Το Nintendo Switch Sports επαναφέρει επιτυχημένα το πνεύμα του Wii | Review

Το Nintendo Switch Sports επαναφέρει επιτυχημένα το πνεύμα του Wii | Review

12 Μαΐου 2022 10:07
Αλλά στερείται πλούσιου περιεχομένου για την θριαμβευτική επιστροφή

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι το Wii Sports είναι το παιχνίδι της Nintendo με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της. Έχοντας σταματήσει στα 82,9 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει σχεδόν διπλάσιες πωλήσεις από το δεύτερο παιχνίδι της λίστας - που δεν είναι άλλο από το Mario Kart 8 Deluxe (με 45,3 εκ). Σύμφωνοι, το νούμερο είναι λίγο παραπλανητικό, μιας και το Wii Sports ήταν bundled από την πρώτη μέρα μαζί με το Wii παντού, εκτός από την Ιαπωνία, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την σημασία και την εμπορική συμβολή του. Ήταν η εμπειρία που σύστησε και, εν τέλει, καθόρισε την κονσόλα σε ένα τεράστιο κοινό. Ακόμα και σήμερα νομίζω δεν υπάρχει παιχνίδι που να είναι τόσο στενά συνυφασμένο με το Wii όσο αυτό και δικαίως. Η γοητεία της απλότητάς του, όχι απλά έχει παραμείνει διαχρονική, αλλά έχει επανεκτιμηθεί για την αποτελεσματικότητα και την ευστοχία με την οποία εκπλήρωσε τον σκοπό του: να επικοινωνήσει την ταυτότητα της νέας -τότε- κονσόλας της Nintendo.   

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά το Wii Sports και δεκατρία μετά το εξαιρετικό sequel του, το Wii Sports Resort, η ιαπωνική εταιρεία επιστρέφει στην σειρά με το Nintendo Switch Sports, διατηρώντας την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία. Και παραδόξως, μετά από τόσο καιρό, παραμένει απολαυστικό και φρέσκο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλού. Από τη στιγμή που η μόδα των motion controls ξεθώριασε, τέτοιες εμπειρίες εγκαταλείφθηκαν ολοκληρωτικά από τις εταιρείες. Τα χαρακτηριστικά του Switch όμως προσφέρονται για μια επαναφορά και η Nintendo δεν θα μπορούσε να αφήσει αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Καλά αλλά λίγα   

Για όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με την σειρά, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή δε βασίζεται στην πολυπλοκότητα του gameplay, αλλά στην αμεσότητα. Προτού δούμε πιο αναλυτικά το κάθε άθλημα, ας πούμε ότι ως γενική αρχή, ο παίκτης (εκτός από το ποδόσφαιρο) είτε δεν έχει καθόλου, είτε έχει ελάχιστο έλεγχο του χαρακτήρα του στο γήπεδο και απλά χρησιμοποιεί μικρές κινήσεις -που εξομοιώνουν πολύ χοντρικά την τεχνική των αντίστοιχων αθλημάτων- στον σωστό χρόνο. Ξανά, η απήχηση δεν βρίσκεται στο βάθος του gameplay αλλά στο πόσο κατανοητή και ευχάριστη στη στιγμή είναι η εμπειρία σε αυτό το πρώτο επίπεδο της δράσης - αντίδρασης. Ο παίκτης εξοικειώνεται με την λογική του παιχνιδιού σχεδόν ακαριαία και έπειτα, οι αγώνες μετατρέπονται σε ένα πολύ ενεργητικό πάρε – δώσε που εκτιμάται περισσότερο αν το σκεφτούμε με όρους party game παρά με αυτούς ενός παραδοσιακού αθλητικού τίτλου.   

