Full Throttle Remastered Review

Full Throttle Remastered Review

28 Ιουνίου 2017 01:52
You know what will look good on your nose? The bar…

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μία αργή αλλά σταθερή επιστροφή των adventure στο προσκήνιο του gaming.  Είτε με την προσθήκη νέων κεφαλαίων σε κολοσσούς του είδους (Tex Murphy: Tesla Effect), είτε με ολοκαίνουργιες δημιουργίες (Cathy Rain, Thimbleweed Park) καθώς και με τις κυκλοφορίες remastered εκδόσεων παλαιότερων κλασσικών τίτλων. Στην τελευταία κατηγορία των remaster έχουν πρωτοστατήσει τα adventure της Lucas Arts με τα δύο πρώτα Monkey Island, το Day of The Tentacle, το Grim Fandago και τώρα ήρθε και η σειρά του Full Throttle.

Στο επικό δημιούργημα του Tim Schafer, αναλαμβάνουμε το ρόλο του Ben, του αρχηγού μιας συμμορίας μηχανόβιων που ονομάζονταν “Polecats”. Ξεκινώντας το παιχνίδι σκοπός μας είναι να προλάβουμε να διασώσουμε τους Polecats από αντίπαλη ενέδρα και στην πορεία καταλήγουμε να παλεύουμε για να προστατέψουμε τον ίδιο τον τρόπο ζωής του Ben. Επιπροσθέτως, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη μοναδική εναπομείνουσα εταιρεία κατασκευής μηχανών Corley Motors, από το να σταματήσει την παραγωγή μηχανών για να ξεκινήσει παραγωγή minivans!

Στα του gameplay παρατηρείται ένα συμμάζεμα στο interface σε σχέση με τα παλαιότερα adventures της Lucas, κάτι που είχε υλοποιηθεί και στο Sam & Max Hit The Road. Αντί του παραδοσιακού “ταξιδιού” κάτω αριστερά της οθόνης για να διαλέξουμε εντολή, κάνοντας interact με ένα αντικείμενο, εμφανίζονται τέσσερις διαφορετικοί τρόποι για να αλληλεπιδράσουμε με αυτό.

Χρησιμοποιούμε το «στόμα» μας για να μιλήσουμε κυρίως με κάποιον χαρακτήρα, τα «μάτια» μας για να πάρουμε πληροφορίες για ένα αντικείμενο, και τα «χέρια/ πόδια» μας για να το χρησιμοποιήσουμε. Εδώ φανερώνεται και ο αντισυμβατικός χαρακτήρας του παιχνιδιού. Επί παραδείγματι, για να ανοίξουμε μια πόρτα δε διαλέγουμε το εικονίδιο του χεριού για να την ανοίξουμε αλλά του ποδιού για να την κλωτσήσουμε. Στα πλαίσια του remaster υπάρχει και η επιλογή με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνουμε highlight όλα τα χρήσιμα αντικείμενα σε μία οθόνη αλλά αυτή η επιλογή παραπλανά κάποιες φορές  καθώς κάποια μεγάλα highlighted αντικείμενα μπορεί να εμπεριέχουν και μερικά μικρότερα που δεν ξεχωρίζουν και έτσι επανερχόμαστε έστω και προσωρινά στην παλιά λογική του pixel hunting.

Το παιχνίδι είναι σύντομο, ειδικά για adventure της χρυσής εποχής, αφού διαρκεί περίπου πέντε ώρες. Βέβαια, μιλάμε για ώρες γεμάτες με το πνευματώδες humor του Schafer. Χαρακτηριστικό της μικρής του διάρκειας είναι το γεγονός ότι θα συνομιλήσετε μόλις με πέντε χαρακτήρες. Οι γρίφοι ως επί το πλείστον κινούνται στα πλαίσια του λογικού και του ευφάνταστου. Υπάρχουν βέβαια και σημεία που θα αναγκαστείτε να ανατρέξετε σε κάποιο walkthrough για να προχωρήσετε άλλα το σχεδόν πάντα λιγοστό inventory σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό τοποθεσιών που μπορείτε να επισκεφτείτε ανάγουν την τεχνική “δοκιμάζω τα πάντα και παντού” σε χρήσιμο σύμμαχο.

Το κλασσικό point and click gameplay εμπλουτίζουν κάποιες μάχες πάνω στη μηχανή σας (αλά road rash) οι οποίες όμως δεν απαιτούν κάποια δεξιότητα η τεχνική αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν γρίφοι. Υπάρχει δυστυχώς και μία σκηνή που θα κληθείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο που αποτελεί ίσως σημαδιακά τη χειρότερη στιγμή του παιχνιδιού. Κοινώς κοιτάξτε στο διαδίκτυο για κάποια λύση ώστε να γλυτώσετε χρόνο, αλλά κυρίως νεύρα.

Στον εικαστικό τομέα έχει γίνει άριστη δουλειά. Ακολουθείται και εδώ η γραμμή των προηγούμενων remaster της Lucas. Κάθε τοποθεσία και κάθε animation του καρτουνίστικου στυλ του 1995 έχει ξανασχεδιαστεί πιστά για την HD εποχή. Μεγάλο κρίμα που δεν ακολούθησαν αυτή την οδό και οι δημιουργοί του remaster του Gabriel Knight της τότε μεγάλης αντιπάλου Sierra. Τα γραφικά ουσιαστικά είναι όπως νομίζουμε πως τα θυμόμαστε οι παλιοί και όχι όπως πραγματικά ήταν. Μοναδικό ψεγάδι το ότι σε κάποιες περιοχές η χρωματική παλέτα είναι πολύ πιο φωτεινή-χαρούμενη σε σχέση με την σκοτεινότερη αυθεντική. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι το σημείο που πραγματοποιούνται οι μάχες.

Ο ήχος έχει υποστεί και αυτός βελτιώσεις και έτσι αναδεικνύεται η πολύ όμορφη μουσική επένδυση του τίτλου, με το hard rock/ proto metal soundtrack να κάθεται γάντι στο ταξίδι του αμετανόητου αντικομφορμιστή Ben. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει και στα voice overs με τον εκλιπόντα πια Roy Conrad στον ρόλο του πρωταγωνιστή και τον πανταχού παρών στην ποπ κουλτούρα Mark Hamill στον ρόλο του κακού. Επίσης υπάρχει και επιπρόσθετη επιλογή για σχολιασμό από την ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού καθώς και concept art.

Συνοψίζοντας : Το Full Throttle είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια της χρυσής εποχής της LucasArts και των adventure games. Το remaster του αποτελεί απλά μια αφορμή για τους λάτρεις του είδους να το επαναλάβουν και μία πολύ καλή ευκαιρία για τους νεότερους για να έρθουν σε επαφή με το είδος.  Ελπίζουμε τώρα και σε μια νέα έκδοση του The Dig…
Box Art
Tested on : PC
Developer : Double Fine Productions, Shiny Shoe
Publisher : Double Fine Productions
Available for : PC, PS4, PS Vita, OS X, Linux
Release date : 2017-04-18