Ελ Σαλβαδόρ: Ένα χρόνο μετά το πείραμα του Bitcoin
To Ελ Σαλβαδόρ έχει συμπληρώσει ένα έτος από τότε που υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα της χώρας και έγινε η πρώτη χώρα που το έκανε, έχοντας και σχέδια να δημιουργήσει και την πρώτη πόλη κρυπτονομισμάτων η οποία θα τροφοδοτούνταν από την ενέργεια ενός ηφαιστείου. Ο Πρόεδρος, Nayib Bukele υποσχέθηκε πως η “Bitcoin City” θα ήταν ένα φορολογικός παράδεισος για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων και πως οι miners θα είχαν στη διάθεσή τους αεροδρόμιο, βιομηχανική περιοχή και μία κεντρική πλατεία η οποία θα είχε το σχήμα του συμβόλου του Bitcoin αν κάποιος την έβλεπε από τον ουρανό.
Ποια είναι όμως σήμερα η πραγματικότητα;
Οι πρόποδες του ηφαιστείου Conchagua παραμένουν καλυμμένοι με πυκνή βλάστηση ζούγλας, ενώ δεν υπάρχουν ούτε μηχανήματα, ούτε εργάτες που να υποδεικνύουν πως υπάρχει κάποια πρόοδος στη δημιουργία της πόλης. Οι αντιδράσεις για το πείραμα έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί.
Το πείραμα αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο, υπερβολικά επικίνδυνο για μία φτωχή χώρα. Είδαμε πως το Bitcoin είναι ένα υπερβολικά ασταθές οικονομικό στοιχείο. – Oscar Picardo, διευθυντής του Francisco Gavidia University
Δυστυχώς, η πτώση της αξίας του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων έχει αποξενώσει τους επενδυτές. Όταν το Ελ Σαλβαδόρ – μία από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής – υιοθετούσε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, η αξία του ήταν στα $47.000. Ένα χρόνο αργότερα, κυμαίνεται στα $19.000.
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την επιλογή της, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Λέει πως η πολιτική του Bitcoin έχει προσελκύσει επενδυτές, έχει εξαφανίσει τις τραπεζικές προμήθειες, έχει αυξήσει τον τουρισμό και έχει προωθήσει την οικονομική ελευθερία των πολιτών.
Από την άλλη, η πτώση του Bitcoin έχει αυξήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, περιπλέκοντας την αναζήτηση $1.6 δισεκατομμυρίων για τα ομόλογα που λήγουν το 2023 και 2025. Διεθνείς οικονομικοί θεσμοί πιέζουν τη χώρα να αναστρέψει την πορεία της, δημιουργώντας πρόβλημα δανεισμού.
Εσωτερικά, η υιοθέτηση του Bitcoin από τους πολίτες μάλλον δεν πάει όπως αναμενόταν. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στατιστικά για τη χρήση του Bitcoin μέσω του κρατικού ψηφιακού πορτοφολιού Chivo. Μία ανεξάρτητη έρευνα όμως δείχνει πως μόνο το 20% των πολιτών έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και συνέχισαν να τη χρησιμοποιούν μετά τα $30 που έδωσε ως κίνητρο η κυβέρνηση. Η έρευνα δείχνει επίσης πως η συντριπτική πλειοψηφία των downloads έγινε το 2021 και σχεδόν κανένα download δεν έγινε φέτος.
Παρά το γεγονός πως όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποδέχονται πληρωμές με Bitcoin, έρευνα σε 1.800 νοικοκυριά αποκαλύπτει πως μόλις το 20% των επιχειρήσεων το αποδέχονται. Και αυτές που το αποδέχονται, το έχουν χρησιμοποιήσει ελάχιστα.
Δεχόμαστε Bitcoin αλλά κάναμε μόνο δύο πωλήσεις με αυτό. Η μία για $3 και η άλλη για $5. Έκτοτε, δεν έχω κάνει καμία. – Jesus Caceres, 47χρονος ωρολογοποιός
Ένα σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες, θεωρητικά θα ήταν και οι μεταφορές κεφαλαίων από κατοίκους του εξωτερικού προς τους συγγενείς τους στο Ελ Σαλβαδόρ. Οι μεταφορές αυτές αντιστοιχούν στο 26% του ΑΕΠ της χώρας, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η μεταφορά μέσω του Chivo δε έχει χρεώσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν το πλήρες ποσό που τους μεταφέρουν οι φίλοι και οι συγγενείς. Ωστόσο τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022, δείχνουν πως από τα $6.4 δις που έλαβε η χώρα, λιγότερο από το 2% μεταφέρθηκε με ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.