Devil May Cry 3: Special Edition - Nintendo Switch Review - Για να κουβαλάς το δαίμονα παντού μαζί σου

Devil May Cry 3: Special Edition - Nintendo Switch Review - Για να κουβαλάς το δαίμονα παντού μαζί σου

13 Μαρτίου 2020 10:30
Μια ματιά στη νέα έκδοση για την υβριδική κονσόλα

Το έχει ακούσει έτσι; Το μύθο του Sparda. Όταν ήμουν νέος, ο πατέρας μου, μου έλεγε ιστορίες για αυτό. Την ιστορία ενός επαναστάτη που με τη βοήθεια του σπαθιού του εναντιώθηκε στους δαίμονες και στο ίδιο του το είδος, για το γενικότερο καλό των ανθρώπων.

Με τις παραπάνω προτάσεις άνοιξε το opening cinematic intro, δεκαπέντε χρονιά πριν, του καλύτερου τίτλου της σειράς Devil May Cry κατά την προσωπική μου άποψη. Το ενδιαφέρον με το Devil May Cry 3 είναι ότι κυκλοφόρησε σχεδόν τρία χρόνια αργότερα του -κατά πολλούς- αρκετά υποδεέστερου προκατόχου του, Devil May Cry 2, και ερχόταν από την ίδια ομάδα ανάπτυξης, μα με αρκετά διαφορετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά, δίνοντας στο κοινό ίσως τον καλύτερο μέχρι και σήμερα τίτλο στη σειρά.

Σαφώς και τόσα χρόνια αργότερα δε θα περιμένατε το οποιοδήποτε κείμενο για να σας ενημερώσει σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, σε ότι αφορά την αφύπνιση του Dante, καθώς θεωρώ ως δεδομένο πως είτε έχετε καταπιαστεί με τη σειρά κάποια στιγμή στο παρελθόν είτε έχετε ακούσει για αυτή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε ίσως για τον τίτλο που έχει κυκλοφορήσει στις περισσότερες επανεκδόσεις από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η Remastered έκδοση του και έπειτα. Μαζι με το Resident Evil 4, διεκδικεί ίσως τα σκήπτρα του πιο επανεμφανιζόμενου βιντεοπαιχνιδιού, σε κονσόλες φορητές και μη, όπως και σε προσωπικούς υπολογιστές.

Όσον αφορά το Nintendo Switch τώρα, από την αρχή φαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος όπου η τρίτη περιπέτεια του Dante κυκλοφόρησε σπασμωδικά στη φορητή της εκδοχή και όχι ως ένα ολοκληρωμένο Remastered πακέτο, όπως και τις υπόλοιπες κονσόλες αυτής και της προηγούμενης γενιάς. Για την ιστορία, το Dante’s Awakening, όπως και οι δύο προηγούμενοι τίτλοι, έγιναν διαθέσιμοι με διαφορά ορισμένων μηνών στο Nintendo Store, με το Triple Pack να εμφανίζεται με την κυκλοφορία του τρίτου μέρους, στις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Ο λόγος, κατά τη γνώμη μου, ονομάζεται 'Free Style Mode', το οποίο ουσιαστικά φέρνει και το νέο αέρα, σε ότι αφορά το ήδη δυναμικό σύστημα μάχης του τίτλου. Στον τομέα που το Devil May Cry 3 διέφερε από τους προκατόχους του ήταν τα διαφορετικά στιλ που μπορούσε να επιλέξει ο χρήστης πριν την έναρξη ενός Mission. Είχε τη δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ τεσσάρων, τα οποία άλλαζαν κατά πολύ την προσέγγιση του χαρακτήρα και την εξέλιξη της ίδιας της μάχης, ανάλογα με τα γούστα του ίδιου του παίκτη. Η Gunslinger επιλογή έδινε έμφαση στις επιθέσεις με τα πιστόλια που είχε στην κατοχή του ο Dante. Η επιλογή Swordmaster μπορούσε από την άλλη να εκτελέσει εντυπωσιακότερα Combos με το σπαθί του χαρακτήρα και ομοίως, οι επιλογές Trickster και Royalguard, έδιναν μία πιο ελεύθερη προσέγγιση στη μάχη για τον εντυπωσιασμό στην πρώτη περίπτωση, και με έμφαση σε μία πιο αμυντική προσέγγιση σε ότι αφορά την τελευταία.