Δυστυχώς, όμως, το Switch Sports δεν χαρακτηρίζεται από τεράστιο περιεχόμενο. Θα έλεγα πως διαθέτει μόνο την απολύτως απαραίτητη ραχοκοκαλιά επιλογών των παιχνιδιών του είδους και σχεδόν τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει ας πούμε κάτι που να μοιάζει έστω και στο περίπου με single player περιεχόμενο. Μπορείς φυσικά να παίξεις από μόνος σου, αλλά πέρα από τα μικρά tutorials που σου μαθαίνουν τα βασικά, είναι μόνο απλά, μεμονωμένα ματς, τα οποία μάλιστα δεν προσφέρουν και καμία ανταμοιβή ή πρόοδο. Κάνοντας μια χοντροκομμένη σύγκριση, σκεφτείτε το NBA 2K να έχει για single player περιεχόμενο, μόνο την επιλογή ενός exhibition match. Όπως προείπα, πρέπει να το βλέπουμε και να το κρίνουμε με όρους party game, αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσε εδώ να προσφέρει έστω ένα υποτυπώδες τουρνουά που να σου παρουσιάζει τα αθλήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όλο το παιχνίδι να στερείται και προσωπικότητας. Θυμάμαι παραδείγματος χάρη το πόσο ωραία ήταν δοσμένο το νησί στο Wii Sports Resort και αν το συγκρίνω με το Switch, αποκαλύπτεται εδώ ένα παιχνίδι με σαφώς μικρότερη κλίμακα και φιλοδοξία.

Οπότε, εν τέλει, ως επιλογές έχουμε το online play, το local play ή μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας. Η Nintendo θεωρεί ως κεντρικό mode το online και γι’ αυτό οι ανταμοιβές (εννοώντας περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης του παίκτη μας) βρίσκονται εκεί.  

Ούτε τα αθλήματα είναι πολλά. Είναι έξι, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για τρία καινούργια και άλλα τρία που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν: το τένις, το bowling και αυτό το -κάτι σαν- ξιφομαχία που υπήρχε και στο Wii Sports Resort κι εδώ επιστρέφει με την ονομασία chambara. Να αναφέρω βέβαια πως η Nintendo έχει ανακοινώσει πως το Golf θα έρθει με δωρεάν update μέσα στο καλοκαίρι.

Τα νέα αθλήματα είναι το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο και το badminton και, ευτυχώς, είναι όλα εξαιρετικά, το καθένα με τον τρόπο του. Ας τα δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά.

Volley

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο timing. Πρέπει ο παίκτης να πηδήξει στον σωστό χρόνο, να καρφώσει στον σωστό χρόνο, να αποκρούσει στον σωστό χρόνο και να πασάρει στον σωστό χρόνο για να αυξήσει τις πιθανότητές του για πόντο. Μπορεί να δώσει μια γενική κατεύθυνση στο καρφί του, αλλά μέχρι εκεί. Το ίδιο ισχύει και στον έλεγχο του αθλητή. Ο παίκτης μπορεί να τον ελέγξει δεξιά-αριστερά μόνο σε περιπτώσεις άμυνας (υποδοχής και block). Το Volley αναδεικνύεται πολύ όταν παίζεται με δύο παίκτες σε κάθε ομάδα και εξελίσσεται σε έναν μαραθώνιο από μικρές σωστές κινήσεις. Απαιτεί πραγματική συγκέντρωση και κλιμακώνει την έντασή του στους μεγάλους πόντους. Παρότι είναι πολύ απλό, το βρήκα πολύ διασκεδαστικό και σε σημεία, αναπάντεχα αγωνιώδες. Μια ουσιαστική, ενδιαφέρουσα προσθήκη.

Badminton

Γενικότερα, αθλήματα με ρακέτες ταιριάζουν “γάντι” στις δυνατότητες των motion controls και γι’ αυτό, μετά τα tennis και ping pong, έρχεται πλέον και η σειρά του Badminton. Ήμουν επιφυλακτικός για το τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα και με εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Είναι σίγουρα ένα καλύτερα υλοποιημένο άθλημα από το ping pong. Ίσως και από το τένις. Ούτε εδώ ο παίκτης ελέγχει τον χαρακτήρα του αλλά ελέγχει τα χτυπήματά του. Συνδυάζοντας σωστό timing με στρατηγικές αποφάσεις (υπάρχει dropshot, lob και καρφί) και έναν πολύ γρήγορο ρυθμό, το badminton μπορεί να γίνει αρκετά έντονο, ακόμα και εξαντλητικό. Με καλούς παίκτες, τα ράλι μπορεί να είναι πραγματικά ατελείωτα και το παραμικρό λάθος, να πληρωθεί ακριβά. Έχει αυτό το ελάχιστο έξτρα βάθος στους μηχανισμούς που το κάνει πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου από το τένις. Ένα από τα αγαπημένα μου.

Football

Το μοναδικό άθλημα που παίζεται και με τα δύο joy cons και ο παίκτης χειρίζεται και την κίνηση του χαρακτήρα του στο γήπεδο. Με διαφορά το πιο βαθύ από όλα τα υπόλοιπα, είναι πρακτικά μια λίγο πιο “προσβάσιμη” εκδοχή του Rocket League, με την έννοια ότι προσφέρει πιο εύκολο έλεγχο των χτυπημάτων. Αναμενόμενα, είναι άκρως εθιστικό και ιδίως online, μπορεί να σε απορροφήσει για ώρες. Προσωπικά, βρήκα το 4 VS 4 το πιο απολαυστικό του mode (προσφέρεται και 1 VS 1).  Υπάρχει και η επιλογή ο παίκτης να δέσει με ένα leg strap το joy-con στο πόδι του και να ελέγχει τα χτυπήματά του με αυτόν τον τρόπο, αλλά όχι ακόμα στο κανονικό παιχνίδι. Μόνο στο Shootout (όπου ο παίκτης κλωτσάει μπάλες προς το τέρμα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο η Nintendo έχει υποσχεθεί πως αργά ή γρήγορα θα γίνει συμβατό και με το κανονικό παιχνίδι.

Τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια που επανέρχονται (tennis, bowling, chambara), είναι μεν αναγνωρισμένης και σταθερής αξίας, αλλά είναι λίγο απογοητευτικό που έρχονται αυτούσια από το παρελθόν. Καταλαβαίνω πως ενδεχομένως η Nintendo θέλει να χτυπήσει και λίγο στην νοσταλγία του κοινού, αλλά θα προτιμούσα να τολμούσαν πιθανές βελτιώσεις ή αλλαγές. Αν δεν με ξεγελά η μνήμη μου, γιατί έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε, μου φάνηκαν πανομοιότυπα.

Τέλος, τεχνικά, το παιχνίδι είναι εξαιρετικό. Και όταν μιλάω για το τεχνικό σκέλος αυτών των τίτλων, αναφέρομαι κυρίως στο πώς στέκεται το online τμήμα του που είναι και το σημαντικότερο. Η εμπειρία μου λοιπόν ήταν θετική και, παρότι δεν έχω και την πιο σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ, δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα ήταν γρήγορα και, σχετικά, σταθερά. Τα μενού είναι λίγα, φειδωλά και ευνόητα και γενικότερα, είναι εύκολο να βρεις πώς θα κάνεις τι. Στοιχείο πολύ σημαντικό για το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί. Οπτικά είναι “πεντακάθαρο” και με ξεκούραστα χρώματα. Η εικόνα δεν εντυπωσιάζει, αλλά υπηρετεί στην εντέλεια την εμπειρία.  

Συνοψίζοντας : Απόλαυσα το χρόνο μου με το Nintendo Switch Sports και σκοπεύω να συνεχίσω να παίζω online και κυρίως, με φίλους στο σπίτι. Η αμεσότητα των motion controls και η απλότητα του σχεδιασμού – σήμα κατατεθέν της σειράς, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που, εξαιτίας και της πολύχρονης απουσίας του από το gaming, παραμένει μοναδικό. Φαντάζει ταυτόχρονα νοσταλγικό όσο και, αναπάντεχα, φρέσκο. Τα νέα αθλήματα είναι όλα επιτυχημένα, με την δική τους προσωπικότητα και στυλ παιχνιδιού ενώ, το online κομμάτι είναι ευνόητα στημένο και λειτουργικό. Δυστυχώς όμως, παρότι η Nintendo μας έχει προϊδεάσει για προσθήκη περιεχομένου (με πρώτο το Golf που θα έρθει δωρεάν το καλοκαίρι), αυτή τη στιγμή το Switch Sports φαίνεται να προσφέρει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Η απουσία ακόμα και ενός υποτυπώδους single player περιεχομένου πληγώνει το παιχνίδι, στερώντας του, εκτός των άλλων και λίγη προσωπικότητα που τόσο μοιάζει να έχει ανάγκη. Προς το παρόν, θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα λοιπόν μόνο ως ένα party game που ζωντανεύει πραγματικά και δείχνει την ποιότητά του με παρέα, είτε online είτε όχι. Είναι δηλαδή πιο κοντά στο Wii Sports παρά στο Wii Sports Resort.
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Nintendo EPD
Publisher : Nintendo
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Switch
Release date : 29-04-2022