχνικό τομέα σε παιχνίδια με τέτοιο υπόβαθρο, από την άλλη όμως, όταν ζητάει ένα αντίτιμο κοντά στην τιμή των νέων AAA παιχνιδιών, οφείλει να επιδείξει περισσότερη προσπάθεια η εταιρεία που το παρέδωσε. Το χαρακτηριστικό "κλειδί" για την Special Edition δεν είναι η βελτίωση των γραφικών, αλλά η προσθήκη των mods στις κονσόλες.
Τα mods έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία του Skyrim στα PC και τις εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης που έχει χαρίσει. Εδώ, να αναφέρω πως οι κονσόλες δεν υποστηρίζουν όλα τα mods που υπάρχουν στο PC και μάλιστα, το PS4 έχει περίπου τα μισά από την έκδοση του Xbox One. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι παρόλο που η Sony μετά από πιέσεις αποφάσισε να δώσει το "πράσινο φως" στα mods, περιόρισε τη δυνατότητα εισαγωγής μόνο σε όσα χρησιμοποιούν assets που υπάρχουν ήδη στο παιχνίδι και περιόρισε το χώρο που μπορούν να καταλαμβάνουν στο 1gb (στο Xbox One είναι 4gb).
Συνεπώς, αυτό περιορίζει πολύ τις επιλογές, αλλά οι παίκτες μπορούν ακόμα να βάλουν cheats, να έχουν σωστότερο fast travel, παντοδύναμα όπλα, διαφορετικούς φωτισμούς και άλλα. Να υπενθυμίσω πως, για ευνόητους λόγους, τα trophies/achievements απενεργοποιούνται όταν υπάρχουν mods ενεργοποιημένα. Για τους κατόχους PC, ο μόνος τρόπος για να δουν κάτι διαφορετικό είναι για όσους δεν ασχολούνται καθόλου με την προσθήκη mods, διαφορετικά έχουν δει ήδη πολύ βελτιωμένο το Skyrim εδώ και χρόνια. Και τελικά τι βαθμολογούμε; Το πόση δουλειά έριξε η εταιρία για το remaster ή την εμπειρία που προσφέρει το εν λόγω RPG; Πάντα με μπέρδευε αυτή η απόφαση... Το μόνο που θα πω, είναι πως όποιος απολαμβάνει τα καλά RPGs αλλά το έφεραν έτσι οι συνθήκες που έτυχε να ζει σε ένα άλλο σύμπαν χωρίς Skyrim, ας κάνει τη χάρη στον εαυτό του να επενδύσει μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες ώρες στο συγκεκριμένο και δεν θα χάσει.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.