Από που να ξεκινήσω αυτό το κείμενο…Ειλικρινά δε ξέρω, γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να σας πω, που δεν κρατιέμαι! Αρχικά, να αναφέρω ότι είμαι μεγάλος fan του Bayonetta franchise, από το 2009 με το πρώτο παιχνίδι, το οποίο έπαιξα στο Xbox 360 και με είχε εντυπωσιάσει, ενώ το ίδιο έγινε και το 2014 με το Bayonetta 2 στο Wii U. Ως, fan, λοιπόν, του hack ‘n’ slash είδους, τολμώ να πω ότι αυτή η σειρά βρίσκεται στην πρώτη τριάδα για εμένα, μαζί με τα Ninja Gaiden και God of War. Πριν προχωρήσω με τις εντυπώσεις μου, θέλω να σταθώ λίγο στο πόσο σημαντική είναι η Platinum Games στο Action είδος και πόσο πολύ την έχουμε ανάγκη εμείς ως gamers, διότι μας έχει χαρίσει πολλά ακόμη διαμάντια, όπως το πρόσφατο Astral Chain του Switch, το Vanquish, καθώς και το εξαιρετικό NieR:Automata.
Ας περάσω όμως στα του παιχνιδιού. Έχω στα χέρια μου το Bayonetta 3 εδώ και περίπου 25 μέρες και έτσι υπήρχε ο χρόνος να το απολαύσω όσο θα ήθελα. Σχεδόν δε μπορώ να πιστέψω ότι επιτέλους είμαστε εδώ, σήμερα, και μιλάμε για το Bayonetta 3, το οποίο αμέσως μετά την πρώτη φορά που το είδαμε το 2017 με εκείνο το μικρό teaser, είχε χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, λες και η PlatinumGames το είχε “ακυρώσει”. Φτάσαμε, όμως, στο τώρα και η πανέμορφη και γλυκιά μας μάγισσα επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια απουσίας, πιο ορεξάτη από ποτέ, με τους γνωστούς και κλασσικούς της φίλους, με νέα πρόσωπα και νέους εχθρούς που θέλουν, τι άλλο; Να καταστρέψουν τον κόσμο!
Το Bayonetta 3 ξεκινάει με τον θάνατο της…Bayonetta, κάτι που είχαμε δει από τα πρώτα κιόλας trailers. Χωρίς να σας αποκαλύψω το λόγο, λίγη ώρα μετά, τη βλέπουμε να περπατάει στους δρόμους μιας πόλης και μέσα από κάποια γεγονότα που συμβαίνουν, θα ανακαλύψει ότι μία νέα δύναμη ξυπνάει και θέλει να εξολοθρεύσει όλο τον κόσμο. Η Cereza θα έρθει αντιμέτωπη με μία νέα φατρία εχθρών που ονομάζονται Homunculi, που μαντέψτε….θέλουν ομοίως να προκαλέσουν χάος. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, αυτό που πρέπει να κάνει η χαρισματική μάγισσα είναι να βρει κάποια orbs (artifacts) και να ταξιδέψει σε διαφορετικές τοποθεσίες της γης για να αντιμετωπίσει το κακό που έχει βρει τον κόσμο. Φυσικά, αυτό δε γίνεται να το κάνει μόνη της και θα χρειαστεί τη βοήθεια γνωστών και νέων προσώπων.
Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι η Jeanne, που σίγουρα θα τη θυμάστε, ενώ και οι Enzo, Luka, Rodin βρίσκονται στο τρίτο κεφάλαιο, ο καθένας για να βοηθήσει με το δικό του τρόπο. Σε αυτό το παιχνίδι θα γνωρίσετε και την Viola, η οποία έρχεται από μία άλλη διάσταση για κάποιο συγκεκριμένο λόγο (που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω) και θα βοηθήσει την Bayonetta να βρει αυτά τα Artifacts και να βάλουν τέλος μια και καλή στα Homunculi. Εκείνη δεν είναι κάποια μάγισσα και αντ’ αυτού έχει ένα τεράστιο Katana μαζί της.
