Σμήνη από drones θα χτίζουν πλέον κτίρια σαν μέλισσες

Το μέλλον είναι εδώ
26 Σεπτεμβρίου 2022 10:27
Σμήνη από drones θα χτίζουν πλέον κτίρια σαν μέλισσες

Ένας στόλος από ιπτάμενους 3D printers θα μπορεί πλέον να χτίζει και να επισκευάζει κτίρια, με μεθόδους παρόμοιες με αυτές των μελισσών. Τα αυτόνομα drones αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Bath και θα μπορούν να κατασκευάζουν κτίρια σε δύσκολες περιοχές ή ακόμα και επικίνδυνες, βοηθώντας στην αποκατάσταση των υποδομών σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από κάποια φυσική καταστροφή.

Το 3D printing έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στον τομέα των κατασκευών. Τα drones του στόλου ονομάζονται συνολικά Aerial Additive Manufacturing (Aerial-AM) και εργάζονται από κοινού βασισμένα σε ένα και μόνο προσχέδιο, προσαρμόζοντας τις τεχνικές τους καθώς προχωράει η κατασκευή.

Παρόλο που η πτήση είναι πλήρως αυτόνομη, υπάρχει και ένας άνθρωπος που ελέγχει την πρόοδο και μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί. Οι δοκιμές στο εργαστήριο μέχρι τώρα έχουν αποδείξει πως τα drones εργάζονται ανεξάρτητα και μαζί μπορούν να κατασκευάσουν και να επισκευάσουν κτίρια, ενώ δοκιμάστηκαν τέσσερα διαφορετικά μίγματα τσιμέντου.

Τα drones εκτίμησαν την εκτυπωμένη γεωμετρία καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο και προσάρμοσαν τη συμπεριφορά τους για να πετύχουν τις προδιαγραφές του κτιρίου. Η ακρίβεια έφτανε τα 5 χιλιοστά, αποδεκτό επίπεδο για να διασφαλιστεί η μηχανική αντοχή του κτιρίου κατά το χτίσιμο.

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρίες για να αποδείξουν τα drones την αξία τους. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το σμήνος των drones θα μειώσει σημαντικά το κόστος και το ρίσκο της κατασκευής στο μέλλον, σε σχέση με τις παραδοσιακές χειροκίνητες μεθόδους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.