Secret Invasion: Το intro της νέας σειράς της Marvel έγινε με AI και οι fans έχουν διχαστεί

Δείτε τις αντιδράσεις και τα σχόλια στα social media
22 Ιουνίου 2023 14:21
Secret Invasion: Το intro της νέας σειράς της Marvel έγινε με AI και οι fans έχουν διχαστεί

Ποικίλες αντιδράσεις αλλά κυρίως αναστάτωση έχει προκαλέσει στα social media η επιβεβαίωση πως οι τίτλοι αρχής του "Secret Invasion" της νεάς σειράς της Marvel Studios έγιναν μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Τα ερωτήματα άρχισαν να εγείρονται από τον κόσμο που παρακολούθησε το πρώτο επεισόδιο που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Ιουνίου και παρατήρησε πως το εικαστικό στο φόντο του intro του Secret Invasion είχαν μια παράξενη υφή και σχεδίαση...που θύμιζε ΑΙ.

Τα καμπανάκια δεν άργησαν να χτυπήσουν πιο δυνατά και έτσι τα social media και ειδικά το Twitter κατακλίστηκαν από fans της Marvel, που αναρωτιόντουσαν αν πράγματι το κολοσσιαίο στούντιο με budget δισεκατομμυρίων, ανέθεσε στην τεχνητή νοημοσύνη να του φτιάξει εικαστικό για τους τίτλους αρχής. To φτιαγμένο από την ΑΙ intro του Secret Invasion ακολουθεί το μοτίβο της πλοκής του καθώς ο Nick Fury του Samuel Jackson ανακαλύπτει τους μεταμορφικούς Skrulls να έχουν μπει σε θέσεις ισχύος σε όλον τον κόσμο, όπως ηγέτες κρατών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντάζ κινούμενων ζωγραφιών της ΑΙ που αναπαριστούν την εισβολή των Skrulls στη Γη. 

Τελικά η επιβεβαίωση ήρθε από τον Ali Selim, σκηνοθέτη της σειράς και εκτελεστικό παραγωγό της ο οποίος μιλώντας στο Polygon θέλησε να δώσει εξήγηση για την απόφαση να γίνουν μέσω AI τα opening credits του Secret Invasion. Μάλιστα τους τίτλους αρχής σχεδίασε μέσω ΑΙ η Method Studios όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, με τον Selim να λέει πως δεν ήταν θέμα τεμπελιάς ή υπερβολικής εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά κάτι που παίζει με την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη σειρά και τον κόσμο των Skrulls: 

"Όταν απευθυνθήκαμε στους εμπόρους τεχνητής νοημοσύνης, αυτό ήταν μέρος αυτού - βγήκε κατευθείαν από την ταυτότητα του κόσμου των Skrull που αλλάζει μορφή, καταλαβαίνετε; Ποιος το έκανε αυτό; Ποιος είναι αυτός;" Ο Selim πρόσθεσε ότι δεν "καταλαβαίνει" πραγματικά πώς λειτουργεί η AI, αλλά εξήγησε τη διαδικασία που χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το εναρκτήριο εικαστικό:

"Τους μιλούσαμε για ιδέες, θέματα και λέξεις και μετά ο υπολογιστής πήγαινε και έφτιαχνε κάτι. Και στη συνέχεια μπορούσαμε να το αλλάξουμε λίγο χρησιμοποιώντας λέξεις, και αυτό άλλαζε".

Δείτε τους τίτλους αρχής του Secret Invasion: 

Οι σφοδρές αντιδράσεις για τη χρήση ΑΙ

Οι περισσότεροι που παρακολούθησαν τη σειρά όμως κατακρίνουν τη Marvel Studios για τη χρήση της ΑΙ για την δημιουργία των τίτλων αρχής, ανοίγοντας έτσι το "κουτί της Πανδώρας" και πως είναι "μια ντροπιαστική στιγμή για την εποχή του streaming". Άλλοι το αποκάλεσαν "τρομακτικό" το γεγονός πως ήδη είδαμε ένα πρώτο δείγμα ενσωμάτωσης της ΑΙ από ένα από τα γιγαντιαία στούντιο του Χόλιγουντ και πως δεν δικαιολογείται η χρήση της, όταν "έχει budget εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή σειρών.

