Μερικοί πλανήτες είναι αντι-γηραντικοί για το άστρο τους

Νέα εκπληκτική ανακάλυψη
09 Νοεμβρίου 2022 11:00
Μερικοί πλανήτες είναι αντι-γηραντικοί για το άστρο τους

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πως η παρουσία πλανήτη συγκεκριμένου μεγέθους σε συγκεκριμένη τροχιά γύρω από ένα άστρο, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση αυτού του άστρου! Πιο αναλυτικά, ένας αέριος γίγαντας ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή τροχιά γύρω από ένα άστρο, μπορεί να μεταφέρει τη στροφορμή του στην περιστροφή του άστρου γύρω από τον άξονά του, εξουδετερώνοντας ως κάποιο βαθμό τη σταδιακή μείωση της περιστροφής η οποία προκαλείται από το μαγνητικό πεδίο του άστρου.

Οι ερευνητές αναζήτησαν δυαδικά αστρικά συστήματα όπου το ένα άστρο διαθέτει εξωπλανήτες σε τροχιά, ενώ το άλλο όχι, για να μπορέσουν να συγκρίνουν τις αλλαγές μεταξύ τους. Μελέτησαν συνολικά 34 δυαδικά συστήματα.

Στην ιατρική χρειάζεσαι πολλούς ασθενείς σε μία μελέτη για να ξέρεις αν τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ή τυχαία. Το ίδιο ισχύει και στην αστρονομία και αυτή η μελέτη μας δίνει τη σιγουριά να πούμε πως αυτοί η κατηγορία πλανητών “καυτού Δία” κάνουν πραγματικά τα άστρα τους να εμφανίζονται νεότερα από ότι πραγματικά είναι.

Ένας “καυτός Δίας” είναι ένας αέριος γίγαντας όπως ο δικός μας Δίας, ωστόσο βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του με τροχιά ημερών ή ακόμα και ωρών. Σε αυτήν την απόσταση, η θερμοκρασία που ανεβάζει από τη θερμότητα του άστρου του, του δίνει και την ονομασία του.

Η περιστροφή των άστρων μειώνεται σταδιακά με τον καιρό. Τα νεότερα άστρα περιστρέφονται πιο γρήγορα από τα γηραιότερα άστρα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ άστρων και εξωπλανητών έχει το αποτέλεσμα της μεταφοράς της στροφορμής από τον εξωπλανήτη στο άστρο, επιταχύνοντας την περιστροφή του άστρου και επιβραδύνοντας έτσι τη γήρανσή του.

Οι λεπτομέρειες αυτής της αλληλεπίδρασης παραμένουν μυστήριο για τώρα, ωστόσο για χάρη της μελέτης οι επιστήμονες θεώρησαν πως βασίζονται παλιρροιακά στη βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο σωμάτων. Θα μπορούσαν όμως να παίζουν σημαντικό ρόλο και οι μαγνητικές δυνάμεις και έτσι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη στο θέμα.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις υπήρχαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά τώρα επιτέλους έχουμε στατιστικές αποδείξεις πως κάποιοι πλανήτες πραγματικά επηρεάζουν τα άστρα τους κρατώντας τα νεότερα. Ελπίζουμε μελλοντικές μελέτες να βοηθήσουν στο να αποκαλύψουμε περισσότερα συστήματα, έτσι ώστε να καταλάβουμε αυτό το φαινόμενο καλύτερα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.