Πάνω από 450 φάλαινες εγκλωβίστηκαν σε παραλίες της Νέας Ζηλανδίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια μεγάλη απώλεια άγριας θαλάσσιας ζωής
12 Οκτωβρίου 2022 18:02
Πάνω από 450 φάλαινες εγκλωβίστηκαν σε παραλίες της Νέας Ζηλανδίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα, 477 φάλαινες-πιλότοι εγκλωβίστηκαν στις παραλίες των νησιών Chatham, τα οποία βρίσκονται περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από τα βασικά νησιά της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τον Daren Grover, γενικό διευθυντή του Project Jonah, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που επικεντρώνεται στη διάσωση φαλαινών, πρόκειται για μια "σπαρακτική" απώλεια άγριας θαλάσσιας ζωής, καθώς καμία από τις φάλαινες δεν μπόρεσε να σωθεί και όσες βρέθηκαν ακόμη ζωντανές στην παραλία έπρεπε να υποβληθούν σε ευθανασία.

Οι ερευνητές που καταπιάστηκαν με το ζήτημα δεν είναι ακόμη απόλυτα σίγουροι για το τι οδήγησε αυτές τις φάλαινες στο να εγκλωβιστούν στην παραλία. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι γύρω από τα νησιά Chatman υπάρχει άφθονη τροφή για αυτές και ότι ο ηχοεντοπισμός τους δεν τις ενημερώνει αξιόπιστα ότι τους τελειώνει το νερό. Ο Grover, όπως μεταφέρει το phys.org, επισήμανε ότι οι φάλαινες κυνηγούν γύρω από τα νησιά, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην ακτή και τελικά αποπροσανατολίζονται, χάνοντας την κατεύθυνσή τους. Στη συνέχεια, η παλίρροια πέφτει από κάτω τους και προτού συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, έχουν ξεμείνει στην παραλία.

Δυστυχώς, λόγω του μικρού πληθυσμού των μόλις 600 κατοίκων και της απομακρυσμένης θέσης των εν λόγω νησιών, τα κουφάρια των φαλαινών δεν θα ανασυρθούν στη θάλασσα ούτε θα θαφτούν. Αντιθέτως, αφήνονται για να αποσυντεθούν φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Ο Grover μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η φύση είναι μια μεγάλη ανακύκλωση και έτσι όλη η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη μέσα στα σώματα των φαλαινών θα επιστραφεί αρκετά γρήγορα πίσω στη φύση".

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το συμβάν.

Tags: