Δίμορφος: Η σύγκρουση του DART άφησε ουρά 10.000 χιλιομέτρων

Δύο μέρες μετά τη σύγκρουση
06 Οκτωβρίου 2022 10:21
Δίμορφος: Η σύγκρουση του DART άφησε ουρά 10.000 χιλιομέτρων

Το σκάφος DART συγκρούστηκε επιτυχώς με τον αστεροειδή Δίμορφο την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα οι επιστήμονες παρατηρούν τον αστεροειδή για να καταλάβουν αν η σύγκρουση ήταν αρκετή για να του αλλάξει την πορεία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η σύγκρουση δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού το SOAR τηλεσκόπιο στην Χιλή, εντόπισε πως η σύγκρουση άφησε μία ουρά συντριμμιών και σκόνης που εκτείνονται σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή, μέσα σε δύο μέρες από τη σύγκρουση.

Φυσικά το DART δεν είναι ο μόνο υπεύθυνος για αυτήν την ουρά. Η πίεση από την ακτινοβολία του Ήλιου έσπρωξε τα υλικά μακριά, όπως κάνει και με την ουρά ενός κομήτη. Η ουρά αναμένεται να απλωθεί κι άλλο, μέχρι που να μην ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα σωματίδια που αιωρούνται στο Ηλιακό σύστημα.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του SOAR και άλλων επιστημονικών οργάνων για να καταλάβουν την πραγματική έκταση της καταστροφής που προκάλεσε το DART στον Δίμορφο, υπολογίζοντας την ποσότητα και την ταχύτητα των υλικών που εκτοξεύτηκαν από αυτόν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Έτσι, θα καταλάβουμε αν καταφέραμε τελικά να αλλάξουμε την τροχιά του Δίμορφου γύρω από τον Δίδυμο και να αξιολογήσουμε κατά πόσο αυτή είναι μία βιώσιμη στρατηγική πλανητικής άμυνας ενάντια των αστεροειδών που κατευθύνονται στη Γη.