Οι πύθωνες μπορούν να καταπιούν σχεδόν τα πάντα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το μέγεθός τους δε δικαιολογεί το άνοιγμα του στόματος
03 Οκτωβρίου 2022 10:11
Οι πύθωνες μπορούν να καταπιούν σχεδόν τα πάντα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία νέα έρευνα πάνω στους τεράστιους πύθωνες της Μιανμάρ, οι οποίοι φτάνουν τα 5 μέτρα μήκος, αποκαλύπτει πως το μέγεθός τους δεν εξηγεί το απίστευτο άνοιγμα του στόματός τους. Το είδος Python molorus bivittatus λοιπόν, το οποίο μπορεί να καταπιεί ολόκληρα ελάφια ή αλιγάτορες, ανέπτυξε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στα σαγόνια του να ανοίγουν έξι φορές περισσότερο από άλλα φίδια παρόμοιου μεγέθους.

Και ενώ στη νοτιοανατολική Ασία η ύπαρξή τους μπορεί να απειλείται από την απώλεια περιβάλλοντος λόγω των ανθρώπων, η επίπτωση της παρουσίας τους στη Florida των ΗΠΑ είναι παραπάνω από αισθητή.

Το οικοσύστημα του Everglades αλλάζει σε πραγματικό χρόνο εξαιτίας ενός και μόνο είδους, του πύθωνα της Βιρμανίας, ο οποίος καταβροχθίζει οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του.

Οι ερευνητές μελέτησαν προσεκτικά τη βιολογία του πλάσματος. Για να μπορεί να ανοίξει το στόμα του ακόμα περισσότερο, διαθέτει ένα εξαιρετικά ελαστικό δέρμα ανάμεσα στην κάτω σιαγόνα του, που του επιτρέπει να καταπίνει ζώα μεγαλύτερα από αυτό που θα του επέτρεπε το άκρως ευκίνητο σαγόνι του. Επειδή τα φίδια καταπίνουν ολόκληρη την τροφή τους χωρίς να τη μασάνε, το άνοιγμα του στόματος ορίζει τι μπορούνε να φάνε.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους και άλλα θηλαστικά, τα φίδια έχουν μία κάτω σιαγόνα η οποία συνδέεται με το υπόλοιπο κρανίο χαλαρά, με ελαστικό χόνδρο, επιτρέποντάς τους να ανοίγουν περισσότερο το στόμα τους.

Το ελαστικό δέρμα μεταξύ της δεξιάς και αριστερής κάτω σιαγόνας είναι πολύ διαφορετική στους πύθωνες. Πάνω από το 40% του συνολικού ανοίγματος προέρχεται από το ελαστικό δέρμα. Ακόμα κι αν λάβεις υπόψη το τεράστιο κεφάλι τους, το άνοιγμα είναι γιγαντιαίο.

Το τεράστιο μέγεθος του πύθωνα δεν του επιτρέπει απλά να διευρύνει το μενού του, αλλά το κρατάει και μακριά από το μενού άλλων κυνηγών.

Μόλις οι πύθωνες φτάσουν σε ένα μέγεθος, μόνο οι αλιγάτορες μπορούν να τους φάνε. Και οι πύθωνες τρώνε τους αλιγάτορες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Integrative Organismal Biology.