Όπως καταλάβατε, είναι η νέα playable χαρακτήρας. Μου άρεσε πολύ που η Platinum έκανε κάτι διαφορετικό με το 3ο κεφάλαιο και έδωσε στον παίκτη τη δυνατότητα να παίξει και με άλλους χαρακτήρες. Η Viola, λοιπόν, έχει τα δικά της μοναδικά skills, ενώ πλάι της έχει και το Cheshire, το οποίο το καλεί όταν πετάει το σπαθί της στο έδαφος. Πρόκειται για ένα δαίμονα-companion σε μορφή γάτας που βοηθάει στη μάχη. Προτού ξεκινήσω με το «καθαρό» gameplay της Bayonetta, η οποία φυσικά και είναι η κεντρική playable χαρακτήρας του παιχνιδιού, να σας πω ότι η Platinum είπε να κάνει κάτι φρέσκο και όσον αφορά το gameplay της Jeanne.
Εκείνη είναι βασική χαρακτήρας σε ορισμένες πίστες, που όμοιές τους δεν έχουμε δει ποτέ στο franchise. Μάλιστα, έχουν και ένα άρωμα από τη σειρά Metal Gear. Θα σταματήσω εδώ, όμως, καθώς δε θέλω να ‘σποιλάρω’ τίποτα απολύτως, μιας και θα ήταν καλύτερο να ανακαλύψετε μερικά πράγματα από μόνοι σας. Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω με πιο απλά λόγια, είναι ότι στο Bayonetta 3, το στούντιο αποφάσισε να δώσει τη σκυτάλη και σε άλλους χαρακτήρες, να δοκιμάσει νέα πράγματα -και μου άρεσε πολύ, καθώς έδωσε νέα πνοή στο franchise που μόνο καλοδεχούμενη είναι.
Η Bayonetta ξεκινάει με τα απλά πιστολάκια που γνωρίζετε και όσο περνάει ο χρόνος θα πάρει μια μεγάλη γκάμα από ολοκαίνουργια όπλα -τα πιο διασκεδαστικά στο franchise, από ένα γιογιό με φωτιές, μέχρι και ένα μαγικό staff που πετάει νυχτερίδες και μαγικές μπάλες. Το κάθε όπλο είναι ξεχωριστό τόσο σε εμφάνισή, αλλά και σε ύφος και δίνει την ελευθερία στον παίκτη να προσεγγίσει μία μάχη όπως θέλει, όποτε το θέλει και να παίξει όπως θέλει. Το gameplay του παιχνιδιού έχει ανέβει πολλά σκαλιά πάνω και με το χέρι στην καρδιά μπορώ να σας πω ότι η PlatinumGames ξεπέρασε τον εαυτό της. Από τεράστιες μάχες με summons (δαίμονες) που θυμίζουν μάχες Godzilla vs Kong, φανταστικά boss battles, τα οποία είναι μοναδικά, μέχρι τις απλές μάχες που δεν χόρταινα να παίζω, το Bayonetta 3 είναι απλά εξαιρετικό σε αυτό το κομμάτι.
Το κάθε νέο όπλο έχει ενσωματωμένο ένα summon που είτε θα βοηθάει μέσα στη μάχη, είτε στον έξω κόσμο. Η Bayonetta μπορεί πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού να καλέσει το δαίμονα (το summon δηλαδή) μέσα στη μάχη και ο παίκτης έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του. Μία νέα επιλογή που επίσης μου άρεσε. Εκτός από τη μάχη, όμως, οι δαίμονες βοηθούν και στο pacing των πιστών. Για παράδειγμα, το γιογιό που ανέφερα παραπάνω, έχει ως summon μια αράχνη, που βοηθάει την Bayonetta να ανέβει βουνά ή κτήρια ή να πετάει ιστούς και να πηγαίνει πιο γρήγορα στον αέρα.
H PlatinumGames έφερε επιτέλους και τα skill trees στο παιχνίδι που δυναμώνουν την Bayonetta με ζωή, μαγική ενέργεια κλπ, καθώς και όλα τα όπλα και τα summons. Το κάθε όπλο έχει τη δική του καρτέλα και σας δίνεται το ελεύθερο να αναβαθμίσετε όποιες κινήσεις θέλετε ή και να πάρετε νέες ικανότητες. Φυσικά, από το gameplay δε θα μπορούσε να λείπει και το “Witch Time”, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού (του ZR), η Bayonetta μπορεί να παγώνει το χρόνο για πολύ λίγα δευτερόλεπτα και να επιτεθεί στον εχθρό, ενώ εκείνος δε μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα.
