Vainglory Review

Vainglory Review

13 Οκτωβρίου 2015 10:03
Τι εννοείς MOBA για φορητές συσκευές;

Προσωπικά, αν πριν μερικά χρόνια ερχόταν κάποιος και μου ζητούσε να παίξω κάποιον MOBA τίτλο στο κινητό ή το tablet μου, το λιγότερο που θα έκανα ήταν να γελάσω. Το ίδιο θα ίσχυε αν μου έδιναν MOBA για κονσόλες. Υπάρχουν παραδείγματα MOBA που έχουν υλοποιηθεί για κονσόλες, αλλά ας μην γελιόμαστε, οι μηχανισμοί τους αποκλίνουν σημαντικά από τα παραδοσιακά παιχνίδια του genre (Dota, LoL, HoN) και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να υποστηρίζουν το hardware και τις “μικρές ιδιαιτερότητες” των κονσολών. Και δεν ρίχνω το φταίξιμο στις κονσόλες αλλά στο γρήγορο και απαιτητικό gameplay των MOBA, εκείνο που σου ζητάει να πατήσεις γρήγορα 8 με 10 διαφορετικά πλήκτρα το ένα μετά το άλλο. Παίζοντας όμως στο tablet μου Vainglory, έχω πλέον ένα λόγο όχι μόνο να μη γελάω αλλά να πιστεύω ότι με την κατάλληλη στρατηγική και το σωστό σχεδιασμό το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Καταρχάς, αξίζει να τονίσουμε ότι το Vainglory είναι ένα MOBA, σχεδιασμένο εξ' αρχής για να τρέχει σε φορητές συσκευές. Από τους πρωτοποριακούς touch μηχανισμούς του μέχρι τον οπτικοακουστικό του τομέα, στα δικά μου μάτια μοιάζει να πετυχαίνει τους περισσότερους από τους στόχους που θέτει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι core μηχανισμοί του τίτλου της Super Evil Megacorp, ακολουθούν την πετυχημένη συνταγή των παραδοσιακών MOBA, όπου οι παίκτες χωρισμένοι σε δύο ομάδες, διαλέγουν ήρωες και πολεμούν σε έναν χάρτη προσπαθώντας να καταστρέψουν τη βάση του αντιπάλου. Στο Vainglory οι ομάδες αποτελούνται από 3 παίκτες και προς το παρών υπάρχει μόνο ένας χάρτης στον οποίο μπορείτε να παίξετε. Ο εν λόγω χάρτης έχει ένα κεντρικό lane με towers τα οποία πρέπει να καταστρέψετε για να φτάσετε στο core του αντιπάλου και μία μεγάλη ζούγκλα, όπου ο jungler καλείται να μαζέψει όσο περισσότερο gold μπορεί για την ομάδα του.

Προσωπικά, βρίσκω το σχεδιασμό του χάρτη αρκετά πρωτοποριακό και πλούσιο σε σημεία-κλειδιά τα οποία οι ομάδες πρέπει να παλέψουν για να κερδίσουν ή να προστατεύσουν αντίστοιχα. Τα σημεία αυτά, που βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες στην ζούγκλα προσφέρουν gold στην ομάδα που τα έχει ή δυναμώνουν σημαντικά τα minions στο κεντρικό lane. Ωστόσο, θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στους χάρτες, μιας και τα επαναλαμβανόμενα παιχνίδια στην ίδια τοποθεσία ένιωσα να με κουράζουν. Το επόμενο και πολύ βασικό χαρακτηριστικό στο οποίο θέλω να σταθώ είναι οι ήρωες, που αναπόφευκτα αποτελούν την καρδιά ενός MOBA τίτλου. Με εξέπληξε ευχάριστα η μεγάλη ποικιλία του παιχνιδιού, τόσο σε χαρακτήρες, όσο και στο σχεδιασμό των ικανοτήτων τους. Κανένας ήρωας δε μοιάζει με τους υπόλοιπους, όλοι έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα να προσεγγίσει το παιχνίδι με διαφορετικό στυλ κάθε φορά. Η Super Evil έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα και έχει δώσει τη πρέπουσα βαρύτητα σε ένα πολύ βασικό για κάθε MOBA, στοιχείο.

