Ο δημιουργός του Game of Thrones μηνύει την OpenAI του ChatGPT

Για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
21 Σεπτεμβρίου 2023 10:39
Ο δημιουργός του Game of Thrones μηνύει την OpenAI του ChatGPT

Ο George R.R. Martin, γνωστός και ως ο δημιουργός και συγγραφέας του "A Song of Ice and Fire" όπου βασίστηκε η πασίγνωστη σειρά Game of Thrones, μαζί με το συνδικάτο των συγγραφέων (Author's Guild) μηνύουν την OpenAI και την τεχνητή νοημοσύνη για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. 

Η καταγγελία του συνδικάτου συγγραφέων κατατέθηκε στην Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ισχυρίζεται ότι η OpenAI αντέγραψε το έργο των συγγραφέων για να εκπαιδεύσει το δικό της ΑΙ μοντέλο , δηλαδή το ChatGPT, χωρίς φυσικά κάποια άδεια. Πρόκειται για ένα σωρό βραβευμένους συγγραφείς μυθοπλασίας, οι οποίοι δεν είναι οι πρώτοι που μηνύουν την εταιρία και άλλες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης για τους ίδιους λόγους. 

Στην καταγγελία τους μάλιστα ο Martin και άλλοι 17 συνάδελφοί του δεν μασάνε τα λόγια τους, υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (γνωστά ως LLM) μπορούν, "να φτύνουν παράγωγα έργα: υλικό που βασίζεται, μιμείται, συνοψίζει ή παραφράζει τα έργα των εναγόντων και βλάπτει την αγορά τους".

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης δε θα μπορούσαν να είχαν λειτουργικά μοντέλα χωρίς το έργο αυτών των συγγραφέων, καθώς τα LLMs στρέφουν ουσιαστικά το έργο των συγγραφέων εναντίων τους. 

Είναι μια ακόμη περίπτωση που εργαλεία όπως το ChatGPT και το Dall-E έχουν μπει στο στόχαστρο δημιουργών και καλλιτεχνών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Όμως επειδή είναι αρκετά νέα εργαλεία υπάρχει ελάχιστο δεδικασμένο για να βασιστούν τα δικαστήρια. Για τους ίδιους λόγους αλλά και την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης απεργούν αυτόν τον καιρό τα σωματεία σεναριογράφων και ηθοποιών (WGA/ SAG-AFTRA) που έχει παραλύσει το Χόλιγουντ εδώ και μήνες.