Δείτε μερικά από τα tweets με τις αντιδράσεις του κόσμου στο intro του Secret Invasion: 

Η απάντηση του στούντιο εφέ της Marvel

Μιλώντας εκ μέρους της Marvel, η Method Studios που πήρε την εργολαβία του intro του Secret Invasion εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ότι η χρήση της ΑΙ ταίριαξε με την θεματική του project. Απάντησε και σε όσους κατέκριναν την εταιρία για το ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα εργατικά χέρια για το project, με την ίδια να απαντάει ότι κανένας καλλιτέχνης της δεν αντικαταστάθηκε από την ΑΙ, καθώς χρησιμοποιήθηκαν άτομα που γνώριζαν πώς να χειριστούν την τεχνολογία. 

Ακολουθεί η απάντηση του στούντιο: 

"Δουλεύοντας στο Secret Invasion, μια συναρπαστική σειρά που εξερευνά τη διείσδυση εξωγήινων στην ανθρώπινη κοινωνία, μας δόθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο ενδιαφέρον πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά για τη δημιουργία μοναδικών χαρακτηριστικών και κινήσεων των χαρακτήρων. Η χρήση ενός προσαρμοσμένου εργαλείου AI για το συγκεκριμένο στοιχείο εναρμονίστηκε απόλυτα με τη γενικότερη θεματολογία του έργου και την επιθυμητή αισθητική. Η διαδικασία παραγωγής ήταν ιδιαίτερα συνεργατική και περιληπτική, με αποκλειστική εστίαση σε αυτή την συγκεκριμένη εφαρμογή ενός συνόλου εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Περιελάβανε μια τεράστια προσπάθεια από ταλαντούχους καλλιτεχνικούς διευθυντές, animators (με γνώσεις τόσο σε 2D όσο και σε 3D), καλλιτέχνες και προγραμματιστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν συμβατικές τεχνικές για τη δημιουργία όλων των άλλων πτυχών του έργου.

"Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να τονίσουμε ότι, ενώ το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης παρείχε βέλτιστα αποτελέσματα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο ένα εργαλείο ανάμεσα στο σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες μας. Καμία δουλειά των καλλιτεχνών δεν αντικαταστάθηκε με την ενσωμάτωση αυτών των νέων εργαλείων- αντίθετα, συμπλήρωσαν και βοήθησαν τις δημιουργικές μας ομάδες. "Η ομάδα σχεδιαστών της Method Studios αξιοποίησε επιδέξια τη δύναμη τόσο των υφιστάμενων όσο και των προσαρμοσμένων τεχνολογιών AI για να εφαρμόσει την απόκοσμη και εξωγήινη εμφάνιση. Η όλη διαδικασία, καθοδηγούμενη από την εξειδικευμένη καλλιτεχνική διεύθυνση, περιελάμβανε την αρχική φάση του storyboard, την εικονογράφηση, τη δημιουργία AI, το 2D/3D animation και κορυφώθηκε στο τελικό στάδιο του compositing."

Λίγα λόγια για το Secret Invasion

Η σύνοψη αναφέρει: "Ο Nick Fury ήταν άφαντος για τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του "Avengers: Endgame" και η Maria Hill ζητούσε τη βοήθειά του αλλά ήταν άφαντος. Τώρα επιστρέφει βγαίνοντας από τις σκιές και πάλι με έναν και μοναδικό σκοπό: να αποτρέψει μια εισβολή των Skrulls στη Γη. Θα τα καταφέρει ή είναι ήδη πολύ αργά για τον πρώην επικεφαλής της SHIELD;"

Το cast της σειράς απαρτίζεται και από τους Cobie Smulders, Kingsley Ben-Adir, Ben MendelsohnChristopher McDonaldDon Cheadle και Martin Freeman. Η σειρά που είναι μέρος του Phase 5 του MCU θα αποτελείται από 6 επεισόδια, με showrunner τον Kyle Bradstreet, ενώ σκηνοθέτης όλων των επεισοδίων είναι ο Ali Selim.

Το Marvel Studios’ Secret Invasion (Μυστική Εισβολή) προβάλλεται ήδη στο Disney+.