Η διαφορά, λοιπόν, στην έκδοση του Nintendo Switch είναι ότι επιλέγοντας το Free Style Mode, έναντι του Original κατά την έναρξη του τίτλου, μπορούμε πλέον να αλλάξουμε τα στιλ μάχης σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης, με το πάτημα του εκάστοτε πλήκτρου του Controller και δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουμε κάποιο πριν την έναρξη μιας αποστολής. Μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τη βαρύτητα της παραπάνω επιλογής, όταν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο διαφορετικού τύπου εχθρούς, μα και διαφορετικού τύπου Boss καθώς και Mini Bosses, όπου η προσέγγισή μας σε αυτή την περίπτωση παίζει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση μιας μάχης.

Πέραν αυτού, λόγο του ότι η εναλλαγή μεταξύ στιλ γίνεται ακαριαία, μπορούμε να εκτελέσουμε περισσότερα και εντυπωσιακότερα Combos, καθώς η μάχη του τίτλου παίρνει άλλη διάσταση, με τον Dante να ξεσπά σε ένα χορευτικό συνονθύλευμα εντυπωσιακών κινήσεων και επιθέσεων. Σε συνάρτηση μάλιστα με το εντυπωσιακό soundtrack του τίτλου, το οποίο αποτελείτε από Industrial Metal ήχους, το αποτέλεσμα παραμένει ακόμα και σήμερα, άκρως εντυπωσιακό και εθιστικό, παρ’ όλους τους περιορισμούς της εποχής.

Ο τίτλος, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και εδώ έχει υποστεί το σχετικό ρετούς για να χαρακτηριστεί ως remaster. Τα καλογυαλισμένα μοντέλα των χαρακτήρων και των επιπέδων, σε συνδυασμό με την απαλοιφή της γνωστής θολούρας που μαστίζει τα παιχνίδια της εποχής, χαρίζει ένα αρκετά ευχάριστο αποτέλεσμα σε ότι αφορά την απεικόνιση του τίτλου, είτε σε Docked Mode είτε στη φορητή του εκδοχή, κάνοντας την ενασχόληση σας μαζί του αρκετά ευχάριστη, χωρίς να ξενίζουν τα χαμηλής ποσότητας πολύγωνα.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν τίτλο δεκαπέντε ετών. Εντυπωσιακή είναι και η ρευστότητα στην κίνηση του χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της μάχης και της εξερεύνησης, με τα καρέ να παραμένουν σταθερά και στις δύο περιπτώσεις, καθώς άξιος λόγου είναι και ο σχεδόν μηδενικός χρόνος φόρτωσης, πράγμα που καθιστά τον τίτλο ιδανικό για την «On the Go» περίπτωση του Switch.

Το μοναδικό αγκάθι που μπορώ να βρω στη συγκεκριμένη έκδοση είναι τα cutscenes, τα οποία όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και εδώ, δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, με την χαμηλής ποιότητα των textures και τα λιγοστά πολύγωνα να ρίχνουν το γενικότερο σύνολο του τίτλου, το οποίο κυμαίνεται γενικά σε υψηλά επίπεδα, αν λάβουμε υπόψιν την ηλικία του και τον χαρακτηρισμό του ως Remaster και όχι ως Remake.

Συνοψίζοντας : Θεωρώ το Devil May Cry 3 Special Edition μια καλή περίπτωση αν εξετάσουμε τον τίτλο μεμονωμένα και όχι ως ένα κομμάτι ενός γενικότερου συνόλου που ακούει στο όνομα Triple Pack. Για εμένα προσωπικά πρόκειται για τον καλύτερο και εντυπωσιακότερο τίτλο της σειράς, ο οποίος έχει έρθει στην κονσόλα της Nintendo με το απαραίτητο ρετουσάρισμα για να χαρακτηριστεί ως ένα τίμιο Remaster, προσφέροντας συγχρόνως και το νέο Free Style Mode, το οποίο είναι ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες και να ανεβάσει το gameplay επίπεδο του τίτλου μερικά σκαλιά πιο πάνω. Δε είμαι βέβαιος αν αυτό το «υψηλής ποιότητας τυράκι» αξίζει για να επενδύσετε ακόμη μια φορά στο DMC 3. Αυτό που μπορώ να πω όμως με σιγουριά, είναι ότι εάν δεν έχει τύχει μέχρι και σήμερα να δείτε την αφύπνιση του Dante, τότε η Special Edition του Nintendo Switch είναι η καλύτερη έκδοση που μπορείτε να επενδύσετε.  
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Capcom
Publisher : Capcom
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Switch
Release date : 20-02-2020