The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine - Review

The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine - Review

30 Μαΐου 2016 07:28
Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...

Αν και ο κόσμος του Witcher είναι γεμάτος από πνεύματα, φαντάσματα και τέρατα, τα περισσότερα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε πηγάζουν από ανθρώπινα πάθη, λάθη και αδυναμίες, ενώ δουλειά του υπερφυσικού είναι η προσωποποίηση αυτών. Με αυτές τις ιστορίες η CD Projekt κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές παικτών και κριτικών την περσινή χρονιά, αποσπώντας αναρίθμητα βραβεία από μια πληθώρα μέσων, βάζοντας ταυτόχρονα τα γυαλιά σε μεγάλα ονόματα του χώρου. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Witcher 3: Wild Hunt και έξι μήνες μετά το Hearts of Stone, η ιστορία του Geralt της Rivia φτάνει στο τέλος της, με το τελευταίο και μεγαλύτερο expansion, Blood and Wine.

Μετά από μια σύντομη αποστολή στην περιοχή της Velen, δεχόμαστε μια προσωπική πρόσκληση από την δούκισσα Anna Henrietta για μια -φαινομενικά- τυπική δουλειά κυνηγιού του “Beast”, το οποίο τρομοκρατεί τους κατοίκους του δουκάτου της Toussaint. Η νέα περιοχή έχει μέγεθος περίπου ίσο με το μισό του χάρτη της Novigrad-Velen, χρησιμοποιεί παλέτα με εντονότερα χρώματα από ότι είχαμε δει μέχρι τώρα, με σχεδιαστικές επιλογές που θυμίζουν τους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ πίσω από το πολύχρωμο παραμυθένιο πέπλο κρύβεται ο πιο σκοτεινός και ρεαλιστικός τόνος των περιοχών του βασικού παιχνιδιού. Ο βασικός ύποπτος της υπόθεσης που καλείται να αναλάβει ο Geralt αρχικά παρουσιάζεται ως “κλασικό” άμυαλο τέρας, όμως σχετικά γρήγορα γίνεται εμφανές από τα στοιχεία ότι πρόκειται για ένα νοήμον ον, έναν δολοφόνο με κίνητρα και ατζέντα.

Φυσικά η πλοκή δεν σταματάει εκεί, αναμενόμενα βρίθει από ανατροπές, προδοσία, δολοπλοκία, ενώ οι αποφάσεις που πρέπει να πάρετε κινούνται πάντα σε “γκρίζες” περιοχές, χωρίς καμία να είναι ξεκάθαρα ηθικά “καλή” ή “κακή”. Αν και θα δυσκολευόμουν να πω ότι ξεπερνά τις δυνατότερες στιγμές του βασικού παιχνιδιού, η ιστορία είναι αρκετά καλή και άκρως καθηλωτική στο δεύτερο μισό της, η διάρκεια της είναι λίγο μεγαλύτερη από 10 ώρες, ενώ ποιοτικά (διάλογοι, αφήγηση, voice acting) κινείται στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Πολωνική ομάδα ανάπτυξης.

Η νέα περιοχή έχει μέγεθος περίπου ίσο με το μισό του χάρτη της Novigrad-Velen, χρησιμοποιεί παλέτα με εντονότερα χρώματα από ότι είχαμε δει μέχρι τώρα, με σχεδιαστικές επιλογές που θυμίζουν τους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου expansion έχουμε περισσότερες από 90 νέες αποστολές, νέα συμβόλαια τεράτων, μια καινούργια τράπουλα με κάρτες Gwent, νέα όπλα και εχθρούς και καινούργιες πανοπλίες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένα νέο witcher set και Grandmaster αναβαθμίσεις για τα ήδη υπάρχοντα. Οι εχθροί, κυρίως vampires, παρουσιάζουν αρκετή δυσκολία, με το τελικό boss fight να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω συναντήσει μέχρι σήμερα στον κόσμο του παιχνιδιού, ακόμα και αν ο χαρακτήρας μου ήταν πολύ παραπάνω από το ελάχιστο 34ο επίπεδο που προτείνεται για την έναρξη του expansion. Τόσο στις δευτερεύουσες όσο και στις κύριες αποστολές χρησιμοποιούνται αρκετά οι Witcher Senses, οι οποίες μετά από 100 τουλάχιστον ώρες ενασχόλησης, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν έχουν αρχίσει να κουράζουν.

Όπως και στο Heart of Stone, έτσι και τώρα, έχουμε κάποιες προσθήκες που επηρεάζουν έως ένα βαθμό το gameplay. Αρχικά έχουμε το εξοχικό-αμπελώνα, που δίνεται στον Geralt ως προκαταβολή για την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Anna Henrietta. Υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμιςής του (όχι όμως παραμετροποίησής του) με σχετικά χαμηλό κόστος, που προσφέρει διάφορα προσωρινά μπόνους, όπως η αύξηση της ζωής του Geralt και της αντοχής του Roach. Με το νέο expansion, αφού ολοκληρώσουμε το σχετικό quest με την μελέτη του Professor Moreau, ο οποίος προσπάθησε να αντιστρέψει την μεταμόρφωση του γιου του σε witcher, έχουμε και την προσθήκη ενός νέου συστήματος mutations.

Πιο συγκεκριμένα, τα 12 καινούργια mutations (Toxic Blood, Euphoria, Mutated Skin, Cat eyes, Metamorphosis, Deadly Counter, Bloodbath, Magic Sensibilities, Piercing Cold, Conductors of Magic, Adrenaline Rush, Second Life) ξεκλειδώνονται με Greater Mutagens και Ability Points, τροποποιούν ή προσθέτουν νέες δυνατότητες στον Geralt, ενώ ξεκλειδώνουν και 4 νέα Ability Slots. Αυτά που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση είναι το Piercing Cold, το οποίο έχει 25% πιθανότητες να παγώσει τον αντίπαλο όταν χρησιμοποιηθεί σε αυτόν κάποιο Sign, το Toxic Blood, που “γυρίζει” ζημιά πίσω στον εχθρό ανάλογη με το Toxicity και το -ελαφρώς άδικο- Second Life, με το οποίο όταν η ζωή μηδενίζει, αντί να πεθάνετε, γίνεστε προσωρινά άτρωτος και η ζωή επανέρχεται στο 100%. Το νέο σύστημα στοχεύει περισσότερο στους χαρακτήρες που είναι ήδη σε κάποιο New Game+ playthrough, με το μέγιστο επίπεδο να ανεβαίνει πλέον στο 100.

Το Witcher 3: Blood and Wine συνοδεύεται από την νέα αναβάθμιση, τα οφέλη της οποίας θα καρπωθούν κάτοχοι και μη του νέου expansion. Η 1.20 εκτός από τις διάφορες διορθώσεις, φέρνει μαζί της κάποιες ευπρόσδεκτες αλλαγές. Αρχικά έχουμε ένα αισθητικό και χρηστικό ανασχεδιασμό των μενού του U.I., ώστε να υπάρχει γρηγορότερος και ευκολότερος έλεγχος με το controller. Η πιο ευπρόσδεκτη αλλαγή ήταν η δυνατότητα της άμεσης ανάγνωσης βιβλίων/ σημειώσεων ακριβώς μετά το loot τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η περιήγηση στα αποθέματα, ενώ πλέον αποθηκεύονται σε ξεχωριστό υπομενού για την πιο εύκολη εύρεση και ταξινόμησή τους.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου expansion έχουμε περισσότερες από 90 νέες αποστολές, νέα συμβόλαια τεράτων, μια καινούργια τράπουλα με κάρτες Gwent, νέα όπλα και εχθρούς και καινούργιες πανοπλίες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένα νέο witcher set και Grandmaster αναβαθμίσεις για τα ήδη υπάρχοντα

Δύο επιπλέον προσθήκες, οι οποίες αποτελούσαν mods της κοινότητας και ενσωματώνονται με το patch στο κύριο παιχνίδι είναι η απενεργοποίηση του αυτόματου τραβήγματος του σπαθιού και η επιλογή για upscaling των εχθρών ανάλογα με το επίπεδο του Geralt, ώστε να αποτελούν πάντα πρόκληση. Δυστυχώς, όμως, πολλά από τα προβλήματα είναι ακόμα εκεί. Η κίνηση του Geralt είναι ακόμα άγαρμπη και ατσούμπαλη, και αυτό γίνεται εμφανές σε μικρούς χώρους, η A.I. του Roach αρκετές στιγμές δεν περνάει καν την βάση, ενώ δεν λείπουν και τα οπτικά bugs, όπως NPCs που “εισβάλουν” στα cutscenes, καταστρέφοντας -εν μέρει- την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.

Συνοψίζοντας : Το Blood and Wine αποτελεί, αν όχι η τελευταία περιπέτεια στον κόσμο των βιβλίων του Andrzej Sapkowski, τον επίλογο στην ιστορία του Geralt της Rivia, πριν αυτός αποσυρθεί και “κρεμάσει” τα σπαθιά του. Συνδυάζει δυνατή γραφή και χαρακτήρες, με action μάχες εμπλουτισμένες με RPG στοιχεία, οι οποίες περνάνε πολύ εύκολα την βάση. Έχει όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του βασικού παιχνιδιού, ενώ θα το χαρακτήριζα ως μια μικρογραφία αυτού. Αν και η τιμή του είναι υψηλότερη από το πρώτο expansion, έχει αρκετό ποιοτικό και ποσοτικό περιεχόμενο για να σας κρατήσει για τουλάχιστον 25 ώρες.
Box Art
Tested on : PC
Developer : CD Projekt RED
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2016-05-31