The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone Review

The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone Review

18 Οκτωβρίου 2015 22:46
Η σκοτεινή τροπή της ιστορίας του Λευκού Λύκου

Πέντε σχεδόν μήνες έχουν περάσει από την ημερομηνία διάθεσης του τρίτου πονήματος της CD Projekt RED και το διάλειμμα του Geralt of Rivia φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του, καθώς τον περιμένει μία ακόμη περιπέτεια γεμάτη δράση, αγωνία, τρόμο και, τέλος, ρομαντισμό που ακούει στο όνομα, Hearts of Stone. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή στην οποία οι Πολωνοί, ύστερα από όλα τα δωρεάν «καλούδια» που μας προσέφεραν ως μία ένδειξη συγγνώμης για την καθυστέρηση του τίτλου, προσπαθούν να ανανεώσουν την εμπειρία μας με φρέσκο και πλούσιο περιεχόμενο. Το νέο expansion pack, σύμφωνα με το στούντιο ανάπτυξης, υπόσχεται να παραδώσει μία αντίστοιχη εμπειρία (πάντα ποιοτικά), ισάξια με αυτή του αρχικού παιχνιδιού. Όπως και με κάθε κυκλοφορία ενός DLC, έτσι και με αυτή, σχεδόν όλοι μας είμαστε σκεπτικοί ως προς την αγορά του, κυρίως γιατί η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι τις περισσότερες φορές το «επιπλέον περιεχόμενο» αποτελεί ευκαιρία για ξεζούμισμα. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εμπειρία μου με το εν λόγω expansion pack και αν αξίζει να επιστρέψετε στον κόσμο του Λευκού Λύκου και να ξεκινήσετε το νέο αυτό ταξίδι.

Με το που ξεκίνησε το Hearts of Stone, μου δόθηκαν τρεις επιλογές ως προς το πώς θα μπω στο νέο expansion. Η πρώτη ήταν το Fresh Start, στο οποίο ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει το παιχνίδι από την αρχή (και το Wild Hunt) και μόλις εξοπλίσει τον εαυτό του με τα απαραίτητα level και όπλα, να βρει το δρόμο του προς τα quest του expansion. Στην δεύτερη επιλογή -την οποία και επέλεξα- μπορούσα να κάνω load το ήδη υπάρχων save, ώστε να πορευθώ στο νέο expansion με το χαρακτήρα μου. Τέλος, στην Τρίτη επιλογή, μπορείτε να ξεκινήσετε κατευθείαν το questline του νέου DLC με έναν έτοιμο χαρακτήρα στα κατάλληλα level (32 για την ακρίβεια) και με ένα αξιοπρεπή εξοπλισμό. Να σημειώσω πως το expansion pack δεν είναι stand alone και απαιτεί την ύπαρξη του βασικού παιχνιδιού. Η ιστορία του Hearts of Stone λαμβάνει χώρα στη Novigrad και η αφετηρία του δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία του Geralt, καθώς καλούμαστε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ένα "συμβόλαιο" για ένα μοχθηρό τέρας, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε ένα "τέλος", με την ανάλογη, φυσικά, αμοιβή.  Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά, καθώς μέσα από αυτό το απλό και εύκολο για τον Geralt συμβόλαιο, θα λάβουν χώρα μία σειρά από πληθώρα γεγονότων, τα οποία θα ταράξουν τον πρωταγωνιστή μας, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται δειλά-δειλά το κουβάρι της ιστορίας. 