Περνώντας στο in-game customization του ήρωά σας, τα πράγματα εδώ ακολουθούν λίγο ή πολύ την πεπατημένη. Υπάρχουν συνολικά 2 καταστήματα (1 στη βάση κάθε ομάδας και 1 στο κέντρο του χάρτη) από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε items και να ντύσετε το χαρακτήρα σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα στα 2 καταστήματα είναι ίδια, με αυτό που βρίσκεται στο κέντρο να έχει στρατηγική σημασία αφού αφήνει τον παίκτη που ψωνίζει εκτεθειμένο και ευάλωτο σε επιθέσεις. Η ποσότητα των αντικειμένων καθώς και η παραμετροποίηση που επιτρέπουν στον χαρακτήρα σας είναι ικανοποιητική και οι developers δημιουργούν και προσθέτουν συνεχώς νέα items. Επιπλέον το παιχνίδι προσφέρει στους νέους παίκτες που δεν έχουν καλή γνώση των items να ακολουθήσουν έτοιμα builds που ταιριάζουν στους ήρωές τους, μέσω της γνωστής από άλλα MOBA, καρτέλας των προτεινόμενων builds. Για τους πιο έμπειρους παίκτες, υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν έναν ήρωα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εφόσον ξέρουν τα αντίστοιχα builds. Έναν warrior για παράδειγμα μπορείτε να τον ντύσετε ως tank ή bruiser, ένα support ως healing ή utility κλπ.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Τα 3D γραφικά του είναι κοφτερά, με μία steampunk προσέγγιση, τα αντικείμενα του χάρτη και τα μοντέλα των ηρώων είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα, πλούσια σε πολύγωνα και με ζωντανά χρώματα. Χωρίς καμία επιφύλαξη μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα ομορφότερα -αν όχι το ομορφότερο- παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ σε φορητή συσκευή. Υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα είναι η E.V.I.L. engine, η μηχανή στην οποία γράφτηκε το παιχνίδι και είναι αυτή χάρη στην οποία το Vainglory τρέχει σταθερά στα 60fps, χωρίς ίχνος stuttering, με πολύ ομαλά animations και πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης στις touch εντολές σας που δεν ξεπερνούν τα 20ms. Αποτελέσματα δηλαδή που θα τα ζήλευαν ακόμα και τα “τέρατα” του genre.

Το Vainglory χρησιμοποιεί κατά βάση το free to play μοντέλο που εισήγαγε το League of Legends, με ένα rotation δωρεάν ηρώων που ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση και κατάστημα στο οποίο μπορείτε να ξοδέψετε το gold σας. Το gold που μαζεύεται από τα παιχνίδια σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με δύο τρόπους. Αφενός μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε απευθείας ήρωες. Εκτός αυτού, μπορείτε να αγοράσετε packs με κάρτες τις οποίες κάνετε συλλογή. Όταν μαζέψετε αρκετές κάρτες, μπορείτε να τις ανταλλάξετε με skins για τους ήρωές σας. Κάθε skin απαιτεί διαφορετικό αριθμό και διαφορετικής αξίας κάρτες, με τα πιο εντυπωσιακά skins να θέλουν περισσότερες και πιο σπάνιες κάρτες. Σε γενικές γραμμές, μπορώ να πω ότι το κατάστημα του παιχνιδιού είναι δίκαιο και λογικό σε τιμές και με την κατάλληλη αφοσίωση στο παιχνίδι μπορείτε να δημιουργήσετε μία όμορφη συλλογή.

Εκεί που το παιχνίδι υστερεί σημαντικά είναι το πολύ κακό matchmaking σύστημα που διαθέτει. Τα βασικά modes είναι δύο: casual και ranked. Και στα δύο modes παρατήρησα ότι, τόσο οι συμπαίκτες μου, όσο και οι αντίπαλοι ήταν πολύ διαφορετικού επιπέδου με αποτέλεσμα τα match να είναι αρκετά unbalanced και άδικα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια που μπήκα solo, οι 2 συμπαίκτες μου βρίσκονταν στο δικό μου division (bronze), ενώ οι αντίπαλοί μας ήταν και οι 3 από το gold division, έχοντας στο ιστορικό τους δεκάδες ίσως και εκατοντάδες παιχνίδια.

Επιπλέον δυσκολία στο παιχνίδι, έρχονται να προσθέσουν η απουσία οποιασδήποτε μορφής in-game επικοινωνίας μεταξύ των παικτών, οπότε και συντονισμού της ομάδας και ο μεγάλος αριθμός των leavers, παικτών δηλαδή που εγκαταλείπουν το παιχνίδι στη μέση του αγώνα. Τα παραπάνω προβλήματα όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα, μιας και το Vainglory δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα local co-op, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε με δύο φίλους σας ένα local party και να παίξετε αντίπαλοι με μία ομάδα που κάνει ακριβώς το ίδιο.

Συνοψίζοντας : Το Vainglory είναι από τις περιπτώσεις παιχνιδιών που θέτει πολλούς και πολύ υψηλούς στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει όλους. Πρόκειται για ένα άρτια υλοποιημένο παιχνίδι, με πολύ προσεγμένο τεχνικό τομέα, καινοτόμους touch μηχανισμούς που ταιριάζουν απόλυτα στη mobile φύση του και εξαιρετικούς ήρωες. Ανήκει όμως σε ένα genre όπου το competitive στοιχείο υπερτερεί της casual εμπειρίας και δυστυχώς κάπου εδώ χάνει πολλούς πόντους λόγω του απαράδεκτου matchmaking συστήματός του. Με την προσθήκη όμως του local co-op mode, μπορείτε να παίξετε παρέα με δύο φίλους σας και να απολαύσετε στο έπακρο όλα όσα έχει να σας δώσει το παιχνίδι. Και με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα free to play τίτλο που μπορείτε να παίξετε εντελώς δωρεάν, το προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα, λάτρεις των ΜΟΒΑ και μη.
Box Art
Tested on : Android
Developer : Super Evil Megacorp
Publisher : Super Evil Megacorp
Available for : iOS, Android
Release date : 2015-07-02