Μετά την Ουκρανία, ο Elon Musk έχει άποψη και για την Ταϊβάν

Το νέο παρατσούκλι του είναι “Ειρηνοποιός”
10 Οκτωβρίου 2022 09:59
Μετά την Ουκρανία, ο Elon Musk έχει άποψη και για την Ταϊβάν

Ο Elon Musk αποφάσισε να εμπλακεί στις διεθνείς σχέσεις χωρών όταν ρώτησε τους ακολούθους του στο Twitter για το μέλλον της Ουκρανίας και τώρα επιστρέφει ξανά σε ρόλο “ειρηνοποιού” με τη δική του λύση στις τεταμένες σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν.

Σε μία συνέντευξη στους Financial Times, ο Musk τόνισε πως οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να βρουν μία μέση λύση.

Η πρότασή μου είναι να βρουν μία ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν, η οποία είναι λογική και δε θα τους κάνει όλους χαρούμενους. Και είναι πιθανό να έχουν μία συμφωνία η οποία θα είναι πιο ελαστική από το Χονγκ Κονγκ.

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Qin Gang, καλωσόρισε την πρόταση του Musk να γίνει η Ταϊβάν μία ειδική διοικητική ζώνη, προσθέτοντας πως η ειρηνική επανένωση και το σύστημα της “μίας χώρας με δύο συστήματα” το οποίο χρησιμοποιείται στο Χονγκ Κονγκ, είναι η λύση του προβλήματος της Ταϊβάν.

Δεδομένου ότι η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά δεδομένα της Κίνας διασφαλίζονται, μετά την επανένωση, η Ταϊβάν θα απολαμβάνει μία υψηλού βαθμού αυτονομία ως ειδική διοικητική περιοχή.

Ωστόσο, δεν ήταν το ίδιο θετική η αντίδραση της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν πουλάει πολλά προϊόντα, ωστόσο η ελευθερία μας και η δημοκρατία μας δεν είναι προς πώληση.

Ωστόσο οι πιο καχύποπτοι, όπως ο διευθυντής των γεωοικονομικών του Wilson Center στην Ουάσινγκτον, Shikoko Goto, δίνουν μία άλλη οπτική για την πρόταση του Musk.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Musk είναι στα πρόθυρα εξαγοράς του Twitter. Και φυσικά, το Twitter έχει απαγορευθεί στην Κίνα επειδή η ελευθερία λόγου δεν υπάρχει στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή, η Tesla σημειώνει πωλήσεις ρεκόρ στην Κίνα, παραδίδοντας 83.135 αυτοκίνητα το Σεπτέμβριο.

Προς ενημέρωσή σας, οι σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Η Κίνα θεωρεί την αυτόνομη Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας και επιμένει πως πρέπει να επανενωθεί με την Κίνα, ακόμα και δια της βίας αν χρειαστεί. Η νήσος της Ταϊβάν έχει το δικό της Σύνταγμα, έχει δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και περίπου 300.000 προσωπικό στις ένοπλες δυνάμεις. Ελάχιστες χώρες έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την Ταϊβάν και οι περισσότερες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στο Πεκίνο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά έχουν υπογράψει συμφωνία να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να προστατευτεί.