Όλη η ιστορία την οποία έχει να μας αφηγηθεί το Hearts of Stone βασίζεται στον Gaunter O'Dimm ή αλλιώς, Merchant of Mirrors, ο οποίος είχε βοηθήσει τον Geralt στην αναζήτηση της Yennefer στο παρελθόν και αποφάσισε να παρέχει ακόμη μία φορά τη βοήθεια του σε μία έντονη και δύσκολη στιγμή και ζητά ως μοναδικό αντάλλαγμα την εκτίμηση του Λύκου για την "καλοσυνάτη" αυτή πράξη. Για να δείξει, λοιπόν, την ευγνωμοσύνη του, ο Geralt, θα πρέπει να βοηθήσει τον μυστηριώδη άντρα, ώστε να διαγραφεί ένα "χρέος" που του χρωστά ο Olgierd Von Everec, ο νέος χαρακτήρας του παιχνιδιού, του οποίου η παρουσία του και ο ρόλος του έχουν τη δική τους βαρύτητα.

Την επιστροφή μέσα στους χαρακτήρες κάνει και η Shani, η έξυπνη χαριτωμένη κοκκινομάλλα την οποία γνωρίσαμε στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς. Με βασικό επάγγελμα την ιατρική, συνεχίζει τη ζωή της στην ακαδημία του Oxenfurt, ενώ το υπόλοιπο της ημέρας βάζει τις γνώσεις της στην πράξη θεραπεύοντας αρρώστους και πληγωμένους στρατιώτες. Ακόμη, μέσα στο expansion μας δίνετε η ευκαιρία να δούμε μία πιο ασυνήθιστη και χαρούμενη πλευρά του Geralt και όχι αυτή την τόσο σοβαρή που έχουμε συνηθίσει, καθώς θα τον δούμε αρκετές φορές σε περίεργες και γελοίες καταστάσεις, όπως να δοκιμάζει να δώσει λόγο μεθυσμένος, να ανιχνεύσει τα ίχνη ενός σκύλου ή να "γδύσει" κυριολεκτικά ορισμένους κλέφτες που αποφάσισαν να "δανειστούν" μερικά από τα πράγματά του χωρίς την άδειά του.

Εκτός φυσικά από την κύρια πλοκή, υπάρχουν και αρκετές δευτερεύουσες αποστολές, από αγώνες ιππασίας, μέχρι και νέα συμβόλαια τεράτων, στις οποίες μπορούμε να αναλώσουμε το χρόνο μας και να αυξήσουμε τη διάρκεια ενασχόλησής μας με το DLC κατά πολύ περισσότερο. Παρά τις ανάλαφρες πινελιές που ανέφερα προηγουμένως, στο Hearts of Stone βλέπουμε έναν μοναδικό, ξεχωριστό και πιο σκοτεινό τρόπο αφήγησης της ιστορίας από την CD Projekt RED, πράγμα το οποίο εμένα προσωπικά με χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς το τέλος τον αποστολών, όσο και αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να το προβλέψω σχεδόν ποτέ.

Το σκοτεινό κομμάτι το αναφέρω, καθώς ο τρόπος τον οποίο αποφάσισε η εταιρία να μεταμορφώσει τα πιο απλά και «παιδικά» quests είναι αριστουργηματικός, μπλέκοντας έτσι πολύ όμορφα το «λευκό» με το «μαύρο», δείχνοντας κάθε στιγμή στον παίκτη την διπλή όψη του νομίσματος. Η ατμόσφαιρα του expansion σε ορισμένα σημεία είναι μελαγχολική και τολμώ να πω, αποπνικτική. Το «σκοτεινό» άγγιγμα φαίνεται και στην επιλογή των Πολωνών για το νέο "κακό" που θα στοιχειώσει την ζωή του Geralt, παρατηρώντας υπομονετικά οποιαδήποτε κίνησή του. Μία ακόμη σοφή απόφαση από την εταιρία, είναι η αύξηση του επιπέδου δυσκολίας, κατ' εμέ πράγμα απαραίτητο, καθώς η πρόκληση την οποία προσέφερε το βασικό παιχνίδι ήταν πολλές φορές αστεία για το επίπεδό του. Με την αύξηση αυτή, πλέον, θα σκεφτείτε διπλά προτού εισέλθετε σε μία σπηλιά απροετοίμαστοι, χωρίς να έχετε ετοιμάσει τα κατάλληλα Oils για τα όπλα σας, Potions για την αναπλήρωση της υγείας σας και ενδυνάμωση των χτυπημάτων σας. 

Εσείς που σκοπεύετε να συνεχίσετε στο Hearts of Stone με τον χαρακτήρα σας, μην μπείτε καν στη διαδικασία να ασχοληθείτε με το expansion pack αν δεν είστε, τουλάχιστον 30 lvl. Εκτός από ένα νέο ταξίδι διάρκειας περίπου 10 ωρών (για το βασικό storyline), προσφέρεται και νέο, πλούσιο περιεχόμενο από πανοπλίες και όπλα, μέχρι νέα τέρατα και bosses. Oι πανοπλίες που πέρασαν από το inventory μου κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με το expansion, είναι καλοσχεδιασμένες με την λεπτομέρεια να κάνει και αυτή την φορά την δικιά της "παράσταση" παίζοντας με την χρωματική παλέτα και με έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό. Ακόμη, το νέο expansion έρχεται με έναν ολοκαίνουριο Blacksmith με την ονομασία, Runewright, ο οποίος, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, μπορεί να ενδυναμώσει τα όπλα σας με διάφορα runes και glyphs, τα οποία έναντι των κανονικών που έχουμε συνηθίσει, μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά δυνατότερα. Τον εν λόγω σιδηρουργό, μπορείτε να τον "ξεκλειδώσετε" από την αρχή του παιχνιδιού, εφόσον ολοκληρώσετε ένα quest του. Να σημειωθεί, πως θα ήταν καλό πριν αποφασίσετε να τον επισκεφτείτε, να έχετε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό χρυσού, διότι οι τιμές του δεν είναι και πολύ συμφέρουσες.

Τέλος, στο Hearts of Stone υπάρχουν διάφορες μικρές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν αποδοθεί στα σωστά σημεία και παραδίδουν μία ακόμη πιο ευχάριστη εμπειρία. Τα Runes τα οποία μπορείτε να τοποθετείτε στις πανοπλίες σας έχουν λάβει μία διαφορετική μορφή, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίζετε ευκολότερα, στο χάρτη έχει προστεθεί ένας οδηγός υπό την μορφή κέρσορα, έτσι ώστε να εντοπίζετε πιο άμεσα και εύληπτα την τοποθεσία που επιθυμείτε και άλλα. Κλείνοντας, να αναφέρω πως καθ’ όλη τη διάρκεια ενασχόλησής μου με το Hearts of Stone δε συνάντησα κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όπως glitches, frame drop, bugs κλπ.

Συνοψίζοντας : Το Heart of Stones αποτελεί μία συναρπαστική εμπειρία που είναι σίγουρο πως θα ευχαριστηθούν όλοι οι fans και μη του παιχνιδιού. Οι νέοι χαρακτήρες έχουν δεχτεί την πρέπουσα προσοχή, ο καλογραμμένος διάλογος παραμένει ακόμη ένα από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα οι νέες προσθήκες όσον αφορά τις πανοπλίες, τα όπλα, τα τέρατα και τα bosses δένουν όμορφα και γεμίζουν ακόμη περισσότερα τον ήδη τεράστιο κόσμο του The Witcher 3. Η υψηλότερη πρόκληση, οι μικρές βελτιώσεις και τέλος, η απόφαση της CD Projekt RED να προσθέσει μερικές «σκοτεινές» σταγόνες μέσα στο όλο μίγμα αποδείχθηκε σωστή, καθώς κατάφερε με τρομερή επιτυχία να με "τραβήξει" για μία ακόμη φορά στο μαγευτικό κόσμο. Με βάση όλα τα παραπάνω και τέλος, την τιμή, το νέο expansion pack αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθείτε ξανά με το μεγαλειώδες RPG των Πολωνών.
Box Art
Tested on : PC
Developer : CD Projekt RED
Publisher : Bandai Namco
Available for : PC, PS4, Xbox One
Release date : 2015-10-13