Επιστήμονες δημιούργησαν video game που βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων

“Εμπειρική ιατρική” σε δράση
08 Οκτωβρίου 2022 10:54
Επιστήμονες δημιούργησαν video game που βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων

Επιστήμονες του University of California San Francisco δημιούργησαν το Rhythmicity, ένα μουσικό video game το οποίο όχι μόνο μπορεί να σας μάθει drums, αλλά βελτιώνει και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Στην έρευνα συμμετείχαν 47 ηλικιωμένοι 60 έως 79 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έπαιζε το Rhythmicity και η άλλη ένα κοινό παιχνίδι αναζήτησης λέξεων, για 20 λεπτά κάθε μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα και για 8 εβδομάδες.

Οι διαφορές στις δύο ομάδες ήταν ξεκάθαρες. Καθώς οι χρήστες προχωρούσαν επίπεδα στο Rhythmicity, ο τρόπος που στόχευαν την οπτική αντίληψη και η επιλεκτική προσοχή τους είχαν θετικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Rhythmicity αναπτύχθηκε από τον drummer των Grateful Dead, Mickey Hart. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν οπτικά ερεθίσματα για να εκπαιδευτούν στο να παίζουν το ρυθμό σε ένα tablet. Το tempo, η πολυπλοκότητα και η ακρίβεια αυξανόταν με τα επίπεδα. Ωστόσο προσαρμόζεται στις ικανότητες κάθε παίκτη, έτσι ώστε να μην είναι υπερβολικά δύσκολο αλλά να ωθεί τον παίκτη να βελτιωθεί.

Το γεγονός πως η μνήμη βελτιώθηκε σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι εκπληκτικό. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό εκπαίδευσης μνήμης σε αυτό και γενικεύεται και σε άλλες μορφές μνήμης. – Theodore Zanto, νευρολόγος

Η μείωση του γνωστικού ελέγχου στους ηλικιωμένους είναι κάτι κοινό, αλλά αυτό το παιχνίδι αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε τη γνωστική μας αντίληψη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.