HITMAN - Episode 2: Sapienza - Review

HITMAN - Episode 2: Sapienza - Review

27 Απριλίου 2016 22:34
"Don't fear the strong, fear the weak for they have something to prove!"

Η φράση που αναγράφεται στον υπότιτλο του άρθρου, έκλεισε το launch trailer του παιχνιδιού και κατάφερε -δικαίως εν τέλει- να ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Περίπου ενάμισης μήνας έχει περάσει από την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου του Hitman, την άποψη μου για το οποίο μπορείτε να τη βρείτε εδώ, και πλέον ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στην Ιταλία. Εκεί λαμβάνει χώρα το δεύτερο επεισόδιο της σεζόν. Συγκεκριμένα, μεταφερόμαστε στην ηλιόλουστη, παραλιακή Sapienza, μια φανταστική πόλη που δημιουργήθηκε από την IO Interactive για τους σκοπούς του παιχνιδιού. Ο στόχος μας είναι ο Silvio Caruso, ένας ασυνήθιστος bioengineer που εργάζεται πάνω σε έναν DNA ιό, ικανό να μολύνει τους πάντες στον κόσμο, σκοτώνοντας μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους. Παράλληλα, καλούμαστε να δολοφονήσουμε και τη βοηθό του, Francesca De Santis, αλλά και να καταστρέψουμε την πρώιμη μορφή του ιού που ανέπτυξε ο Caruso. Στην γενικότερη πλοκή που συνδέει όλα τα επεισόδια δε θα αναφερθώ, μιας και ο τρόπος κυκλοφορίας του παιχνιδιού κάνει τα πράγματα δύσκολα και έτσι ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλωθεί σωστά να και να αποτελέσει κίνητρο για να παίξει κανείς την υπόλοιπη σεζόν.

Αν έπρεπε να περιγράψω την Sapienza ως επίπεδο με μία λέξη, θα δυσκολευόμουν πολύ να επιλέξω ανάμεσα στα: καλοσχεδιασμένη, πανέμορφη, ποικίλη, μεγάλη και λεπτομερής.

Συνεχίζοντας, θέλω να σταθώ στην τοποθεσία που επισκεπτόμαστε αυτή τη φορά. Αν έπρεπε να περιγράψω την Sapienza ως επίπεδο με μία λέξη, θα δυσκολευόμουν πολύ να επιλέξω ανάμεσα στα: καλοσχεδιασμένη, πανέμορφη, ποικίλη, μεγάλη και λεπτομερής. Όλοι οι χαρακτηρισμοί πιστεύω πως ταιριάζουν απόλυτα. Τα γραφικά στενά μεταξύ των σπιτιών της πόλης, η γεμάτη κόσμο παραλία, η καθολική εκκλησία, όλα είναι τόσο καλοσχεδιασμένα και έχουν αποδοθεί τόσο όμορφα που ακόμη και αν δεν ήξερα πως η αποστολή λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, θα το καταλάβαινα.

Όλα αυτά τα σημεία, σε συνδυασμό με την κεντρική πλατεία που είναι γεμάτη με καταστήματα που μπορούμε να επισκεφθούμε, την τεράστια έπαυλη του στόχου μας, τις κατακόμβες κάτω από την εκκλησία και το υπόγειο εργαστήριο όπου αναπτύσσεται ο ιός, νομίζω πως αρκούν για να αποδείξουν την ποικιλία, αλλά και το τεράστιο μέγεθος του επιπέδου. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά πιστεύω πως έχουμε να κάνουμε με έναν από τα καλύτερα στάδια της σειράς, το οποίο ίσως θα έπρεπε να ήταν και η αρχή για τη σεζόν.

Φυσικά, αυτή η τεράστια πόλη είναι γεμάτη με λεπτομέρειες και με NPCs. Στις διάφορες βόλτες μου συνάντησα εργαζομένους που έβγαιναν στο πίσω μέρος του καταστήματός τους, για να κάνουν το διάλειμμά τους καπνίζοντας, ενθουσιώδεις τουρίστες που έβγαζαν selfie στην παραλία, επιφυλακτικούς φρουρούς που κοιτούσαν καχύποπτα τους περαστικούς και πολλούς ακόμα ανθρώπους που πραγματικά έμοιαζαν ως ουσιώδεις οντότητες που εκτελούσαν την καθημερινή τους ρουτίνα. Σε μια τέτοια βόλτα παράκουσα το διάλογο ενός νέου μάγειρα που μόλις είχε προσληφθεί στην κουζίνα της τεράστιας έπαυλης του βασικού στόχου μου. Έτσι, δεν έχασα την ευκαιρία. Διείσδυσα στο διαμέρισμά του, έκλεψα την στολή του και την κάρτα ασφαλείας του και μόλις λίγα λεπτά μετά βρέθηκα στην κουζίνα να μαγειρεύω την αγαπημένη μακαρονάδα του Caruso. Στο γεύμα του, λοιπόν, έριξα εμετικό δηλητήριο και νομίζω πως φαντάζεστε την κατάληξή του. Ο Caruso έτρεξε κρατώντας το στομάχι του σε μια απομονωμένη άκρη για να κάνει εμετό και εντελώς τυχαία βρέθηκε στο κάτω μέρος ενός γκρεμού.

 

Στη συνέχεια σειρά είχε η Francesca, την οποία εξολόθρευσα με έναν ακόμη πιο ιδιαίτερο τρόπο. Δεν θέλω να αποκαλύψω όμως περισσότερους από τους μοναδικούς τρόπους και τις ευκαιρίες με τις οποίες μπορείτε να σκοτώσετε τος στόχους και γενικά να φέρετε εις πέρας την αποστολή, μιας και η ανακάλυψή τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας. Ωστόσο, δηλώνω εντυπωσιασμένος από το πλήθος τους και από το γεγονός πως σε κάθε γωνιά του περιβάλλοντος υπήρχε κάτι για να ανακαλύψω. Κάποιο αντικείμενο, κάποια πληροφορία ή κάποιο άλλο μέσο που θα με βοηθούσε στην αποστολή μου. Μπορεί και το πρώτο επεισόδιο να είχε αντίστοιχες επιλογές και δυνατότητες, αλλά σαφέστατα η Sapienza τις αναδεικνύει καλύτερα και δίνει μια ακόμη πιο απολαυστική και ικανοποιητική αίσθηση.

Αν και ήδη έχω αναφερθεί στον τεχνικό τομέα, στο review του πρώτου επεισοδίου, θέλω να κάνω κάποια περαιτέρω σχόλια. Αρχικά, τα όποια ψεγάδια, όπως τα διάφορα μέτριας ανάλυσης textures, προσωπικά θεωρώ πως δικαιολογούνται ως ένα βαθμό λόγω της τεράστιας κλίμακας του επιπέδου, το οποίο είναι φορτωμένο με λεπτομέρειες και NPCs. Ωστόσο, δεν μπορώ να συγχωρέσω τα framedrops που συνάντησα αρκετές φορές και τα λιγοστά προβλήματα με τους servers που ωστόσο υφίστανται ακόμα και σήμερα. Σε μια πιο θετική νότα, τα υπερβολικά μεγάλα loading times πλέον έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ και μερικά θέματα σε διάφορα animations, αλλά και το ενοχλητικό σε σημεία HUD έχουν επίσης βελτιωθεί.

Όσον αφορά τώρα το περιεχόμενο, η τεράστια ποικιλία και το μέγεθος του επιπέδου, σε συνδυασμό με τις δεκάδες ευκαιρίες του συστήματος των Opportunities και τα Challenges κάνουν ακατόρθωτη τη δουλειά του παίκτη που θέλει να τα δει όλα με την πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, τερμάτισα δύο φορές το δεύτερο επεισόδιο και το ξεκίνησα και μερικές ακόμη φορές, χωρίς να το ολοκληρώσω, για να δω τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται για την εκπλήρωση των τριών στόχων της αποστολής. Στο σύνολο έρχονται να προστεθούν και τα διάφορα νέα Contracts που έγιναν διαθέσιμα. Έτσι, πέρασα με το δεύτερο επεισόδιο περισσότερες από τέσσερις απολαυστικές ώρες, πράγμα όμως που δεν αναιρεί πως πρόκειται για την ίδια, μοναδική, νέα πίστα.

Τέλος, κάτι που θέλω να αναφέρω είναι πως στον ενάμιση μήνα από την κυκλοφορία του πρώτου μέρους, μεσολάβησαν πολλά παιχνίδια για εμένα. Έτσι, από όταν επέλεξα το εικονίδιο του Hitman από το μενού της κονσόλας μου και μέχρι και τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού ομολογώ πως είχα χάσει ήδη ξεχάσει το παιχνίδι. Με αυτό για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω πως είμαι αντίθετος με το επεισοδιακό του πράγματος και θεωρώ πως βλάπτει σημαντικά την εμπειρία, αυτού που παίζει το παιχνίδι με αυτόν το τρόπο.

Συνοψίζοντας : Το δεύτερο επεισόδιο του Hitman καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αρετές του παιχνιδιού, όπως την ελευθερία που προσφέρει και τους ξεχωριστούς τρόπους εξόντωσης των στόχων. Παράλληλα, το μέγεθος, η ποικιλία και γενικότερα ο εξαιρετικός σχεδιασμός της ηλιόλουστης Sapienza, για δεύτερη συνεχόμενη φορά με κάνουν να πω, πως έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα επίπεδα στη σειρά. Όλα αυτά συνδυάζονται με τους προσεγμένους gameplay μηχανισμούς και δημιουργούν μια άκρως απολαυστική εμπειρία. Δυστυχώς όμως η απόλαυση κρατάει για λίγο και επιστρέφουμε στην δύσκολη πραγματικότητα που μας αναγκάζει να περιμένουμε πάλι μέχρι την επόμενη δόση...
Box Art
Tested on : PS4
Developer : IO Interactive
Publisher : Square Enix
Distributor : Square Enix
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2016-04-26