Ένα γνώριμο χαρακτηριστικό από τα προηγούμενα δύο παιχνίδια που φυσικά δε λείπει ούτε εδώ, μιας και είναι η «στάμπα» των Bayonetta παιχνιδιών. Να σας πω κάπου εδώ ότι το παιχνίδι έχει και αρκετές νέες ιδέες όσον αφορά το customization, αφού στο μαγαζί του Rodin, εκτός από τα βασικά αντικείμενα και τα γλειφιτζούρια, μπορούσα να αγοράσω στολές και χρώματα για να βάφω τα μαλλιά και τα γυαλιά της Bayonetta. Όσον αφορά τα γλειφιτζούρια, και εδώ υπάρχει κανονικά το crafting σύστημα, όπως στα προηγούμενα κεφάλαια.
Τα γραφικά του Bayonetta 3 είναι ικανοποιητικά και πιστεύω “ξεζουμίζουν” τελείως το Nintendo Switch. Η PlatinumGames κυριολεκτικά το τερμάτισε με τα μοντέλα των χαρακτήρων που δείχνουν πολύ εντυπωσιακά, αλλά και τα γραφικά στα όπλα και στα εφέ δεν απογοητεύουν. Εκεί που ίσως χρειαζόταν λίγη περισσότερη δουλειά είναι στα περιβάλλοντα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύναμα και δείχνουν πως η εμπειρία σχεδιάστηκε για το Switch με την όποια «ιπποδύναμή» του. Ειδικά σε κάποιες περιοχές που είναι πιο ανοιχτές, τα textures δεν είναι τόσο ικανοποιητικά.
Δεν πιστεύω ότι αυτό πάει πίσω τη συνολική εμπειρία του παιχνιδιού, αλλά έπρεπε να ειπωθεί. Επίσης, να αναφέρω ότι σε αρκετές περιπτώσεις εντόπισα pop-up στα textures. Επίσης, το παιχνίδι τρέχει σταθερά -συνήθως- στα 60FPS και αυτό ανεβάζει τη συνολική εμπειρία, μιας και κάνει τη μάχη πολύ ομαλή, κάτι που φυσικά χρειάζεται σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Βέβαια, λέω «συνήθως», καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ειδικότερα όταν γινόταν χαμός στην οθόνη, τα FPS έπεφταν ελαφρώς. Το παιχνίδι το δοκίμασα κυρίως σε docked μορφή και όλα τα τεχνικά που αναφέρω παραπάνω ισχύουν για όταν είχα συνδεμένη την κονσόλα στην τηλεόρασή μου. Ωστόσο, δοκίμασα και την handheld έκδοση και ήταν το ίδιο καλή σαν εμπειρία, χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Μιας και μιλάμε για Bayonetta, η μουσική παίζει τεράστιο ρόλο -ειδικά στις μάχες- με εμβληματικά κομμάτια και μουσικές που μπορούν να «πορώνουν». Ναι, η PlatinumGames κατάφερε ξανά να ντύσει καταπληκτικά το παιχνίδι, με κομμάτια που θα σας μείνουν και σίγουρα θα ακούτε και μετά τους τίτλους τέλους, σε κάποια streaming υπηρεσία. Βέβαια, δε γίνεται να ξεπεραστεί ακόμα το “Fly me to the Moon” που ακούγαμε στο πρώτο Bayonetta, κατά την προσωπική μου πάντα άποψη. Λίγο πριν κλείσω αυτό το κείμενο, θέλω να σας πω ότι σε αυτό το παιχνίδι, την “Cereza” την υποδύεται πλέον μία άλλη ηθοποιός και συγκεκριμένα η Jennifer Hale που γνωρίσαμε ως Samus στα Metroid Prime. Δυστυχώς, έγιναν πολλά στα παρασκήνια και η αγαπημένη για πολλούς, Hellena Taylor δε συμμετέχει στο παιχνίδι.
Δε θέλω να σταθώ στους λόγους για τους οποίους δε βρίσκεται στο 3ο μέρος της σειράς, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Hale μπήκε στο πετσί του ρόλου και δεν είχα κανένα απολύτως θέμα με την ερμηνεία της φωνής της. Θα ήθελα την παλιά Bayonetta που ξέρω; Η απάντηση είναι ναι, φυσικά. Με πείραξε όμως η νέα φωνή της πρωταγωνίστριας; Η απάντηση είναι όχι, καθόλου. Το Bayonetta 3 κυκλοφορεί, λοιπόν, στις 28 Οκτωβρίου και είναι το απόλυτο action/hack ‘n’ slash παιχνίδι για το 2022 μέχρι στιγμής. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες ακόμα, αλλά καλύτερα να σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας. "If you need to learn how to talk to a lady, ask your mum" -Bayonetta.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.